Το έξυπνο χρήμα έχει βάλει στο στόχαστρο τον χρυσό

Family offices αλλά και ατομικά πλούσιοι ιδιώτες βρίσκονται πίσω από την εκτίναξη των αγοραπωλησιών και της τιμής του χρυσού στο 2ο τρίμηνο. Τι φοβούνται και γιατί.

Το έξυπνο χρήμα έχει βάλει στο στόχαστρο τον χρυσό

Τα family offices των διεθνών μεγιστάνων και πλούσιοι ιδιώτες επενδυτές βρίσκονται πίσω από την εκτίναξη της τιμής αλλά και του όγκου συναλλαγών του χρυσού κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Τimes, το οποίο επικαλείται σχετική έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού.

Αιτία αυτού του υψηλού ενδιαφέροντος είναι η ανησυχία για τα επίπεδα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, το οποίο τείνει προς τα επίπεδα στα οποία είχε φτάσει λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή κοντά στο 106% του αμερικανικού ΑΕΠ. Οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση των επιπέδων ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, προβλέπει ότι το χρέος της υπερδύναμης θα ξεπεράσει το υψηλό του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου το 2029.

Οι περισσότερες συναλλαγές σε χρυσό το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έγιναν εκτός οργανωμένων αγορών, απευθείας μεταξύ τραπεζών και αγοραστών. Οι συναλλαγές αυτές έφτασαν τους 329 τόνους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, δηλαδή πενταπλασίασαν τον όγκο αγοραπωλησιών εν σχέσει με το προηγούμενο τρίμηνο του 2024 και ανέβασαν τη συνολική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο στους 1.258 τόνους και την τιμή του στο επίπεδο ρεκόρ των 2.483,60 δολαρίων ανά ουγγιά. Τώρα ο χρυσός τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 2.380 δολάρια ανά ουγγιά.

Πέρα από την αβεβαιότητα που δημιουργεί ως προς την οικονομική πολιτική η μελλοντική εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, ο «κίτρινος πυρετός» ενισχύεται και από τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αναλυτές και επαγγελματίες της συγκεκριμένης αγοράς υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αγοραστική δραστηριότητα στην αγορά χρυσού στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ από πλούσιους Ασιάτες, καθώς και πλούσιους Τούρκους που στράφηκαν στον χρυσό καθώς η λίρα υποτιμήθηκε δραματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις «κρυφές» αγοραπωλησίες χρυσού οι ροές σε αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ως υποκείμενη αξία το πολύτιμο μέταλλο έχουν γίνει θετικές τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δυτικοί επενδυτές τελικά αγοράζουν, παρά το ράλι των τιμών. Κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο καταγράφτηκαν πέντε συνεχόμενες εβδομάδες εισροών συνολικού ύψους 39 τόνων, μετά από δύο χρόνια συνεχών πωλήσεων.

Οι καθαρές αγορές κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής του χρυσού κατά ένα τρίτο από τις αρχές του 2022, έφτασαν τους 483 τόνους, επίπεδο ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, υπήρξε πτώση 39% στους όγκους αγορών των κεντρικών τραπεζών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. (σημ. αυτό προφανώς σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν φτηνότερα πριν το ράλι του 2ου τριμήνου)

Οι Κινέζοι  επενδυτές που οδήγησαν την αύξηση του χρυσού το πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο, άρχισαν να επιβραδύνουν τις αγορές τους μετά τη διακοπή των αγορών από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τον Μάιο.

Οι αγορές χρυσών κοσμημάτων έχουν επίσης πληγεί από τις υψηλότερες τιμές, με κατ΄ όγκο πτώση 19% στους 390 τόνους το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v