Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχή νέου κύκλου στη Σοφοκλέους

Το πρώτο στοίχημα, η καταγραφή υψηλής τιμής, επιτεύχθηκε. Μένει τώρα να ”χωνευθούν” τα νέα επίπεδα πάνω από τις 2.485 μονάδες, να ”κρατηθεί” υψηλότερα των 2.510-2.512 μονάδων ο Γ.Δ. και να διαχυθεί χωρίς ακρότητες το ενδιαφέρον και προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μάχη με την... ψυχραιμία καλούνται να δώσουν όσοι έχουν μείνει ”εκτός παιδιάς”.

Είναι προφανές πως το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας αντίδρασης περίπου 100 μονάδων του Γ.Δ. το έχουν καρπωθεί σε μέγιστο βαθμό οι ξένοι και οι 4-5 ”μεγαλοχρηματιστές – συνεργάτες” τους.

Από τη διάθεση κατοχύρωσης μέρους των βραχυπρόθεσμων κερδών θα εξαρτηθεί βραχυπρόθεσμα η τάση του Γ.Δ.

Εάν η ενδεχόμενη προσφορά που θα εκδηλωθεί δεν ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, η ζήτηση από πλευράς Ελλήνων θεσμικών είναι τουλάχιστον ισόποση και ο Γ.Δ. ”δώσει” 2-3 ”κλεισίματα” πάνω από τις 2.510-2.512 μονάδες, τότε ο πήχης ανεβαίνει ψηλά, σαφώς υψηλότερα, και σε βάθος χρόνου προς την τιμή-στόχο που έχουν θέσει οι χρηματιστηριακές Σίγμα, Alpha Finance, Εγνατία.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των ξένων κεφαλαίων αφορά κυρίως σε ρευστότητα ασφαλιστικών ταμείων μακροπρόθεσμης λογικής και ελάχιστα βραχυπρόθεσμης, εκτιμάμε πως οι διεθνείς οίκοι δεν έχουν λόγο να μειώσουν τη θέση τους.

Αντιθέτως, σχεδιάζουν σταδιακά να την ενισχύσουν σε ρευστό και να τη διευρύνουν σε τοποθετήσεις.

Η τεχνικότητα με την οποία κινούν τον FTSE-20, ειδικότερα συγκεκριμένες μετοχές, οι ισχυροί παίχτες είναι προφανής.

Γι’ αυτό ποτέ δεν αντιδρούν από κοινού, για παράδειγμα, η Εθνική με τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ ή η Alpha με τη ΔΕΗ, την Cosmote και τη Eurobank.

Θα επιμείνουμε σε παλαιότερή μας εκτίμηση πως ο τραπεζικός κλάδος ”μοχλεύεται” από τις 4-5 ΑΧΕ που δημοσιοποιούν τελευταία θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου.

Προσωπικά, όμως, θεωρούμε πως το στοίχημα, μεσοπρόθεσμα, αφορά στον ΟΤΕ και τη δυνατότητά του να προσεγγίσει την κεφαλαιοποίηση των 7 δισ. ευρώ.

Από τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση της θυγατρικής του, όπου συμμετέχει κατά 60%, είναι στο επίπεδο των 4,5 δισ. ευρώ, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ θεωρείται υποτιμημένη.

Το ”στοίχημα” που μένει να κερδηθεί από την ερχόμενη Τρίτη είναι κατά πόσο η διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς μετοχές του ΜΚ-40 είναι εφικτή και η διάχυση της αγοραστικής διάθεσης στην ”περιφέρεια” πιθανή.

Τεχνικά βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου, που ακόμη και αν εμπεριέχει κάποιες διορθωτικές συνεδριάσεις, σηματοδοτεί κίνηση με τη συμμετοχή και της μεσαίας–χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης πέρα των 2.550 μονάδων.

Γι’ αυτό μετοχές εταιριών όπως Φουρλής, Χατζηιωάννου, Σιδενόρ, ΕΠΑΤ, Κρέτα Φαρμ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Κορασίδης, Τέρνα, Τεγόπουλος, Hyatt, Fashion Box, Βάρδας, ΑΕΓΕΚ και αρκετές ακόμη είτε κινούνται είτε μπορεί να κινηθούν ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v