Σταθερά υψηλότερα με διορθωτικά διαλείμματα

Ένας βραχυπρόθεσμος και ένας μεσοπρόθεσμος στόχος κινούν τους παίκτες της αγοράς. Ο μεσοπρόθεσμος αφορά στην προσέγγιση της επόμενης ”αντίστασης” των 2.650 μονάδων, ο δε άλλος στοχεύει στην ενίσχυση των χαρτοφυλακίων σε διορθωτικές φάσεις που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διαφορετική θα πρέπει να είναι η προσέγγιση της αγοράς αυτή την περίοδο.

Και αυτό γιατί η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων στις εκάστοτε λογικές και αναμενόμενες διορθώσεις, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η μεσοπρόθεσμη τακτική μας.

Το ενδεχόμενο μιας μικτής υποχώρησης του Γ.Δ. προς τις 2.480-2.485 είναι από τεχνικής πλευράς απόλυτα πιθανό.

Σε βάθος χρόνου, όμως, εκτιμάται πως η ανοδική φορά οδηγεί –εκτός σοβαρού απρόοπτου– την αγορά προς την επόμενη ”περιοχή αντίστασης των 2.650 μονάδων.

Σε περίπτωση που επιχειρηθεί με συναλλαγές λιγότερες των 150 εκατ. ευρώ ήπια διολίσθηση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών χαμηλότερα, θα πρέπει να αναμένεται ενεργότερη παρουσία των αγοραστών.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής (τιμή κλεισίματος 24 ευρώ) προτού ξεπεράσει την υψηλή τιμή 52 εβδομάδων των 24,26 ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα 23,40 ευρώ.

Η μετοχή της Alpha με τρέχουσα τιμή 26 ευρώ, προτού οδηγηθεί στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής πάνω από τα 27,20 ευρώ, θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα 25,50 ευρώ.

Κάτι ανάλογο ισχύει για τη Eurobank, την Πειραιώς και λιγότερο την Εμπορική, στη μετοχή της οποία καταγράφεται σημαντική ενίσχυση της εμπορευσιμότητας.

Οι μετοχές των ΟΤΕ και Cosmote τεχνικά οδηγούνται στην καταγραφή νέων υψηλών πάνω από τα 12,84 και 13,70 ευρώ αντίστοιχα, απαιτείται όμως προηγουμένως μια μικτή συσσώρευση στα 12,30 και 13,40 ευρώ.

Τεχνικά, η μικρή διόρθωση δεικτοβαρών μετοχών θα μπορούσε να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η τοποθέτηση στην αγορά και νέων παικτών, κυρίως Ελλήνων θεσμικών που έχουν μείνει ”εκτός παιδιάς”.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η επόμενη ανοδική αντίδραση, που μπορεί να είναι άμεση, θα σηματοδοτηθεί και θα στηριχθεί με συναλλαγές που θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Με αυτήν την προϋπόθεση υποστηρίζουμε και το ενδεχόμενο προσέγγισης σε επόμενη φάση των 2.650 μονάδων.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σχετισθεί με ανάλογη αντίδραση των ξένων αγορών, ειδικότερα της Ν. Υόρκης, προς το μέσον – τέλος Μαΐου.

Στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μετοχές εταιριών με σημαντική αύξηση της εμπορευσιμότητας και ενίσχυση της ανοδικής φοράς τους παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα ΕΧΑΕ, δεδομένης της αύξησης των συναλλαγών, κινούνται και πάλι προς τα 7,80 ευρώ, η Ελληνική Τεχνοδομική προς τα 4,50 ευρώ, τα ΕΠΑΤΤ προς τα 4,50 ευρώ, ο Φουρλής προς τα 4,58 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ προς τα 6,80 ευρώ, η Intralot προς τα 16,60 ευρώ, ο ΔΟΛ προς τα 4,20 ευρώ, η Hyatt προς τα 9,40 ευρώ, ο Τιτάνας προς τα 38 ευρώ, το Αλουμίνιον της Ελλάδος προς τα 16, 5 ευρώ, ο Σαράντης προς τα 4,48 ευρώ, η Fashion Box 5,20 ευρώ, αλλά και των Αστήρ, ΟΛΠ, Αστικά Ακίνητα, ΑΕΓΕΚ και αρκετών ακόμη μετοχών.

Εν κατακλείδι, επιμένουμε μεσοπρόθεσμα στην περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς, συγκεκριμένα μετοχών εταιριών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο κύκλος ανόδου, κυρίως του FTSE-20.

Τα εκάστοτε διορθωτικά διαλείμματα θα δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες αγορών και επανατοποθετήσεων και λιγότερο ενδείξεις αποχώρησης από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v