Alpha- έκρηξη στο ΧΑ

Μία... διάψευση, μπορεί να σηματοδοτήσει την... άνοδο. Σαφώς καλύτερα του αναμενόμενου τα αποτελέσματα του τριμήνου της Alpha Bank διαψεύδουν και τις πιο θετικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην αγορά είναι προφανές πως ”μοχλεύεται” ο επόμενος ανοδικός γύρος. Για αυτό, επιμένουμε, πως οι διορθώσεις είναι πρόσκαιρες και προσφέρονται για αναδιάρθρωση τακτικής και χαρτοφυλακίων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η... ευχάριστη διάψευση των αναλυτών στην περίπτωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank αποτελεί το προοίμιο για τον επόμενο ανοδικό κύκλο, που σηματοδοτείται για πολλοστή φορά από τις τράπεζες.

Η θεαματική αύξηση κατά 64,5% στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Alpha Bank, τα φέρνουν στο επίπεδο των 99,6 εκατ. ευρώ.

Οι εξίσου θετικές εκτιμήσεις των ισχυρότερων χρηματιστηριακών της αγοράς, για μέση αύξηση της τάξεως του 27,6%, υπολείπονται κατά συνέπεια σημαντικά της πραγματικότητας.

Θα πρέπει να αναμένουμε αναθεώρηση, με βάση τη σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών της τιμής στόχου που είχε δοθεί για τη μετοχή της Alpha προς ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 26,42 ευρώ, η μέγιστη 52 εβδομάδων στα 27,20, ενώ από ισχυρούς χρηματιστές το χθεσινό –0,15% με συναλλαγές 411.125 τεμαχίων, θεωρείται ”πονηρό”.

Η κεφαλαιοποίηση της Alpha ανέρχεται στα 5,173 δισ. ευρώ, της δε Εθνικής στα 6,254 και της Eurobank στα 5,565 δισ ευρώ.

Είναι προφανές πως στα τρέχοντα επίπεδα του τραπεζικού δείκτη (4.793,26 μονάδες) υπάρχει ”μαγιά” για περαιτέρω άνοδο προς το επίπεδο των 5.150- 5.250 μονάδων.

Αυτό πρακτικά μπορεί να έχει ένα άμεσο αντίκρισμα στον FTSE- 20 (1.331,61 μονάδες) ικανό να τον φέρει προς τις 1.420- 1.440 μονάδες, όπως εδώ και καιρό υποστηρίζεται.

Στην περίπτωση, που επιβεβαιωθεί αυτή η τεχνικής μορφής αναπροσαρμογή της αγοράς, ο πήχης για το Γ.Δ. θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να υπολογίζεται πέραν των 2.650 μονάδων.

Μία σειρά μετοχών υγιών εταιριών, θα είναι αυτή που κατά κανόνα, θα ”ανταποκριθεί” στο επόμενο ανοδικό κέλευσμα των τραπεζών.

Πέρα των λίγο πολύ γνωστών– πάγιων επιλογών των ισχυρών Ελλήνων και ξένων, έρχονται στο προσκήνιο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι τίτλοι των Τράπεζας Κύπρου, Φουρλής, Ελινόιλ, ΕΤΕΜ, Σαράντης, ΑΕΓΕΚ, ΕΧΑΕ, Φλεξοπάκ, Ηyatt, Ελληνική Τεχνοδομική και αρκετών ακόμη.

Σημείωση: Σε απάντηση αναφορών επισκεπτών της στήλης, διευκρινίζουμε πως η προσωπική εκτίμηση για λογική αποτίμηση της κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ προς τα 7 δισ. ευρώ δε σχετίζεται με τα... μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Αφορά εκτίμηση για τη μεσο- μακροπρόθεσμη πορεία του Οργανισμού, που αφού ”δεχτεί” ένα ισχυρότατο σοκ με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, πιθανολογείται η πλήρης αναστροφή της εικόνας και της τάσης για όμιλο και μετοχή.

Η νέα διοίκηση φέρεται αποφασισμένη να εμφανίσει μία κρυστάλλινη οικονομική κατάσταση, όσο δυσάρεστη και αν είναι για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια των επενδυτών.

Όμως, η προσπάθεια αναδιάρθρωσης θα ”χτιστεί” πάνω σε πραγματικά μεγέθη, και θα υποστηριχθεί από ουσιαστικά βήματα τόσο επιχειρηματικού περιεχομένου όσο και χρηματοοικονομικής... κάθαρσης.

Το στοίχημα του ΟΤΕ είναι μεγάλο και τολμηρό. Η αγορά, όμως, εμπιστεύεται τη νέα διοίκηση και σε αυτήν ακριβώς την προοπτική επενδύει σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v