Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει...

Ξένοι επενδύουν, ξένοι κερδίζουν, κατά το... Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει. Καταρχήν, ”ρίχνουν” μία πρώτη διερευνητική ”ματιά” στην αγορά στην αρχή της συνεδρίασης, στη συνέχεια μία δεύτερη πιο προσεχτική γύρω στις 12.30 και μία τρίτη, όπου ”σκουπίζουν” την προσφορά προς το ”κλείσιμο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθερά πάνω από τις 2.515 μονάδες ο Γ.Δ., δείχνει να ”εξασφαλίζεται” για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση η στήριξη στην εν λόγω περιοχή.

Παρατηρείται επίσης πως όπως συμβαίνει στις τελευταίες συνεδριάσεις, έτσι και σήμερα, οι παντοδύναμοι ξένοι παίκτες εντείνουν τις τοποθετήσεις τους προς το κλείσιμο.

Στα 38,74 ευρώ η μετοχή της Τιτάν, με αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως από την πλερυά των ξένων, οι οποίοι συνεχίζουν τη λήψη θέσης και στη μετοχή του ΟΛΠ.

Ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος (+1,36%), καθώς πάντα οι ίδιοι παίκτες, πάντα μέσω των ίδιων 4-5 χρηματιστηριακών συνεχίζουν τις αγορές τους σε Eurobank, Εθνική, Αlpha, ΟΠΑΠ, OTE, ΔΕΗ (παρά την υποχώρηση της μετοχής) και Cosmote.

Η αποσαφήνιση της διάθεσης των ξένων ενισχύει το ενδιαφέρον ορισμένων ”παικτών” για συγκεκριμένες μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο ούτε και σύμπτωση πως για πολλοστή φορά αντιδρούν από κοινού Γενική Ακινήτων και ΔΟΛ, αυξάνει συναλλαγές η Φλεξοπάκ, κινούνται ανοδικά, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΧΑΕ, ενώ αντιδρά προς τα 8,7 ευρώ η μετοχή της Hyatt.

Θετική σε γενικές γραμμές και η εικόνα μετοχών του ομίλου Intracom, ενώ στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ενισχύεται ο τζίρος σε Informatics, Ηπειρωτική, Λαζαρίδη, NewsPhone και ορισμένες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Σημείωση 1: Η πιο σίγουρη μετοχή των ημερών, της Τράπεζας Κύπρου, λόγω των πολλαπλών ευεργημάτων και θετικών επενεργειών που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., κερδίζει και σήμερα σημαντικό έδαφος.

Σημείωση 2: Τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι ξένοι ”παίκχτες” είναι πιστοί στην παράδοση και κινούνται με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο και τακτική.

Οι δικοί μας, όπως πάντα, στον κομπάρσο ρόλο του θεατή και εμβρόντητου παρακολουθητή του παιχνιδιού των άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v