Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστής ο ΟΠΑΠ

Ενισχύονται οι θετικές ενδείξεις που συνηγορούν σε περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου τιμών του FTSE-20. Οι ξένοι, όπως περίτρανα αποδεικνύεται και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ξέρουν όχι μόνο να προστατεύουν πολύ καλά, αλλά κυρίως να ενισχύουν την κατάλληλη στιγμή τα συμφέροντά τους. Ενδείξεις για αυξημένο τζίρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδική η φορά του FTSE-20, εάν συνυπολογιστεί και το αποκοπέν μέρισμα της ΔΕΗ (0,70 ευρώ).

Αναμφίβολα όμως, σε μετοχή της ημέρας αναδεικνύεται ο ΟΠΑΠ, καθώς η έκθεση–ανάλυση της CSFB (με ημερομηνία 21/4) πυροδοτεί έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Άξιο αναφοράς είναι πως ο διεθνής οίκος αύξησε την πρόβλεψή του για τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή κατά 5,7% (στα 1,28 ευρώ) και κατά 8% για το 2005 (στα 1,51 ευρώ).

Κατά συνέπεια, αυξάνει και την τιμή-στόχο από τα 16,50 στα 18 ευρώ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο νέο παιχνίδι του Οργανισμού, το ΚINO.

Το ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο, αφορά στα αποτελέσματα του οργανισμού, που σύμφωνα με πηγές του ΟΠΑΠ είναι ενισχυμένα κατά περίπου 2% πάνω και από τη σημερινή πρόβλεψη της Credit Suisse.

Ουσιαστικά, η μετοχή οδηγείται στην καταγραφή νέας υψηλής ιστορικά τιμής, παρασύροντας σε ανάλογη κίνηση τις μετοχές των Cosmote, 3E, και ΔΕΗ (συνυπολογιζόμενης της μερισματαπόδοσης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα πιστώνονται οι μετοχές (1 για κάθε 10) του ΟΠΑΠ, οι οποίες είχαν προκύψει από την τρίτη μετοχοποίηση, με βάση το κίνητρο διακράτησης μετοχών.

Ο Γ.Δ. μπορεί να κυμαίνεται στις 2.472 μονάδες, προσεγγίζοντας το ”υψηλό” όριο που είχε τεθεί από χθες (2.468-2.472), ενδυναμώνοντας περαιτέρω την κίνηση του FTSE-20 προς τις 1.300 μονάδες.

Η μέχρι στιγμής κίνηση της αγοράς θα πρέπει να ιδωθεί και υπό το πρίσμα της χθεσινοβραδινής διόρθωσης στη Ν. Υόρκη και των μικρών απωλειών (0,59% στις 11.55) του δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη.

Οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ την πρώτη ώρα προσέγγισαν το 1 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή στο +6,21% και τιμή στα 15,02 ευρώ.

Η μετοχή της 3Ε κυμαίνεται στα 22,38 ευρώ, με τους ”πονηρούς” της Σοφοκλέους να αιτιολογούν την άνοδο της μετοχής και με άλλη επιχειρηματικού περιεχομένου κίνηση, πέρα από ένα ιδιαίτερα θετικό πρώτο τρίμηνο.

Από τις τραπεζικές μετοχές, η Alpha προσεγγίζει τα 25,84 ευρώ, η Εθνική τα 22,88, η Eurobank τα 17,42, η Πειραιώς διορθώνει προς τα 9,74 ευρώ, η δε Εμπορική προς τα 20,28 ευρώ.

Θετική η σχέση ανοδικών–πτωτικών μετοχών, καθώς η απόδοση 172 μετοχών (11.58) είναι θετική και 111 αρνητική.

Εύλογα ανοδική η φορά της Παντεχνικής προς τα 1,73 ευρώ, αλλά και του Ακτωρα προς τα 4,62 ευρώ, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η άνοδος προς τα 14,02 ευρώ της Intralot, με αυξημένη μάλιστα εμπορευσιμότητα.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές αντιδρά προς τα 2,70 ευρώ η μετοχή των Κεραμείων Αλλατίνη, προς τα 1,21 ευρώ της Cyclon, προς τα 3,78 της Ίλυδας, προς τα 1,92 της Alpha Γκρίσιν, αλλά και των Εμπεδος, Αστήρ Παλλάς, ΙΑΣΩ, Φοίνιξ, Νάουσα, Κλωνατέξ, Γιαννούσης (συνολικότερη η αντίδραση των μετοχών του ομίλου), Δομικής Κρήτης, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Sex Form και Ελληνικής Ασφαλιστικής.

Η συνέχεια εκτιμάται ότι θα παραμείνει ενδιαφέρουσα, δεδομένου του υψηλού τζίρου της πρώτης ώρας, με το Γ.Δ. να κινείται με βάση τις 2.468 μονάδες προς τις 2.478 μονάδες.

Σημείωση: Ο αριστοτεχνικός, απόλυτα τεχνικός τρόπος, με τον οποίο αντιδρά η μετοχή της ΔΕΗ φαίνεται να διασκεδάζει τις όποιες ασθενείς ανησυχίες είχαν εκδηλωθεί με αφορμή την αποκοπή του μερίσματος.

Τεχνικά φαίνεται πως και για τη μετοχή της ΔΕΗ η ανάκτηση του ”χαμένου εδάφους” θα είναι άμεση. Η μετοχή είναι προφανές πως οδηγείται στην καταγραφή ιστορικά υψηλής τιμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v