Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αφήνιασε” ο ΟΠΑΠ

Ξεπερνά τη φαντασία του πλέον αισιόδοξου επενδυτή η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ, με απόδοση που ταιριάζει σε μετοχή ”περιφέρειας”. Προφανώς, οι ξένοι προστατεύουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά τους, τη στιγμή που δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η συνολικότερη αντίδραση μετοχών εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και άλλων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εσπευσμένη λήψη θέσεων, από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, οδηγεί τη μετοχή του ΟΠΑΠ στο... αστρονομικό ποσοστό του 9,75%, την τιμή της μετοχής προς τα 15,54 ευρώ και τις συναλλαγές στα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά μία ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς εύλογα το ενδιαφέρον μονοπωλείται από την ξέφρενη πορεία της μετοχής του Οργανισμού.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ξένων πελατών τους, σημείωναν με νόημα πως τόσο η έκθεση της Credit Suisse όσο και η κίνηση των ξένων πελατών της αποτελούν ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης, διττής σημασίας.

Αποδίδουν ουσιαστικά τα εύσημα στη διοίκηση, που οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια τον Οργανισμό σε αυτή τη θέση (και ειδικότερα στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κοσκινά) όσο και στη νέα ισχυρότερη θέση που διαγράφεται για τον οργανισμό, για τη συνέχεια.

Δεν θα πρέπει, όμως, να περάσει απαρατήρητη η αντίδραση της Coca-Cola προς τα 22,7 ευρώ, της ΕΛΤΕΧ προς τα 3,76 ευρώ και η συνολικότερη απόδοση του FTSE-20 οριακά πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Ο Γ.Δ. στις 2.486 μονάδες, ξεπερνά την αρχικά αισιόδοξη εκτίμησή μας για κίνηση προς το επίπεδο των 2.482 μονάδων, παρασύροντας στο σύνολό της την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως η σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στις 15.10 στο 1 προς περίπου 2,5, αλλά με αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Προφανώς, δεν είναι τυχαία η παράλληλη αντίδραση μετοχών όπως των ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Αστήρ Παλλάς και άλλων αυτής της ειδικής κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v