Ο Τύπος της Τρίτης

Η επόμενη μέρα μετά το ελληνοκυπριακό ”όχι”, το ελεγκτικό κλιμάκιο της Eurostat που βρίσκεται στην Ελλάδα, οι υψηλές οφειλές των νοσοκομείων, αλλά και το θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η επόμενη μέρα μετά το ελληνοκυπριακό ”όχι”, το ελεγκτικό κλιμάκιο της Eurostat που βρίσκεται στην Ελλάδα, οι υψηλές οφειλές των νοσοκομείων, αλλά και το θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Κυπριακό: Η επόμενη μέρα μετά το ηχηρό ελληνοκυπριακό ”όχι” στο Σχέδιο Ανάν υπήρξε δύσκολη, αλλά όχι μοιραία ως προς το αποτέλεσμά της, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Σε μέτρα απευθείας οικονομικής στήριξης, που ουσιαστικά θα σηματοδοτούν την άρση του εμπάργκο για τους Τουρκοκυπρίους, προσανατολίζονται τώρα πολλοί Ευρωπαίοι, σύμφωνα με ”Τα Νέα”.

Eurostat: Τα διπλά βιβλία της οικονομίας ψάχνει από χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, τονίζει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως ο κίνδυνος το έλλειμμα, όπως παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, να ξεπεράσει το 3% το 2003 δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία.

Σύμφωνα με ”Το Βήμα”, η Eurostat ”ξεσκονίζει” τους ειδικούς λογαριασμούς, ενώ συμπληρώνει πως η κυβέρνηση περιμένει προειδοποίηση για υπερβολικό έλλειμμα.

Το γρίφο του ελλείμματος θα λύσει σήμερα η Eurostat, σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει από 2,95% ως 4,7% του ΑΕΠ, ενώ επισημαίνει πως οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ ολοκληρώνουν τον έλεγχο των κρυφών και φανερών λογαριασμών.

Σφόδρα πιθανό, εκτιμά η ”Εξπρές”, είναι πως το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα ξεπεράσει και το 4%, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως οι συστάσεις και οι πιέσεις της Ε.Ε. θα δημιουργήσουν ασφυκτικές πιέσεις.

Νοσοκομεία: Στα δύο δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των νοσοκομείων σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, που αναφέρει πως αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για θέμα όσον αφορά στις τιμές 400 φαρμάκων.

Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρίσκονται τα κρατικά νοσοκομεία, καθώς χρωστούν σε προμηθευτές περί τα 2 δισ. ευρώ, τονίζει ”Το Βήμα”, ενώ η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” συμπληρώνει πως σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη το χρέος ήταν ”κρυφό”.

Σοφοκλέους: Η Ελληνική Αγορά Αναδυομένων Κεφαλαιαγορών ξεκινάει τη λειτουργία της αναφέρει η ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως μέχρι τέλος του έτους στο ταμπλό της θα διαπραγματεύονται τουλάχιστον έξι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Για ρατσισμό στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων κάνει λόγο η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με την οποία τον ήλιο της ανόδου βλέπουν μόνο τα blue chips.

Επιτόκια: Για παρασκήνιο πιέσεων όσον αφορά στα επιτόκια ευρώ κάνει λόγο η ”Καθημερινή”.

G7: Την ανατίμηση του νομίσματος της Κίνας και την πτώση των τιμών ενέργειας ζήτησαν οι κατά τα άλλα εξαιρετικά αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ιθύνοντες του G7, σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

ΔΛΠ: Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα εφαρμοσθούν υποχρεωτικά από τη διαχειριστική χρήση που λήγει την 31 Δεκεμβρίου 2005 όπως απαιτεί ο σχετικός Κανονισμός της Ε.Ε., υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική” ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος.

ΓΣΕΕ: Ο χρόνος εργασίας αποτελεί αναγκαίο και ικανό κριτήριο για την πιστοποίηση ότι ένας συμβασιούχος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες ώστε να μεταταγεί στο κύριο προσωπικό, αναφέρει η Οικονομική ”Ελευθεροτυπία, που αναφέρεται σε επιστολή της Γενικής Συνομοσπονδίας για τον τρόπο μονιμοποίησης των εκτάκτων.

Καύσιμα: Η εμπορική παρέμβαση των Ελληνικών Πετρελαίων είχε πρακτικό αποτέλεσμα και από το Σαββατοκύριακο οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν σταδιακά, τονίζει ”Το Βήμα”.

Η πιθανότητα των καταστροφικών χτυπημάτων κατά της πετρελαϊκής υποδομής του Ιράκ αλλά και οι αυστηρές προειδοποιήσεις του G7 για τον υπονομευτικό ρόλο του υψηλού ενεργειακού κόστους στην οικονομική ανάκαμψη αναστάτωσαν σύμφωνα με την ”Εξπρές” τις διεθνείς αγορές, το ενδιαφέρον των οποίων παραμένει ζωηρό για τη νομισματική πολιτική.

Φάρμακα: Στάση αναμονής τηρούν κυβέρνηση και Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στο θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων μέχρι να παραλάβουν και να μελετήσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει για το θέμα η ”Ναυτεμπορική”.

Συγχωνεύσεις: Επιχειρηματικοί ”γάμοι” δεκάδων δισ. ευρώ αναταράσσουν την Ευρώπη σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που αναφέρει πως διευρύνεται ο κύκλος των συγχωνεύσεων ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κολοσσών με στόχο να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό ανταγωνισμό.

Προσλήψεις: Πώς και πότε θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 3.455 διοικητικούς αναφέρει ο ”Ελεύθερος Τύπος”, που επισημαίνει πως ”τρέχουν” οι προκηρύξεις για 1.885 μονίμους στο Δημόσιο.

Ολυμπιακοί: Διακοπές το φθινόπωρο θα κάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με ”Τα Νέα”, που αναφέρουν πως για την πλειονότητα όσων απασχολούνται στις υπηρεσίες αιχμής που έχουν καταγραφεί από την κυβέρνηση και τον ”Αθήνα 2004” θα προβλεφθεί αναστολή αδειών.

”Τειρεσίας”: Χαλαρότερο ποινολόγιο για τους ”μεταμεληθέντες” κακοπληρωτές προωθούν οι τράπεζες σύμφωνα με την Οικονομική ”Ελευθεροτυπία”, που αναφέρει πως η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εμφανίζεται σύμφωνη με την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το χρόνο παραμονής ορισμένων στοιχείων που βρίσκονται στο Αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς του ”Τειρεσία” (”μαύρη λίστα”).

HDW: Κρίσιμος μήνας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα είναι ο Μάιος σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, που επισημαίνει πως οι Γερμανοί μέτοχοι της HDW, αξιοποιώντας σχετικό όρο της σύμβασης που υπέγραψαν το 2002, εγείρουν θέμα αποζημιώσεων από το Ελληνικό Δημόσιο και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στα δικαστήρια σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια ”δίκαιη λύση”.

Emporiki Bank: Στις διοικητικές αλλαγές στην Emporiki Bank αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Intracom: Η Alpha Bank φορτώνεται τα δάνεια της Intracom σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που παράλληλα κάνει λόγο για φήμες που θέλουν τη μετακύλισή τους στην Emporiki.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v