Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΧΑ

Πέντε μοντέλα στο καθεστώς διαπραγμάτευσης των μετοχών και τη δημιουργία νέας αγοράς (τέταρτης), αυτής των Βασικών Προϋποθέσεων, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α., που συζητήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ την Τετάρτη. Ολα τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού.

Ολες οι αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΧΑ
Πέντε μοντέλα διαπραγμάτευσης και τη δημιουργία μιας νέας αγοράς περιλαμβάνει το τελικό κείμενο Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α., που συζητήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ την Τετάρτη και τη Δευτέρα αναμένεται να εγκριθεί από τη διοίκηση του χρηματιστηρίου.

Τελευταίο βήμα η έγκριση και από το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η τελική σύνθεση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή.

Όσον αφορά στα μοντέλα διαπραγμάτευσης, αυτά έχουν να κάνουν με τη διάρκεια διαπραγμάτευσης κάθε μετοχής, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση και την πορεία συγκεκριμένων μεγεθών κάθε εισηγμένης επιχείρησης.

Το πρώτο μοντέλο διαπραγμάτευσης είναι η ισχύουσα πεντάωρη συνεχής διαπραγμάτευση και εκεί εντάσσονται:

α) Μετοχές της κύριας αγοράς, παράλληλης ή ΝΕΧΑ, εφόσον έχουν spread μικρότερο του 2.

β) Μετοχές που μεταφέρονται από την τρίωρη και διαθέτουν spread μικρότερο του 1,85.

γ) Νέες εισαγωγές.

δ) Μετοχές με Ειδικό Διαπραγματευτή.

Το δεύτερο μοντέλο διαπραγμάτευσης αφορά στην επίσης ισχύουσα τρίωρη συνεχή διαπράγματευση και εκεί εντάσσονται μετοχές της κύριας, παράλληλης ή ΝΕΧΑ εφόσον:

α) έχουν spread μεγαλύτερο του 1,85,

β) μεταφέρονται από την πεντάωρη με spread μεγαλύτερο του 2 και

γ) μετοχές από αναστολή.

Το τρίτο μοντέλο διαπραγμάτευσης είναι η 90λεπτη συνεχής και εκεί εντάσσονται:

* Μετοχές εταιριών της Αγοράς Βασικών Προϋποθέσεων.

* Μετοχές εταιριών με παρατεταμένα αρνητικά στοιχεία, ανησυχητικά γεγονότα ή/και χαμηλά ίδια κεφάλαια.

* Μετοχές εταιριών που δεν στέλνουν έγκαιρα την ενημέρωση που προβλέπει η Ενότητα 4 του Κανονισμού.

Το τέταρτο μοντέλο διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τις 5 δημοπρασίες (auctions) ημερησίως και με τον τρόπο αυτό θα διαπραγματεύονται οι μετοχές ειδικών συναλλακτικών προϋποθέσεων (χρηματιστηριακή τιμή, διασπορά).

Τέλος, στη διαδικασία του ενός auction ημερησίως, ήτοι το πέμπτο μοντέλο διαπραγμάτευσης, θα περνούν:

α) μετοχές που διαπραγματεύονται στην 90λεπτη (εκτός της αγοράς Βασικών Προϋποθέσεων) και δεν επανεντάσσονται στην τρίωρη συνεχή διαπραγμάτευση εντός 24 μηνών, και

β) μετοχές που διαπραγματεύονται στις 5 δημοπρασίες και δεν επανέρχονται σε καθεστώς τρίωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης εντός 18 μηνών.

* Δημιουργία νέας Αγοράς

Εκτός από την Κύρια, Παράλληλη και Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά, το τελικό κείμενο του Κανονισμού περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας νέας αγοράς, αυτής των Βασικών Προϋποθέσεων.

Τα κριτήρια για εισαγωγή μίας εταιρίας στην αγορά αυτή έχουν να κάνουν με τη διάρκειά της σε χρήση (2 χρήσεις), τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ για την Κύρια, 4 εκατ. ευρώ για την Παράλληλη και 600.000. ευρώ για τη ΝΕΧΑ), αλλά και τον ελάχιστο τζίρο της που έχει ορισθεί σε 5 εκατ ευρώ.

Επίσης, υπόψη λαμβάνονται ο δείκτης ξένα/ίδια κεφάλαια interest cover ratio. Η διασπορά των μετοχών της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 35% και 1.500 άτομα (2.000 άτομα απαιτούνται για την Κύρια, 1.000 για την Παράλληλη και 1.000 για τη ΝΕΧΑ).

Πιο εύκολη, τέλος, γίνεται και η μετάβαση από την τρίωρη στην πεντάωρη διαπραγμάτευση, αφού το απαιτούμενο spread για τη μεταφορά αυτή αυξάνεται σε 1,85 από 1,60 που είναι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v