Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορισμένες οι συναλλαγές στο ΧΑ

Με συναλλαγές που παραπέμπουν σε αγορά 6, το πολύ 8 μετοχών κινείται η Σοφοκλέους. Περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς για περισσότερες από 150 μετοχές η εμπορευσιμότητα δεν ξεπερνά τα 10.000 τεμάχια. Μεταξύ 2.450-2.458 ο Γενικός Δείκτης με τη βοήθεια των ”βαριών χαρτιών”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υποτονικός ο τζίρος, δεν ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ, περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Με τόσο περιορισμένες συναλλαγές και η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται αντιπροσωπευτική μόνο για μία πολύ περιορισμένη ομάδα μετοχών, κυρίως της υψηλής και ελάχιστα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, εμπορευσιμότητα σε τεμάχια μεγαλύτερη των 100.000 είχαν ελάχιστες μετοχές, με ενδεικτική την περίπτωση των ΕΠΑΤ και Ελινόιλ.

Την ίδια στιγμή, για περισσότερες από 150 μετοχές η εμπορευσιμότητα δεν υπερέβαινε τα 10.000 τεμάχια.

Παρατηρείται, επίσης, πως για πολλοστή φορά ο μισός και πλέον τζίρος επικεντρώνεται σε λίγες μετοχές, με τις Cosmote, Eθνική, Alpha, OTE, OΠΑΠ να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως η αγορά μας έχει ούτως ή άλλως κατηγοριοποιηθεί, εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πώς θα μπορέσει η Σοφοκλέους να παραμείνει (επί της ουσίας) μεταξύ των ώριμων αγορών.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως τα προτεινόμενα μέτρα, με βάση τα κριτήρια του οίκου FTSE, έρχονται να επικυρώσουν μία ούτως ή άλλως υπαρκτή κατάσταση.

Από τεχνικής πλευράς, ο Γ.Δ. κινείται μεταξύ 2.450-2.458, με μικρά κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, μέσω των οποίων συντηρείται και ο FTSE-20 σε θετικό έδαφος.

Δεδομένης της περιορισμένης εμπορευσιμότητας και των χαμηλών συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες, το... βάρος για τον απεγκλωβισμό της αγοράς πέφτει και πάλι στις ”πλάτες” των ξένων.

Οι τελευταίοι, όπως είναι γνωστό, περιορίζουν τις θέσεις τους σε 6, το πολύ 8 μετοχές και πέραν αυτών ουδέν.

Κατά συνέπεια, η όποια ”μόχλευση” θα προέλθει και πάλι από αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα μετοχών του FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v