Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”ΝΑΙ” στις 2.500 μονάδες

Οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις στον ΟΤΕ, η ”ζύμωση” που παρατηρείται στους τίτλους των τραπεζικών, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ παραπέμπουν σε επικράτηση του ανοδικού σεναρίου. Διευρύνεται η σχέση ανοδικών – πτωτικών, με την αγορά να ξεθαρρεύει και το κλίμα να βελτιώνεται περισσότερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ένας ΟΤΕ... φέρνει την άνοιξη, τη στιγμή που οι ενδείξεις από τον τραπεζοβαρή χώρο είναι επίσης θετικές.

Αλλωστε, στο σύνολό τους οι ισχυρές χρηματιστηριακές της Αθήνας προσβλέπουν σε ενίσχυση πάνω από 20% για τα κέρδη των 5 ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, κατά το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, επιμέρους μεταβολές και στοιχεία διαμορφώνουν τάση και αγοραστικό ενδιαφέρον για σειρά ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μαΐλλης, Motor Oil κ.ά.

Σαφώς θετικότερο το κλίμα, ξεκάθαρα θετική η διάθεση των ισχυρών παικτών, οι οποίοι στο σύνολό τους στηρίζονται από τις επιλογές και τις αγορές των παντοδύναμων ξένων οίκων.

Πότε η HSBC, πότε η UBS και άλλοτε η Fidelity δίνουν την ψήφο τους υπέρ και της ελληνικής αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως και οι ελληνικές χρηματιστηριακές, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Π&Κ, προτείνουν κάλυψη σε μετοχές σε ποσοστό μέχρι και 80%.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών έχει διαμορφωθεί στο 2 προς 1, με τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο να οδηγεί και σήμερα την αγορά προς την υψηλή τιμή των 2.467 μονάδων.

Το παράδοξο, όπως σημείωνε ισχυρός χρηματιστηριακός παράγων, αφορά στη στάση της πλειονότητας των Ελλήνων θεσμικών.

Η διστακτικότητά τους είναι κάτι παραπάνω από ανεξήγητη, καθώς μέχρι και λίγο πριν η συμμετοχή τους στην άνοδο του ΟΤΕ ήταν μηδαμινή.

Θεωρείται πως το σύνολο των αγορών που έχει πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και ”έπαιξε” για πρώτη φορά το θέμα της αλλαγής διοίκησης, σχεδόν αποκλειστικά ξένοι έχουν απορροφήσει την προσφορά από τα 11,5 ευρώ.

Οι μέχρι στιγμής συναλλαγές στις μετοχές των Alpha, Eθνική, Πειραιώς και Εμπορική είναι σημαντικά μειωμένες, πλησιάζουν το μισό εκατ. στην περίπτωση της Eurobank και το ξεπερνούν στις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ο επόμενος ανοδικός γύρος προετοιμάζεται μεθοδικά και χωρίς βιασύνη.

Μετοχές εταιριών όπως οι Δίας, Μαθιός, Περσέας, Μεβάκο, Βερνίκος, Ιntramet, Μηχανική και πλήθος άλλες εμφανίζουν αύξηση εμπορευσιμότητας και ποσοστό μεταβολής.

Το παράδοξο είναι πως για πολλοστή φορά αντιδρούν από κοινού οι μετοχές των Εθνικής Ακινήτων – ΔΟΛ, με σχεδόν παράλληλη πορεία προς τα 3,74 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v