Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Στη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ της 13ης Μαΐου, στην απόφαση του FTSE για την Σοφοκλέους, στις υψηλές τιμές των καυσίμων, στις εξελίξεις σχετικά με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ της 13ης Μαΐου, στην απόφαση του FTSE για την Σοφοκλέους, στις υψηλές τιμές των καυσίμων, στις εξελίξεις σχετικά με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Δημοψήφισμα: Με απομόνωση απειλούν την Κύπρο Ευρωπαίοι αξιωματικοί εάν στο δημοψήφισμα του Σαββάτου επικρατήσει το ”όχι” στο Σχέδιο Ανάν, αναφέρουν Τα Νέα.

Για πιέσεις χωρίς προηγούμενο στην Κύπρο από Ευρώπη και ΗΠΑ κάνει λόγο ο Ελεύθερος Τύπος που παράλληλα επισημαίνει την ”πρωτοφανή” δήλωση του Φερχόιγκεν.

Το 53% των Ελληνοκυπρίων λέει ”σίγουρα όχι” (62% την περασμένη εβδομάδα), το 12% ”μάλλον όχι” (16%) αναφέρει η Ελευθεροτυπία που συμπληρώνει πως σε δημοσκόπηση της Opinion το 42% πιστεύει σε καλύτερες προοπτικές για λύση.

ΔΝΤ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται για πρώτη φορά πιο αισιόδοξο από την ελληνική κυβέρνηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τον οποίο τοποθετεί στο 4% έναντι 3,7% που προβλέπει η κυβέρνηση, τονίζει η Ημερησία.

Eurostat: Το έλλειμμα του Δημοσίου θεωρείται πλέον πολύ πιθανόν να ξεπεράσει επισήμως το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας αναφέρει η Καθημερινή, που τονίζει πως ο κοινοτικός έλεγχος στα δημοσιονομικά διευρύνεται και αναβαθμίζεται, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι υπηρεσίες της Eurostat επιμένουν πλέον στην εξέταση και στοιχείων πως έως τώρα ήταν στον απυρόβλητο.

Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως υπάρχει έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον επικείμενο έλεγχο της Eurostat στα ”πλεονάσματα” των δημοσίων φορέων που αποτελούσαν την αποκαλούμενη ”μαύρη τρύπα” και με τη μέθοδο αυτή μειώνεται συνολικά το δημόσιο έλλειμμα.

Προϋπολογισμός: Τα πρώτα μέτρα για την στήριξη του προϋπολογισμού, που έχει πέσει έξω ειδικά στο σκέλος των δαπανών, θα συζητήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρει Το Βήμα.

Υπουργείο Οικονομίας: Αναδιάρθρωση εκ βάθρων του ελεγκτικού του μηχανισμού επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας, περνώντας από ”κρισάρα” 23.000 υπαλλήλους, από τον πιο νέο μέχρι και τον οικονομικό επιθεωρητή, με απώτερο στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση του βαθμού ακεραιότητας της φορολογικής διοίκησης, τονίζει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Στις ώριμες αγορές παραμένει η Σοφοκλέους σύμφωνα με την Ημερησία που επισημαίνει πως ο FTSE ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή της κατηγορίας της ελληνικής αγοράς.

ΓΣΕΕ: Μια ανάσα πριν από τη συμφωνία βρίσκεται η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες, αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές άγγιξε τη μια ποσοστιαία μονάδα, ενώ συμπληρώνει πως υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.

Το Βήμα εκτιμά πως στις συνομιλίες ΓΣΕΕ-ΣΕΒ της 13ης Μαΐου θα κριθεί η τύχη των εφετινών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ επισημαίνει πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για 5% σε όλους και 7,5% στους κατώτατους μισθούς.

Πιο κοντά σε συμφωνία είναι από χθες οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας και των εργαζομένων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Η Εξπρές εκτιμά πως η πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για τη νέα σύμβαση εργασίας είναι βελτιωμένη, ενώ αναφέρει πως τον ”τετραγωνισμό του κύκλου” κατά τη δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλου, επιχειρούν οι κοινωνικοί εταίροι..

ΤΕΜΠΜΕ: Δυσπιστία των τραπεζών για τη συνεργασία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) διαπιστώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας οποίος προτίθεται άμεσα, ή έμμεσα να διευθετήσει το θέμα, επισημαίνει το Κέρδος.

Βενζίνη: Σε ύψος ρεκόρ έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης αναφέρει η Ημερησία, ενώ το Κέρδος τονίζει πως οι τιμές των καυσίμων κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Το Βήμα τονίζει πως παρατηρείται ρεκόρ αισχροκέρδειας με την αμόλυβδη ενώ συμπληρώνει πως ο υπουργός ανάπτυξης Δημ. Σιούφας ομολογεί πως υπάρχει πρόβλημα και πως ενεργοποιεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ξενοδοχεία: Με αυτόματη μετάταξη των σημερινών κατηγοριών στις αντίστοιχες βαθμίδες αστεριών θα γίνει η προσωρινή ”αστεριοποίηση” των ξενοδοχείων της χώρας η οποία αναμένεται σύμφωνα με το Κέρδος, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ολυμπιακή: Εντός Μαΐου αναμένεται η απόφαση για την Ολυμπιακή σύμφωνα με την Ημερησία που τονίζει πως ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός ενώ επισημαίνει πως είναι ενδιαφερόμενοι όμιλοι είναι δύο.

Δραματικές εξελίξεις προαναγγέλλονται για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών τους ως επίσημου αερομεταφορέα, αναφέρει Το Βήμα, που επισημαίνει πως ετοιμάζονται για εκκαθάριση της ΟΑ.

Marfin Financial Group: Στο ενδιαφέρον της MFG για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναφέρεται η Ημερησία.

Επανέρχεται στο προσκήνιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που τονίζει πως η Marfin δημιουργεί συμμαχίες για την απόκτησή του.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Μείωση ζημιών αναμένουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που συμπληρώνει πως η εταιρία προσβλέπει σε αύξηση του τζίρου κατά 18,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v