Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μέλλον μπορεί και να έχουμε πεθάνει...

Μια μετοχή έχει αξία αν μπορεί να μας δώσει κέρδη σ’ ένα σχετικά προβλέψιμο μέλλον. Το ”μακροπρόθεσμο” έχει αξία αν εμείς ζούμε και είμαστε σε θέση να χαρούμε τα κέρδη μας. Πολλές μετοχικές αξίες που διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους δημιουργούν, πάντως, την αίσθηση ότι απευθύνονται στις επόμενες γενιές...

Στο μέλλον μπορεί και να έχουμε πεθάνει...
Μια μετοχή έχει αξία αν μπορεί να μας δώσει κέρδη σ’ ένα σχετικά προβλέψιμο μέλλον. Το ”μακροπρόθεσμο” έχει αξία αν εμείς ζούμε και είμαστε σε θέση να χαρούμε τα κέρδη μας.

Πολλές μετοχικές αξίες που διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους δημιουργούν, πάντως, την αίσθηση ότι απευθύνονται στις επόμενες γενιές...

Η επένδυση σε μετοχές έχει αποδειχτεί μία πολύ καλή επιλογή τις τελευταίες δεκαετίες, σε σύγκριση με τις άλλες μορφές επενδύσεων, επειδή ακριβώς οι χρηματιστηριακές αγορές διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο των επενδύσεων.

Υπάρχουν χιλιάδες έρευνες που μας αποδεικνύουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε: Ότι τα χρηματιστήρια έχουν δώσει μεγάλα κέρδη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κατά συνέπεια, όποιος είχε δημιουργήσει ένα καλάθι μετοχών δεν μπορεί παρά να είναι κερδισμένος.

Μέχρι σήμερα. Διότι οι στατιστικές αυτές δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντικά κέρδη. Το αντίθετο! Το ότι σχεδόν όλοι οι επενδυτές μετοχών ήσαν μέχρι σήμερα κερδισμένοι μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να συνεχίσουν να κερδίζουν και στο μέλλον!

Είναι σαν να παίζει κάποιος στη ρουλέτα επί τρεις συνεχείς φορές και να κερδίζει και τις τρεις, ποντάροντας πάντοτε στο ίδιο νούμερο! Πόσες πιθανότητες έχει άραγε να κερδίσει και την τέταρτη; Έπειτα από πολλούς γύρους το τυχερό του νούμερο μπορεί να του κάνει και πάλι τη χάρη να τον στείλει στο club των κερδισμένων.

Δεν θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, με την άποψη που λέει ότι θα βγουν σώνει και καλά κερδισμένοι στο μέλλον όσοι αγοράζουν σήμερα μετοχές και μάλιστα οποιεσδήποτε μετοχές, μόνο και μόνο γιατί έτσι συνέβαινε μέχρι σήμερα...

Καταρχήν θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο μπορεί να είναι αυτό το μέλλον. Και γι’ αυτό δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει κάποιος. Αν, λοιπόν, το μέλλον είναι η επόμενη πενταετία, το στοίχημα ίσως και να αξίζει τον κόπο.

Αν μιλάμε όμως για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια, τότε είναι βέβαιο ότι δεν αξίζει. Μέχρι τότε μπορεί και να έχουμε πεθάνει...

Υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές στις αγορές σε σχέση με το παρελθόν. Η πρώτη είναι ότι οι τιμές των μετοχών δεν βρίσκονται σε επίπεδα που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αποτελούν ευκαιρία για αγορές.

Και η δεύτερη και σημαντικότερη διαφορά είναι ο αριθμός των μετοχών που κυκλοφορεί. Ο κόσμος όλος έχει γεμίσει με μετοχές και πάσης φύσης ”χαρτιά”.

Δεν πιστεύουμε ότι έχει τελειώσει η χρυσή εποχή του καπιταλισμού. Τα χρηματιστήρια εξακολουθούν και έχουν ενδιαφέρον. Όχι, όμως, και όλες οι εισηγμένες μετοχές.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις επιλογές μας. Ποιος μας διαβεβαιώνει, για παράδειγμα, ότι θα βρεθεί το βασιλόπουλο του παραμυθιού για να ξυπνήσει τις δεκάδες μετοχές της Σοφοκλέους που βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης; Ότι αυτό θα συμβεί σε έναν μήνα ή έστω σ’ έναν χρόνο; Υποθέτουμε, κανείς!

Για τις επιλογές μας, λοιπόν, θα πρέπει να συνεκτιμούμε τον παράγοντα χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα blue chips έχουν συγκεντρώσει σχεδόν όλο το ενδιαφέρον στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Τουλάχιστον, στα blue chips μπορεί κανείς να ρευστοποιήσει δίχως να χρειαστεί να τάξει λαμπάδα στον Άγιο Φανούριο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v