Fanco: Αύξηση M/K με 5ν/1π, πιέσεις στις μετοχές

Aύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 54 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 5 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά και τιμή διάθεσης το 1 ευρώ, αποφάσισε η 2η επαναληπτική συνέλευση της Fanco, που συνήλθε σήμερα. Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις μετοχές του ομίλου Λαναρά.

Fanco: Αύξηση M/K με 5ν/1π, πιέσεις στις μετοχές
Tην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 54 εκατ. ευρώ, με την έκδοση νέων μετοχών σε αναλογία 5 νέες για κάθε 1 παλαιά και τιμή διάθεσης το 1 ευρώ, αποφάσισε η 2η επαναληπτική γενική συνέλευση της Fanco, που συνήλθε σήμερα 26 Απριλίου.

Eπιπλέον αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και η παράλληλη αύξηση της ονομαστικής τιμής της μετοχής στα 3,14 ευρώ.

Θα ακολουθήσει μείωση της ονομαστικής αξίας από 3,14 ευρώ σε 1 ευρώ και συμψηφισμός ζημιών προηγούμενων χρήσεων, ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο οι μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Θωμάς Λαναράς, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Fanco, η πλέον των τεσσάρων ετών συνεχιζόμενη κρίση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και τα παλαιά και απαξιωμένα αποθέματα που η εταιρία αναγκάστηκε να εκποιήσει, δημιούργησαν σημαντικές ζημιές τα προηγούμενα χρόνια, το ύψος των οποίων στις 31/12/2003 ανήρχετο συνολικά στα 25,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα την αρνητική αυτή εικόνα ενίσχυσε και η υπερτίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και τα νομίσματα των χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας, οι επιχειρήσεις των οποίων με αθέμιτο τρόπο ανταγωνίζονται τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Τα ανωτέρω γεγονότα που είχαν ως συνέπεια τη μείωση στο 1/2 της καθαρής θέσης και προκειμένου η εταιρία να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν από την επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση και ανάπτυξή της, είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην χρηματοοικονομική της εξυγίανση, με μία σημαντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Παράλληλα η εταιρία στα πλαίσια της υλοποίησης του 5ετούς επενδυτικού της προγράμματος προχωρεί σε περιορισμένου μεγέθους επενδύσεις με σκοπό τη σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων, τη διεύρυνση του πελατολογίου της και κατά συνέπεια τη διασπορά του ρίσκου, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή της εταιρίας στη κερδοφορία.

Η παρούσα αύξηση αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Λαναρά, να ισχυροποιήσει σημαντικά την καθαρή θέση της εταιρίας, να περιορίσει στο ελάχιστο τις δανειακές της υποχρεώσεις και να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμά της και κυρίως τις αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης λόγω της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του κύκλου εργασιών.

Έτσι τα αντληθέντα κεφάλαια, είπε ο κ. Λαναράς, θα ανέλθουν στα 54.952.500 ευρώ και θα διατεθούν μεταξύ άλλων για τη μείωση τραπεζικού δανεισμού, για την εξόφληση υφισταμένων υποχρεώσεων, για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κινήσεως.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, θα ανέρχεται στο ποσό των 65.943.000 ευρώ διαιρούμενο σε 65.943.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1 (ενός) ευρώ εκάστη.

Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσεως 2004 ήτοι από αυτά που θα εγκρίνει η τακτική γενική συνέλευση που θα συνέλθει εντός του έτους 2005.

Επίσης η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ της εταιρίας να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την υλοποίηση της αύξησης και ενέκρινε επίσης τη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρίας, λόγω των ως άνω αυξομειώσεων του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και τη κωδικοποίηση του καταστατικού της εταιρίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Θωμάς Λαναράς, στην τρέχουσα χρήση ύστερα και από την απόκτηση του Βαφείου-Φινιριστηρίου στα Οινόφυτα και την ολοκλήρωση της παραγωγικής αναδιάρθρωσης η οποία περιλαμβάνει το διαχωρισμό των κλωστοϋφαντουργικών δραστηριοτήτων σε δύο μεγάλους τομείς αυτόν του νήματος και αυτόν του ετοίμου ενδύματος, η εταιρία προσδοκά σε μία μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της και το πέρασμά της στην κερδοφορία.

Σημειώνεται ότι λόγω του ανωτέρω διαχωρισμού η Κλωστήρια Ροδόπης ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη παραγωγή νημάτων και στην οποία η εταιρεία κατέχει το 21,48% του μετοχικού της κεφαλαίου, δεν θα περιλαμβάνεται πλέον στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Με γνώμονα την πραγμάτωση του στόχου αυτού κατά τη τρέχουσα χρήση, η εταιρία θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της ανάπτυξής της μέσω της διεύρυνσης του πελατολογίου της γεγονός που έχει ήδη επιτευχθεί, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ώστε να συνεχίσει να αποτελεί τη βασική προτίμηση των μεγάλων και επώνυμων κατασκευαστών ρούχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Λαναράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v