Εσωτερικές φωνές

Μία εσωτερική φωνή με προστάζει: ”Σταμάτα ηλίθιε να παίζεις. Δεν σου φτάνουν όσα έπαθες”; Μία άλλη φωνή προσπαθεί να με πλανέψει: ”Έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις από το να παίξεις; Έχεις ήδη γευτεί την γλυκιά γεύση της νίκης”. Μία τρίτη, όμως, παρεμβαίνει: ”Δεν με παρατάτε και οι δύο; Ποιος νοιάζεται για τα καμώματά σας”;

Εσωτερικές φωνές
Μία εσωτερική φωνή με προστάζει: ”Σταμάτα ηλίθιε να παίζεις. Δεν σου φτάνουν όσα έπαθες”; Μία άλλη φωνή προσπαθεί να με πλανέψει: ”Έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις από το να παίξεις; Έχεις ήδη γευτεί την γλυκιά γεύση της νίκης”.

Μία τρίτη, όμως, παρεμβαίνει: ”Δεν με χέζετε και οι δύο; Ποιος νοιάζεται για τα καμώματά σας”;

Είναι φανερό ότι όποιος έχει φτάσει στο σημείο εκείνο να ακούει ταυτόχρονα τρεις ”εσωτερικές φωνές”, έχει ήδη φτάσει στο σημείο της παράκρουσης και χρειάζεται επείγουσα ψυχιατρική βοήθεια.

Κι αυτό μπορεί να το πάθει κανείς αν παρασυρθεί στους σχιζοφρενείς ρυθμούς της αγοράς. Την μία μέρα μας ζητούν να αγοράσουμε επειγόντως μετοχές για να μην χάσουμε δήθεν την αγορά και την αμέσως επόμενη ημέρα μας ζητούν να πουλήσουμε για να μην καταστραφούμε.

Πόσες αντοχές μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να αντέξει σ’ αυτή την αδυσώπητη μορφή πίεσης;

Η κατάσταση της αγοράς είναι αποτρεπτική για κάποιον που έχει σώας τας φρένας του να ασχοληθεί σοβαρά με την ”υπόθεση Σοφοκλέους”. Αυτό είναι αλήθεια.

Όπως αλήθεια είναι επίσης ότι οι αγορές δεν απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν σώας τας φρένας τους, αλλά σε επενδυτές που είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν υπερβατικά για να προσεγγίσουν τον σκοπό τους.

”Δεν έχουν ενδιαφέρον οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης” είναι το σλόγκαν των τελευταίων μηνών. Πράγματι! Στο ταμπλό το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Αν όμως οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν μέλλον, για ποιο λόγο οι βασικοί μέτοχοι κόπτονται να επανακτήσουν τα ποσοστά που τόσο απλόχερα μας μοίρασαν το 1999 και το 2000;

Οι μετοχές που δεν βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά και στο μέλλον.

Αρκεί, φυσικά, να πρόκειται για υπαρκτές εταιρείες, με κέρδη και προοπτικές. Το ίδιο ακριβώς σενάριο έχει ”παίξει” πολλές φορές στο παρελθόν...

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η μία από τις πλέον βασικές προϋποθέσεις κέρδους στην μικρή και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι η διασπορά της μετοχής.

Δεν θα επιλέξουμε μετοχές με μεγάλη διασπορά, επειδή η συγκέντρωσή τους μπορεί να απαιτήσει περισσότερες από μία ζωές. Θα αποφύγουμε επίσης τις μετοχές με την πολύ μικρή διασπορά, φοβούμενοι την πιθανότητα εξόδου της μετοχής από το χρηματιστήριο.

Ανάμεσα σε εκείνους που μας λένε την μία μέρα να πουλήσουμε την μετοχή του ΟΠΑΠ και την αμέσως επόμενη να την αγοράσουμε, έχουμε να προτείνουμε μία... τρίτη λύση.

Να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά ποιες μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πληρούν τις κλασικές χρηματιστηριακές αρχές και να οπλιστούμε με υπομονή.

Αθανάσιος Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v