Στο ”τιμόνι” η Εθνική

Στην καταγραφή νέας τιμής, υψηλότερης της προηγούμενης των 2.559,6 μονάδων (29/4) οδηγείται η αγορά με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική. Με την κεφαλαιοποίηση των 6,5 δισ. ευρώ, η Εθνική είναι εδώ και δύο συνεδριάσεις ο πρώτος σε χρηματιστηριακή αξία όμιλος της Σοφοκλέους και αυτό, σύμφωνα με τους ”παλαιούς παίκτες” της αγοράς, σημαίνει πολλά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τάση ανάσχεσης της διόρθωσης σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη μπορεί να επιδράσει θετικά στην ούτως ή άλλως πιο... αισιόδοξη Σοφοκλέους.

Με βάση το χθεσινό ”κλείσιμο” του Γ.Δ., κυρίως όμως, τη δυναμική της Εθνικής και της Eurobank, θεωρείται δεδομένη η καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

Το προηγούμενο μέγιστο του Γ.Δ. σημειώθηκε στις 29/4 στις 2.559,61 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής, που λόγω και της κεφαλαιοποίησης των 6,5 δισ. ευρώ ηγείται πλέον της αγοράς, οδεύει προς υψηλότερη τιμή.

Η μετοχή της ”μεγάλης μας φίλης” σημείωσε χθες κέρδη της τάξεως του 2,66%, μετά το συνολικό 3,42% της προηγούμενης εβδομάδας.

Χρήζει επισήμανσης το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί περίπου 27% από τη μέρα που γνωστοποιήθηκε η νέα διοίκηση του ομίλου.

Σε υψηλή τιμή και η μετοχή της Eurobank, ισχυρή η Coca-Cola στα 22,46 ευρώ, μόλις 6 λεπτά χαμηλότερα από την υψηλή τιμή, ο ΟΠΑΠ έκλεισε χθες στα 16,10 ευρώ, συνεχίζει να εντυπωσιάζει στα 38,82 ευρώ ο Τιτάν και έπεται συνέχεια.

Ο τραπεζικός δείκτης κυμαίνεται πλέον πάνω από τις 4.900 μονάδες, ωθώντας και τον FTSE-20 προς τις 1.348 μονάδες.

Είναι προφανές πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση διαθέτει, από τεχνικής πλευράς, περιθώρια ανόδου προς τις τιμές–στόχους που έχουν τεθεί.

Το θετικό κλίμα, η αγοραστική διάθεση δεν περιορίζεται πλέον, στις λίγες συγκεκριμένες επιλογές.

Από τον Ηρακλή και τον ΟΛΠ μέχρι τους ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων και Νότος, Φουρλή, Jumbo κ.ά. καταγράφεται η διάθεση ”απεγκλωβισμού” ενός σημαντικού τμήματος της αγοράς.

Θετική η έκθεση της HSBC για τον Νότο, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 4,60 ευρώ, δηλαδή πάνω από την υψηλή τιμή 52 εβδομάδων των 4,50 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές, περίπου 187.000 τεμαχίων, πραγματοποιήθηκαν χθες στη μετοχή της Jumbo, πολύ κοντά στην υψηλή τιμή των 4,96 ευρώ.

Ελάχιστα απέχει από την υψηλή τιμή των 4,58 ευρώ η μετοχή του Φουρλή, ενώ στον ΟΛΠ συνεχίζεται μεθοδικά το ”χτίσιμο” θέσης ξένου διαχειριστή.

Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του Λαζαρίδη, στα 8,10 ευρώ του υποτιμημένου, σε σχέση με τον Τιτάνα, Ηρακλή, στα 4,04 ευρώ της Εθνικής Ακινήτων, ενώ ο Κορασίδης ”δοκιμάζει” τη διάσπαση των 2 ευρώ.

Ενδεικτικές και μόνο είναι οι περιπτώσεις που αναφέρονται, μιας σταθερά βελτιούμενης κατάστασης.

Με βάση τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Εθνικής, αποκτά ενδιαφέρον η πορεία και η προοπτική των θυγατρικών του ομίλου.

Ο όμιλος συμμετέχει κατά 26,4% στο Μ/Κ του Ηρακλή, η κεφαλαιοποίηση του οποίου δεν ξεπερνά τα 575 εκατ. ευρώ, έναντι 1.479.000.000 του Τιτάνα (κοινής μετοχής).

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται στα 352 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα τιμή στα 6,14 ευρώ και τη μέγιστη στα 7,52 ευρώ.

Εάν τεθεί θέμα και διαδικασία πώλησης της Ασφαλιστικής, τότε οι χθεσινές συναλλαγές των 6.522 τεμαχίων είναι... αστείες.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η μετοχή της Folli στα 25 ευρώ, με μέγιστη τιμή τα 25,80 ευρώ, καθώς η διοίκησή της προγραμματίζει τη διάθεση μερίσματος 0,20 ευρώ (από 0,12 ευρώ).

Παράλληλα, στοχεύει στην αυτόνομη παρουσία της στην αχανή κινεζική αγορά, μέσω ίδρυσης θυγατρικής με βάση τη Folli Follie Χονκ Κονγκ (θυγατρική όπου συμμετέχει κατά 100%).

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η θετική ανάλυση της Εγνατίας ΑΧΕΠΕΥ για την Ηλεκτρονική Αθηνών.

Με κεφαλαιοποίηση 54,5 εκατ. ευρώ, την τιμή να καταγράφει απώλειες 13,6% από τις 29/12, η εν λόγω εταιρία δικαιολογημένα απασχολεί και πάλι μία από τις πλέον διορατικές χρηματιστηριακές της αγοράς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v