Εβδομαδιαία κέρδη 2,23% στη Σοφοκλέους

Δυναμική ήταν η δεύτερη μετά το Πάσχα εβδομάδα στη Σοφοκλέους, καθώς αρκετά blue chips υπεραπέδωσαν του Γενικού Δείκτη (2,23%). Ωστόσο, προς την εκπνοή της εβδομάδας αρκετοί προτίμησαν την αποκόμιση κερδών. Ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Cosmote, ενώ σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων έκλεισε η Εθνική.

Μπορεί ο Δείκτης για τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση να έκλεισε με θετικό πρόσημο, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο χαμηλό ημέρας και έτσι για μία ακόμα συνεδρίαση η Σοφοκλέους αγνόησε το διεθνές κλίμα (που σήμερα ήταν θετικό στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), με εμφανέστατα τα ίχνη ”κοπώσεως”.

Παράγοντες της Αγοράς αναφέρονται σε προσπάθεια σταθεροποίησης προκειμένου να απορροφηθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (αυτό ασφαλώς ισχύει για τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μόνο), κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Αγορά θα κληθεί (σε περίπτωση που επικρατήσουν διαθέσεις διόρθωσης) να διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων, ενώ όσοι υποστήριζαν ότι πλησιάζει η ώρα που θα κινητοποιηθούν και οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μάλλον διαψεύστηκαν (!).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με κεκτημένη ταχύτητα, έφθασε μέχρι το υψηλό ημέρας των 2549,84 μονάδων, από εκεί και πέρα μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έγινε αιτία όχι μόνο να απολεσθούν όλα τα αρχικά κέρδη, αλλά στα τελευταία λεπτά και το θετικό πρόσημο στην κίνηση μέχρι το χαμηλό των 2514,56 μονάδων, για να έλθει το μεσοσταθμικό κλείσιμο στις 2522,25 μονάδες με κέρδη 0,23%, σε μία συνεδρίαση που τζίρος έφθασε τα 180,1 εκ. ευρώ από τα οποία τα 15,8 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους ”μεγάλους” του ταμπλό, σημαντικά κέρδη σε Ελ. Τεχνοδομική, Ιντρακόμ, ΗΥΑΤΤ, Εθνική (ξεκίνησε δυναμικά, υποχώρησε σχετικά προς το τέλος, αλλά κατέγραψε νέο υψηλό 52 εβδομάδων), Cosmote (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση Γερμανός, ΟΤΕ (και εδώ σχετική υποχώρηση προς το τέλος), Alpha Bank, Eurobank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, απώλειες μεγαλύτερες του 1% κατέγραψαν Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ (με εμφανείς διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών).

Στις επόμενες συνεδριάσεις παραπέμπουν και όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, εκτιμώντας σαν ιδιαίτερα θετικό αν ο FTSE δεν υποχωρήσει κάτω από τις 1310-1300 μονάδες, προκειμένου αμέσως μετά να ”αναμετρηθεί” με τις 1350-1370 μονάδες.

Καμία σχέση με την αρχική η τελική εικόνα (η ”αντεπίθεση” των ”κόκκινων” ήταν σημαντική), με 153 ανοδικές μετοχές έναντι 131 πτωτικών, αν και σε 16 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Στις επιμέρους μετοχές, σημαντικά κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές για Τσουκαρίδη, Ζάμπα και Rainbow, συνεχίζουν ανοδικά Επίλεκτος, Ρόκας, Flexopack, κινητικότητα σε Νηρέα και Σελόντα και αγορές των τελευταίων λεπτών σε Εμπορική Επενδυτική και Δάιο.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 330.000 τεμάχια της Σαραντής Γλυκά Χίου στα 3,40 ευρώ, ένα πακέτο 130.860 τεμάχια της Cosmote στα 13,60 ευρώ και ένα πακέτο 96.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 15,62 ευρώ.

Ακόμη, ένα πακέτο 137.880 τεμάχια της Alpha Bank στα 25,99 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Ελγέκα στα 6,06 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 300.654 τεμάχια της Εθνικής στα 23,93 ευρώ και ένα πακέτο 100.100 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,36 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v