Σταθεροποιητικά εν μέσω αρνητικής συγκυρίας

Σταθεροποιητική κίνηση (όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη), με μάλλον πτωτικές διαθέσεις εν μέσω αρνητικού κλίματος (όσο τουλάχιστον συνεδρίαζε η Σοφοκλέους), παρουσίασε σήμερα η αγορά. Σε 5 blue chips το ενδιαφέρον, συντριπτική υπεροχή των πτωτικών μετοχών.

Σταθεροποιητική κίνηση (όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη), με μάλλον πτωτικές διαθέσεις εν μέσω αρνητικού κλίματος (όσο τουλάχιστον συνεδρίαζε η Σοφοκλέους).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι τα εταιρικά αποτελέσματα για το 2004 θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την πορεία της Σοφοκλέους, οι ξένοι θεσμικοί θα συνεχίσουν να προσδιορίζουν την τάση, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της Εθνικής θα επιδράσουν στην εικόνα των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων.

Λιγότερο προβληματισμένοι οι τεχνικοί αναλυτές, καθώς ο Δείκτης κατόρθωσε να διατηρηθεί πάνω από τις 2540 μονάδες, καθώς πιθανή καθοδική διάσπαση δίνει κίνηση προς τις 2475 μονάδες και βέβαια η διόρθωση θα έχει πολλαπλάσια απήχηση στην ”αδύναμη” εδώ και πάρα πολύ καιρό Περιφέρεια (που χρειάζεται άμεσα κάποια σημαντική είδηση προκειμένου να επανέλθει το ενδιαφέρον).

Από τις μετοχές του FTSE, ίσως χρήζει προσοχής το γεγονός ότι Εμπορική και Εθνική γύρισαν πρώτες στο θετικό πρόσημο μόλις ο Δείκτης έδειξε διαθέσεις αντίδρασης, με θετική ημερήσια μεταβολή Eurobank και Cosmote και αμετάβλητος ο Τιτάνας.

Αντίθετα όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και απώλειες μεγαλύτερες της μία ποσοστιαίας μονάδας σε Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, ΗΥΑΤΤ και Ιντρακόμ.

Και πάλι με τους απαισιόδοξους η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 228 πτωτικών και σε 23 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στο χαμηλό ημέρας των 2527,72 μονάδων, σταδιακή αντίδραση και κίνηση μέχρι το υψηλό των 2559,61 μονάδων, όμως μετά τις 14.15 απώλεσε το θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 2543,54 μονάδες με απώλειες 0,40%, (ο FTSEM στο –1,03% και ο FTSES στο –0,59%), σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος έφθασε τα 140 εκ. ευρώ από τα οποία τα 14 εκ. αφορούσαν ”πακέτα”.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σχετική κινητικότητα σε μετοχές εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, σε πρώην ”σηματωρούς” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων όπως ΔΟΛ και Εθνική Ακινήτων, ενδιαφέρον για το Πλαίσιο μετά το ”πακέτο” (άλλαξε χέρια το 4% των μετοχών της εταιρείας στα 9,68 ευρώ μετακινούμενο σε θεσμικούς), κίνηση στον Αβακα, εντολές αγορών προς το τέλος για την Ασπίς Πρόνοια, ”χάρμα ιδέσθαι” ο Παίρης, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες οι απώλειες στην Chipita, ενώ ανέβασε όγκους και κέρδη η Αλφα Γκρίσιν και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, 10 πακέτα συνολικά 880.000 τεμαχίων της Πλαίσιο στα 9,68 ευρώ, ένα πακέτο 87.000 τεμάχια της Eurobank στα 17,90 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Cosmote στα 13,50 ευρώ.

Ακόμη, ένα πακέτο 700 τεμάχια της Αστρα ΑΕΕΧ στα 1,17 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια του ΟΛΠ στα 11,64 ευρώ και ένα πακέτο 108.750 τεμάχια της Ελγέκα στα 5,86 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 57.998 τεμάχια της ΔΕΗ στα 21,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v