Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέα υψηλή τιμή η Σοφοκλέους;

Κυκλικές οι τοποθετήσεις των παντοδύναμων ξένων στην αγορά μας. Απροειδοποίητα για τους πολλούς, επιλέγουν εκείνες τις μετοχές που τους δίνουν υπεραξίες. Τακτική που συνοδεύεται από τις απαραίτητες θετικές εκτιμήσεις. Μεσοπρόθεσμα η αγορά οδηγείται προς την καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή επιβεβαίωση της παντοδυναμίας των ξένων θα πρέπει να μας προϊδεάζει για τη συνέχεια.

Αυτό που συνέβη χθες με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, θα μπορούσε για διαφορετικούς λόγους να συμβεί κάποια στιγμή, χωρίς προειδοποίηση, σε άλλη μετοχή, όπως για παράδειγμα σε αυτή του ΟΤΕ.

Εάν κάποιος πριν από τρεις μέρες υποστήριζε πως η κεφαλαιοποίηση του OΠΑΠ θα ενισχύονταν μέσα σε τρεις συνεδριάσεις κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ θα εθεωρείτο... γραφικός.

Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού κυμαίνεται στα 4,9 δισ. ευρώ, υπολειπόμενη ελάχιστα των 5,0 δισ. ευρώ της Alpha.

Για ποιο λόγο, και με την προϋπόθεση πως θα προχωρά η εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ΟΤΕ, δεν θα ήταν εφικτή για παράδειγμα η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ προς τα 7 δισ. ευρώ.

Ας μην ξεχνάμε πως πριν από 2 χρόνια, περίπου τέτοιο καιρό, οι ξένοι ”εγκλωβίζονταν” σε επίπεδα πέριξ των 19 ευρώ.

Ας μην διαφεύγει επίσης της προσοχής μας πως ο οργανισμός έχει ουκ ολίγα δάνεια με πρώτο αυτό που λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο σε τιμή μετατροπής διπλάσια από την τρέχουσα.

Κατά συνέπεια, δεν μας ενδιαφέρει για ακόμη μία συνεδρίαση, το αν θα ”πιάσει” σήμερα ή αύριο ο Γ.Δ. τις 2.500 μονάδες όσο ο μεσοπρόθεσμος στόχος που είναι η καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε πως ενισχύονται σταδιακά οι συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, ενώ η μία μετά την άλλη οι ισχυρές ΑΧΕ δημοσιοποιούν θετικές εκθέσεις για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Τελευταία ακολούθησε η Σίγμα (19/04) με ανάλυση για μέσο όρο αύξησης 25,4% των ΚΠΦ κερδών των 5 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Ανάλογες θετικές αναφορές (δες και προσέγγιση Sellas Net) έχουν γίνει και από άλλους οίκους.

Είναι προφανές πως ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζεται για ”μόχλευση”.

Θα ξεκινήσει αύριο, τη Δευτέρα δεν έχει και τόσο σημασία...

Το ενδιαφέρον είναι πως χθες ”κινήθηκαν” μετά από καιρό συντονισμένα μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ όπως επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του ΟΛΠ, αρκεί μία συντονισμένη κίνηση για να αντιδράσει μία χαμηλής διασποράς μετοχή.

Αναφέρεται ενδεικτικά πως στην μετοχή του ΟΛΘ δεν είχε πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ούτε μία πράξη στα 6,60 ευρώ, ενώ χθες οι συναλλαγές έφτασαν τις 13.624 τεμάχια, μες τη μετοχή να ενισχύεται κατά 4,06% στα 6,66 ευρώ.

Από μόλις 4.474 τεμάχια στα 10,32 ευρώ ο ΟΛΠ, πραγματοποίησε χθες συναλλαγές 112.279 τεμαχίων, στα 10,80 ευρώ.

Μετοχές σηματωρούς για σήμερα, πέρα των ΔΕΗ, Εθνική, θεωρούμε την Πλαίσιο, τις ΕΠΑΤ, Χατζηιωάννου, Φουρλής, Hyatt, ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων, FG Europe και τη ”δραστήρια” τελευταία αλυσίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v