Ολα ανοικτά για τη Σοφοκλέους!

Η συναλλακτική έκρηξη στον ΟΠΑΠ στα μέσα της εβδομάδας διέγειρε το ενδιαφέρον για τα blue chips, αύξησε κατακόρυφα τον τζίρο και οδήγησε σε νέα υψηλά τη Σοφοκλέους. Εξέλιξη που επιτρέπει την αποκόμιση κερδών, αλλά και την προσπάθεια για ανίχνευση υψηλότερων επιπέδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη (2,23%), αποτελούν το καλύτερο ”προικώο” για τη συνέχεια. Εμμένουμε κατ’ αρχήν στην εκτίμησή μας, πως άμεσης προτεραιότητας επιδίωξη σε αυτή τη φάση ήταν η καταγραφή υψηλής τιμής του Γενικού Δείκτη, αλλά και συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Ο στόχος επιτεύχθηκε, κατά συνέπεια εκτιμάται πως η αγορά έχει την ”πολυτέλεια” να κινηθεί προς λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Το ενθαρρυντικό, από τεχνικής πλευράς, είναι το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις του τελευταίου ημιώρου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν έχασε την επαφή του με την ”στήριξη” των 2.510-2.512 μονάδων.

Είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση, συντήρησης της ανοδικής φοράς, το ”κλείσιμο” του Γενικού Δείκτη, οπωσδήποτε πάνω από την περιοχή του ΚΜΟ 200. Είναι προφανές πως οι ισχυροί παίκτες, οι οποίοι με ακρίβεια... μοιρογνωμονίου ρυθμίζουν την τεχνικότητα συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών (κατά επέκταση του FTSE 20 και του Γενικού Δείκτη), κινούνται με γνώμονα και τεχνικές παραμέτρους.

Πρωτίστως κινούνται με βάση το συμφέρον τους, και αυτό δικαιολογεί την προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών, στο τέλος μιας θετικής για τις διεθνείς αγορές εβδομάδας, και αφήνοντας πολύ σοφά να κυλήσει ένα ”ιδιότυπο” Σαββατοκύριακο για τα ελληνικά πράγματα.

Η λογική που επικράτησε ήταν ”να δούμε τι θα γίνει σήμερα στο δημοσψήφισμα της Κύπρου, πώς θα πάνε τα πράγματα στην αρχή της Δευτέρας και εδώ είμαστε”.

Στοιχείο ενισχυτικό αυτής της λογικής, είναι η αυξημένη ρευστότητα που διαθέτουν οι Έλληνες θεσμικοί και τα υψηλά βραχυπρόθεσμα κέρδη που αποκόμισαν τις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις οι ξένοι και οι μεγαλοχρηματιστές συνεργάτες τους.

Το ότι αρκετές μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ”χώθηκαν” προς το τέλος της συνεδρίασης, αναδεικνύει την ευπάθεια των συγκεκριμένων τίτλων, αποτελεί όμως ένδειξη, πως ο κύκλος δεν έχει κλείσει.

Αναφερόμαστε στην ανοδική φάση, που έχει φέρει την αγορά από τις 2.380 μονάδες προς τις 2.550 μονάδες, χωρίς ωστόσο αυτό το θετικό κλίμα να έχει διαχυθεί στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ορισμένοι θελήσουν να βρουν αφορμή για να παίξουν την αγορά χαμηλότερα τη Δευτέρα, μπορούν να το κάνουν, καθώς το περιθώριο υποχώρησης εξασθενεί προς τις 2.480-2.485 μονάδες.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, και από τη διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών στη συνεδρίαση μάλλον της Τρίτης, θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε άποψη για το αν η αγορά θα υπερβεί άμεσα τις 2.550 μονάδες, ή εάν αυτό θα συμβεί μετά από ένα μικρό διορθωτικό διάλειμμα.

Επισημαίνουμε πως τα ”πακέτα” που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των Cosmote (στα 13,60 ευρώ), της Alpha (στα 25,99 ευρώ), της Εθνικής (στα 23,93 ευρώ), και του ΟΠΑΠ (στα 15,36 ευρώ), έγιναν για λογαριασμό δύο χρηματιστηριακών, που συναλλάσσονται κυρίως με ξένους.

Θεωρούμε τις συγκεκριμένες τιμές ”σημεία αναφοράς” (και γιατί όχι στήριξης) αυτών των μετοχών και κατ’ επέκταση του FTSE 20.

Ο δείκτης μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού αντέδρασε μέχρι το επίπεδο των 1.338.05 μονάδων, υποχώρησε τελικά προς τις 1.325,18 μονάδες (δηλαδή κοντά στην κατώτατη τιμή της 23/04), στις 1.321,39 μονάδες.

Μικρή διόρθωση προς τα 1.305 δικαιολογείται, πλην όμως από τεχνικής πλευράς θεωρείται ένδειξη για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο προς τις 1.380 μονάδες.

Προοπτική που αντιστοιχεί σε επίπεδο περίπου 2.620 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Όλως συμπτωματικώς, στην ευρύτερη αυτή περιοχή τοποθετείται από τους αναλυτές η επόμενη ”αντίσταση” του Γενικού Δείκτη.

Στο 2,23% διαμορφώθηκαν τα εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη, ενώ αντίστοιχη ήταν και η άνοδος του FTSE/ASE 20 (+2,34%). Ο FTSE/ASE 40 σημείωσε άνοδο 0,87%, ενώ αντίθετα πτώση 0,10% σημείωσε ο FTSE/ASE 80.

Άνοδο κατά 2,30% σημείωσαν και οι τράπεζες, κατά 0,42% υποχώρησε ο κατασκευαστικός κλάδος, ενώ αυτός των τηλεπικοινωνιών κατέγραψε στη διάρκεια της εβδομάδας άνοδο 2,57%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή της Δάρινγκ (+31%), ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη ενισχύθηκε κατά 19,4%. Κέρδη 18,9% σημείωσε η Ελεύθερη Τηλεόραση, ενώ η Space Hellas κινήθηκε υψηλότερα κατά 14,9%, και η Fashion Box κατά 14,2%.

Αντίθετα, απώλειες κατά 16,8% κατέγραψε το προνόμιο της ΒΙΣ, κατά 14,2% υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση η Moda Bagno, πτώση 12,2% εμφάνισε η Καρατζής Hellas, ενώ η Περσεύς υποχώρησε 10,7% και η Δρομέας κατά 10,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v