Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ - ΧΠΑ στην υπηρεσία της Σοφοκλέους

Η απρόσκοπτη μετακύλιση θέσεων που σημειώθηκε στο ΧΠΑ σε συνδυασμό με τη θετική υποδοχή που έτυχε η αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ, δημιουργούν θετικό κλίμα στην αγορά. Η απόδοση του ΟΤΕ, η ανάπαυλα των τραπεζών, η κινητικότητα στη δεύτερη ταχύτητα της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν προσεγγίσει κάποιος την αγορά με την εβδομαδιαία της απόδοση, του 0,62%, το πιθανότερο είναι πως θα προσπεράσει. Όμως, όποιος διερευνήσει λίγο πιο προσεκτικά την πορεία, όπως διαμορφώθηκε σταδιακά στην διάρκεια των τεσσάρων συνεδριάσεων, θα δηλώσει, χωρίς ιδιαίτερους δισταγμούς, ”Παρών”.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.467,14 μονάδες, ελάχιστα χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή (2.468,09 μονάδες) ο δε FTSE 20 στις 1.294,94 μονάδες, εγγύτατα στις 1.296 μονάδες.

Το ”κλείσιμο” του FTSE 20 προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία εάν αναλογιστεί κάποιος πως χθες έληγε η σειρά μηνός Απριλίου στο ΧΠΑ. Όπως φάνηκε όμως από την απρόσκοπτη μετακύλιση θέσεων σε ΣΜΕ μηνός Μαΐου και λιγότερο Ιουνίου, ουδείς διανοήθηκε να υποτιμήσει τα όσα συμβαίνουν και στη Σοφοκλέους.

Κατ’ αρχήν η μετοχή οδηγός της αγοράς, και με βάση την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού, του ΟΤΕ, ενισχύθηκε από τα 11,68 ευρώ στα 12,40 ευρώ μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 6,16%.

Η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού από τα 5,887 δισ. ευρώ προσέγγισε τα 6,1 δισ. ευρώ, με τις συναλλαγές να εκτινάσσονται από το μέσο όρο των 681.420 τεμαχίων της Μεγάλης Εβδομάδας σχεδόν στο υπερδιπλάσιο στην εβδομάδα που ακολούθησε.

Δεδομένου ότι οι αγορές στον ΟΤΕ αφορούν -στην πλειονότητά τους- τοποθέτηση ξένων οίκων, είναι προφανές το τι προοιωνίζεται για τον οργανισμό. Ορισμένοι μάλιστα χρηματιστηριακοί παράγοντες, σημειώνουν με νόημα πως, πριν από 2 χρόνια η τότε κυβέρνηση ”φόρτωνε” στους ξένους θεσμικούς την εισπρακτικού χαρακτήρα μετοχοποίηση μέρους του Οργανισμού στα 19 ευρώ.

Αλλωστε, από την Δευτέρα ”πιάνει” επισήμως δουλειά στον ΟΤΕ ο Π. Βουρλούμης, ”έκλεισε” το κεφάλαιο υποδιοικητές στην Εθνική, ορίσθηκε ο Δ. Μηλιάκος στην Αγροτική, ενώ εκκρεμούν οι διοικητικές αλλαγές στην Εμπορική.

Εύλογα την προηγούμενη εβδομάδα ”έπεσαν” οι τόνοι στις τράπεζες με τις χρηματιστηριακές όμως να δηλώνουν μέσω αναλύσεών τους παρούσες για την επόμενη φάση. Στο σύνολό τους η Eurobank, Π&Κ, Εθνική, Alpha Finance, Σίγμα, και άλλες ισχυρές ΑΧΕ, προσεγγίζουν θετικά τον κλάδο και συστήνουν αύξηση θέσεων.

