Στην πρέσα η περιφέρεια

Βυθίζεται όλο και χαμηλότερα το φθίνον κομμάτι της Σοφοκλέους, καθώς σήμερα παρασύρεται από το δεύτερο κατά σειρά limit down της Fanco. Σταθερά πάνω από τις 2.510 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τη βοήθεια των τραπεζών, ενώ παρατηρείται αυξημένη προσφορά σε ορισμένες μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

H διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών –πτωτικών στο περίπου 1 προς 5 αποτυπώνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει στην αγορά, από ότι το –0,60% του Γ.Δ.

Ο μεν Γ.Δ. υποχωρεί προς τις 2.510 μονάδες, πλην όμως 150 και πλέον μετοχών η τιμή υποχωρεί σημαντικά χαμηλότερα.

Η σημαντική προσφορά, που την πρώτη μισή ώρα έφτανε το μισό εκατ. τεμάχια, οδηγεί σε ένα δεύτερο limit down (-17,5%), τη μετοχή της Fanco στα 1,51 ευρώ.

Με αυξημένη προσφορά υποχωρούν η Sex Form στα 2,71 ευρώ, Βερνίκος στα 1,83 ευρώ, Γρηγόρης στο 0,83 ευρώ, αλλά και Νάουσα, Informatics, Κλωνατέξ (προνομιούχος) και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Οι δυσνόητες από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό ”λογιστικές ασκήσεις” ορισμένων βασικών μετόχων, επιχειρηματιών, επιτείνουν την απαξίωση ενός τμήματος της αγοράς.

Πρόκειται για εκείνο το κομμάτι της αγοράς που τα τελευταία χρόνια φθίνει χρηματιστηριακά, απαξιώνεται σταδιακά, εγκλωβίζοντας σε κάθε καθοδική κίνηση τους ανυποψίαστους.

Και ναι μεν οι ”λογιστικές ασκήσεις” είναι νόμιμες, η εικόνα που εμφανίζουν ορισμένες μετοχές διαχρονικά, θα έχρηζαν μίας άλλης προληπτικής τακτικής από τις χρηματιστηριακές αρχές.

Μεσοπρόθεσμα, παραμένουμε επενδυτικά προσανατολισμένοι σε εκείνο το υγιές κομμάτι της Σοφοκλέους, που κάποια στιγμή θα πρέπει να τύχει και της επενδυτικής αναγνώρισης.

Υπάρχουν μετοχές με διαχρονικά ανοδική φορά, διοικήσεις εταιριών ”το παλεύουν” και επιχειρηματίες που σέβονται τους επενδυτές.

Το ξεκαθάρισμα που συντελείται αυτές τις μέρες, ίσως να είναι και από τα τελευταία, μία από τις ύστατης ευκαιρίες για αναθεώρηση της τακτικής μας.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Εθνικής δέχεται μικρή πίεση προς τα 24,50 ευρώ, με τους αγοραστές να εμφανίζονται λίγο χαμηλότερα στα 24,48 ευρώ, προς τα 22,5 ευρώ η Coca Cola (με τους αγοραστές στα 22,44 ευρώ), τον ΟΤΕ στα 12,42 ευρώ, την Alpha στα 26,54 ευρώ, ενώ προς τα 17,90 υποχωρεί η Eurobank.

Μικρά κέρδη προς τα 15,40 σημειώνει η μετοχή του ΟΠΑΠ, με συναλλαγές μισού εκατ. τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v