Ο Τύπος της Τρίτης

Η κρίση στην Εκκλησία, το μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, αλλά και ο τραπεζικός τομέας απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η κρίση στην Εκκλησία, το μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, αλλά και ο τραπεζικός τομέας απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τρίτης.

Εκκλησία: Η αντιπροσωπεία του Φαναρίου, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσει τις αξιώσεις του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου στις λεγόμενες ”νέες χώρες”, δεν θα επιφέρει την παραμικρή αλλαγή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα τηρήσει απαρεγκλίτως τη νομιμότητα και θα προωθήσει προ υπογραφή τα Προεδρικά Διατάγματα το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου, τονίζει η Καθημερινή.

Κλιμακώνεται η κρίση στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μια κρίση με όλο και πιο έντονες πολιτικές προεκτάσεις που παραπέμπουν πλέον σε μια σύγκρουση ”Πράσινων” και ”Βενετών”, αναφέρει Το Βήμα.

Αντιπολίτευση: Ξεσπάθωσε χθες το πρωί ο Γ. Παπανδρέου κατά της Ν.Δ. στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το εκλογικό πρόγραμμα και τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Αποκρατικοποιήσεις: Νέο μοντέλο αποκρατικοποιήσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να βελτιωθούν οι δομές της οικονομίας και όχι η κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού αναφέρει η Καθημερινή.

Το Κέρδος τονίζει πως η κυβέρνηση έδωσε χθες το νέο διαφοροποιημένο στίγμα όσον αφορά σε αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τις περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών, καθώς είναι αντίθετη με τη δημιουργία μεγάλων τραπεζικών σχημάτων, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις τετραετίας θα πραγματοποιηθούν χωρίς χρονοδιάγραμμα.

Πανωτόκια: Πενταετή αποπληρωμή των οφειλών, με διετή περίοδο χάριτος, θα προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια που προωθεί η κυβέρνηση και που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός δύο εβδομάδων, επισημαίνει Το Βήμα.

Υπαναχωρεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τα πανωτόκια η κυβέρνηση σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως για τα παλαιά δάνεια η ρύθμιση θα είναι ”ελαφρά ευνοϊκότερη” από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Φρενάρει τους πλειστηριασμούς λόγω πανωτοκίων η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει την έγκριση των τραπεζών, υπό τον όρο όμως ότι θα είναι η τελευταία, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εντός μιας πενταετίας θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι οφειλέτες τα χρέη τους από πανωτόκια, εφόσον θελήσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Περί τις 25.000 – 30.000 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες αφορά η νέα νομοθετική παρέμβαση, πέμπτη κατά σειρά, για τα λεγόμενα πανωτόκια, αναφέρει η Εξπρές.

Πετρέλαιο: Η οικονομία της Ευρώπης θα πληρώσει το ακριβό πετρέλαιο διαπιστώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, σύμφωνα με Το Βήμα.

Τουρισμός: Αντικρουόμενα στοιχεία για τις τιμές των ξενοδοχείων προβάλλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς σύμφωνα με την Καθημερινή.

Δημόσιο: Περί τις 2.341 προσλήψεις θα γίνουν τον Μάιο σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που παραθέτει τις προκηρύξεις, καθώς και τα θέματα SOS για το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Τράπεζες: Ακόμη και με προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το υπουργείο Οικονομίας θα κερδίσει την περαιτέρω συγκέντρωση στον τραπεζικό χώρο και τον σχηματισμό ομίλων που θα προέλθουν από συνεργασίες ή συγχωνεύσεις μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Alpha Bank, της EFG Eurobank και της Εμπορικής, τονίζει Το Βήμα.

Αποφυγή κινήσεων για συνεργασίες μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών συνιστά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως ο κ. Αλογοσκούφης επισείει την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ακίνητα: Βερολίνο, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη και Κοπεγχάγη είναι οι πόλεις που θα προσελκύσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις στη νέα Ευρώπη, σύμφωνα με το Κέρδος.

Εθνική Τράπεζα: Υπό αξιολόγηση βρίσκονται οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποδοτικότητά τους, αναφέρει η Καθημερινή.

Με επίκεντρο την ενίσχυση της μετοχής της Εθνικής υλοποιείται η στρατηγική της νέας διοίκησης της Τράπεζας σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που συμπληρώνει πως η εξέταση των θυγατρικών της ξεκινά από μηδενική βάση, με αιχμή τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Εξετάζεται από μηδενική βάση η στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας αναφορικά με τις θυγατρικές εταιρίες της, τόσο του χρηματοπιστωτικού χώρου όσο και άλλων επιπέδων, τονίζει η Εξπρές.

Ριζοσπαστικές προτάσεις για αναδιάρθρωση των θυγατρικών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, με πρώτες τον Αστέρα, την Εθνική Ασφαλιστική, τις εταιρίες ακινήτων και τα Αμοιβαία Κεφάλαια, εξετάζει, από μηδενική βάση, η διοίκηση, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τονίζει το Κέρδος.

Επί τάπητος τίθεται το οργανόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που εκτιμά πως είναι ορατή πλέον η πώληση ορισμένων θυγατρικών της.

ΟΤΕ: Σκηνικό απραξίας και διοικητικής αποσύνθεσης που συμπληρώνεται από ενδείξεις για σημαντική υστέρηση των εσόδων και των κερδών του πρώτου τριμήνου παραλαμβάνει από αύριο ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΑΝΕΚ: Ίδιες μετοχές αγοράζει η ΑΝΕΚ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αναφέρει πως στόχος της ακτοπλοϊκής είναι η στήριξη της τιμής της μετοχής.

Τηλέτυπος: Ιδιαίτερα θετική είναι η κερδοφορία της Τηλέτυπος για το πρώτο τρίμηνο του 2004 σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως παράλληλα αυξήθηκαν και τα έσοδά της.

ΑΓΝΟ: Την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο από τη γαλακτοκομική εταιρία ΑΓΝΟ οικονομικών ενισχύσεων ύψους σχεδόν 40 εκατ. ευρώ απαιτεί με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας εκτός νόμου σειρά ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών που έλαβε η εταιρία μέχρι και το 1994, τονίζει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v