Το ενδιαφέρον όμως αφορά και στη δεύτερη ταχύτητα της αγοράς, όπως αυτή αποτυπώνεται στην κινητικότητα και τα πακέτα στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Βαρυτίνης, Motor Oil, αλλά και άλλων τίτλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 8,20 ευρώ κοντά στην υψηλή τιμή των 8,26 ευρώ, πραγματοποιώντας την πρώτη ημέρα της περιόδου διάθεσης το πακέτο των 205.00 τεμαχίων στα 7,50 ευρώ. Ο όμιλος από αυτή του την κίνηση αποκομίζει υπεραξία περίπου 200.000 ευρώ.

Στη μετοχή της Βαρυτίνης, για την οποία επίμονα αναφέρεται η στήλη τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων, στα 6,38 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στην ανώτατη τιμή ημέρας, στα 6,70 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ, οι συναλλαγές χθες ξεπέρασαν το 1 εκατ. τεμάχια, η μετοχή κέρδισε 2,30% στα 14,22 ευρώ, καθώς οι δικαιούχοι που διακράτησαν τις μετοχές θα αποκτήσουν από 21/4 και άλλη ρευστότητα. Τότε θα πιστωθούν οι δωρεάν μετοχές (δες σχετικό θέμα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετοχή της 3E στα 22 ευρώ, καθώς έμμεσα θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις εξελίξεις της αμερικανικής Coca Cola (δες σχετικό θέμα: Η Microsoft έστρωσε... χαλί στην Coca Cola).

Στα επιμέρους, οι χρηματιστηριακές προσεγγίζουν και άλλες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Π&Κ τις Μινωικές και Επιχειρήσεις Αττικής, η Marfin προς τα 5,50 ευρώ τον Φουρλή, και έπεται συνέχεια.

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Alpha Γκρίσιν (με τιμή 1,80 ευρώ), ενώ αναλαμβάνει και τυπικά την ειδική διαπραγμάτευση της Ικτίνος η Euroxx (με σύμβαση διάρκειας κατ’ αρχήν 1 έτους).

Η καταγραφή αυτών των στοιχείων και παραμέτρων, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, δηλαδή τη Νέα Υόρκη, συνηγορούν -μεσοπρόθεσμα- στην προσπάθεια καταγραφής νέας ”υψηλής τιμής”.

Οι ξένοι δηλώνουν παρόντες και σχεδιάζουν την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεών τους. Η Σοφοκλέους καλείται επιτέλους να παίξει και το Ολυμπιακό της ”χαρτί”, που μέχρι στιγμής παραμένει υποτιμημένο.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,62%, ενώ κέρδη 0,69% σημείωσε και ο FTSE/ASE 40. Ο FTSE/ASE 20 ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 0,51%, και ο FTSE/ASE 140 σημείωσε κέρδη 0,49%.

Ο κλάδος των τραπεζών υποχώρησε 1%, ενώ οι εβδομαδιαίες απώλειες των κατασκευαστικών εταιριών ανήλθαν στο 0,70%. Αντίθετα, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 3,73%.

Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας, η Δρομέας αυξήθηκε 21,5%, η Alfa Alfa Energy κατά 20,4%, και η Περσεύς περί το 16,3%.

Κέρδη κατέγραψε και η Αφοί Κορδέλλου (15,6%), ενώ η Intramet ενισχύθηκε 15%. Η Δίας ΑΕΕΧ σημείωσε άνοδο 13%, και το προνόμιο της Αλυσίδας κατά 11,6%. Η Revoil κατέγραψε κέρδη 11,1%, και το προνόμιο της ΕΤΜΑ σημείωσε άνοδο 10,7%. Η Φουρλής ΑΕ Συμμετοχών έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 10,3%.

Αντίθετα, απώλειες 30% κατέγραψε η Καρατζής Hellas, κατά 19,3% υποχώρησε η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, πτώση 15,4% σημείωσε η Τεχνοδομή και η Εργάς κατά 13,7%.

Η κοινή της Αλυσίδας υποχώρησε 12,2%, ο Όμιλος Ιντεάλ κατά 11,3%, και η Βογιατζόγλου Systems περί το 10,8%. Η Δέλτα Singular σημείωσε πτώση 7,2%, η Compucon Εφαρμογές 6,8% και η LogicDis κατά 6,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v