Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η απορρόφηση της προσφοράς

Εφικτή η συντήρηση της ανόδου προς τις 2.500 μονάδες. Θα πρέπει όμως, να απορροφηθεί η όποια προσφορά εκδηλωθεί σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια η δυνατότητα διάσπασης του ”πρόσφατου” υψηλού των 2.479 μονάδων. Ευκαιρίες καταγράφονται και στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σειρά επιμέρους κινήσεων και αλλαγών θα διαμορφώσουν βραχυπρόθεσμα την τάση.

Μεσοπρόθεσμα, επιμένουμε πως η αγορά δεν έχει οδηγηθεί ακόμη στην καταγραφή υψηλής τιμής έτους.

Η αλλαγή διοίκησης κυρίως στον ΟΠΑΠ (στη θέση του προέδρου ο Ανέστης Φιλιππίδης και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Σωτήρης Κωστάκος), ο ΟΤΕ, η Αγροτική και η Εθνική θα ”παίξουν” σήμερα το δείκτη.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση κυρίως των ξένων στην αλλαγή διοίκησης του ΟΠΑΠ, όπου όμως θα πρέπει να προσεχθούν οι ευεργετικές επενέργειες από τη λειτουργία του Κίνο (βλέπε πρωινό Εγερτήριο).

Η μετοχή του ΟΠΑΠ καθίσταται σήμερα, ειδικά στην αρχή της συνεδρίασης, σηματωρός των διαθέσεων των 4-5 ισχυρών ΑΧΕ, που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ξένων ”παικτών”.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, το αγοραστικό ενδιαφέρον λειτουργεί τις τελευταίες μέρες διττά. Αφενός μεν έχουν καταγραφεί τοποθετήσεις, αποκλειστικά ξένων σε εύρος τιμών 11,5-11,7 ευρώ, μέρος των οποίων δυνητικά θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί σήμερα-αύριο.

Προσοχή όμως, το στοίχημα αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ είναι σύνθετο και έκτασης ανάλογης με την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού.

Το σίγουρο είναι πως η ανοδική φορά της μετοχής δεν πρόκειται να ανακοπεί από κάποιες πρόσκαιρες διορθώσεις, που θα προσφέρονται για αγορές και μόνο.

Για τη μετοχή της Εθνικής, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η αγορά επικροτεί απόλυτα το ευέλικτο διοικητικό σχήμα, που μένει βέβαια να αποδειχθεί λειτουργικό στην πράξη.

Το πιθανότερο είναι πως στην Εθνική δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, αλλά ούτε και ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει υπό προϋποθέσεις και η Αγροτική, καθώς τα δύο ενδεχόμενα που αφορούν στην τράπεζα μπορούν να οδηγήσουν σε διεύρυνση της διασποράς.

Όμως, το ενδιαφέρον ”διατρέχει” και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απ’ όπου αναδύεται μία ομάδα μετοχών φιλόδοξων εταιριών.

Θα πρέπει να σταθούμε τόσο στον μηδενικό δανεισμό της Χ.Κ. Τεγόπουλος όσο και στο μέρισμα 0,13 ευρώ, που προσφέρει απόδοση 4%.

Σήματα αγορών διαμορφώθηκαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις για μία ομάδα μετοχών όπως οι Revoil (5,40 ευρώ), Ιλυδα (3,72 ευρώ), Εθνική Ακινήτων (3,76 ευρώ), F&B Bαρυτίνης (6,70 ευρώ), ΑΕΓΕΚ (1,34 ευρώ), Μηχανική (2,33 ευρώ), Intramet (1,38 ευρώ), Μινωικές Γραμμές (2,22 ευρώ), αλλά και Ιατρικό Αθηνών, Ολυμπιακή Τεχνική, Μέτκα, Μαΐλλης, Φουρλής, ΑΛΤΕ (τίτλοι όπου η ανοδική φορά έχει μεγαλύτερη διάρκεια).

Ζητούμενο για σήμερα, η απορρόφηση των όποιων πωλήσεων εκδηλωθούν σε μετοχές του ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες θα πρέπει να θεωρηθούν πρόσκαιρες και μόνο.

Για το Γ.Δ. θα πρέπει άμεσα να επανακτηθεί η δυνατότητα αντίδρασης προς τις 2.480 μονάδες και εν συνεχεία ενδυνάμωση της τάσης προς τις 2.495-2.500 μονάδες, με αύξηση όμως συναλλαγών, προς τα 150-160 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v