Σταθερά και σίγουρα

Με σταθερά βήματα συνεχίζεται η προσπάθεια κατοχύρωσης υψηλών τιμών διετίας, κίνηση που δικαιολογημένα αφορά τμήμα μόνο της αγοράς, καθώς, όπως θα φανεί στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, περιορισμένες είναι οι εταιρίες που δικαιολογούν την επενδυτική προσέγγιση του κοινού. Στον αντίποδα, ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς συνεχίζει να απαξιώνεται ερήμην των συμφερόντων των μικροεπενδυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθερά και χωρίς να βιάζονται κατοχυρώνουν τη θέση τους σε συγκεκριμένες μετοχές οι ισχυροί ”παίκτες”.

Ένα ακόμη ”κλείσιμο” του Γ.Δ. πάνω από τις 2.500 μονάδες, με ικανοποιητικές συναλλαγές στις συγκεκριμένες μετοχές, που ενδιαφέρουν κυρίως του ξένους, επιβεβαιώνει την ανοδική φορά της αγοράς.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και σαφείς, ενισχύει τη θέση ενός τμήματος της αγοράς, που εκ των πραγμάτων οδηγείται εδώ και μήνες στην ουσιαστική του αυτονόμηση.

Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει πως στην αγορά εδώ και μήνες βιώνουμε τη διαδικασία ουσιαστικής κατηγοριοποίησης εισηγμένων.

Το τυπικό απομένει και γι’ αυτό φροντίζουν οι ισχυροί παίκτες μέσω του νέου κανονισμού.

Σε νέο υψηλό επίπεδο 52 εβδομάδων και η μετοχή της Εθνικής, καθώς έκλεισε τα 24,54 ευρώ, ”δένει” το διάγραμμα της Εμπορικής στα 21,28 ευρώ, νέα υψηλή τιμή στα 18 για τη Εurobank, στα 26,46 ευρώ η Alpha, ”βλέπει” τα 27,20 ευρώ και ακολουθούν Coca-Cola, Cosmote και ΟΠΑΠ.

Πέραν των γνωστών επιλογών, όπως είναι τα Folli Follie, ο Γερμανός, το Πλαίσιο, προστίθενται και πάλι στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, Βαρυτίνης, ΚΑΕ (να προσεχθεί το αυξημένο προς διανομή μέρισμα), αλλά και άλλοι τίτλοι με ανοδικό διάγραμμα, που βασίζεται σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιριών.

Σταθερή η Flexoplack, ικανοποιητικά κινείται ο ΟΛΠ, προσδοκίες για τα αποτελέσματα του Κορασίδη, βελτίωση για την Ελληνική Τεχνοδομική, σταθερή η Ελινόιλ, ενώ ακολουθεί ευάριθμη ομάδα μετοχών.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τριμήνου ο κύκλος των σταθερών μετοχών - υγιών εταιριών θα έχει διευρυνθεί.

Εκτιμούμε πως η ”μαγιά” για την επόμενη μέρα στη Σοφοκλέους θα συμπεριλαμβάνει 50-60 εταιρίες.

Περίπου μία στις 6 εισηγμένες δηλαδή. Οχι άσχημα, δεδομένης της ρηχότητας και της έλλειψης επαρκών ελέγχων που εδώ και χρόνια κυριαρχούν στο μαγαζί μας.

Σημείωση: Aποκτά ιδιαίτερη σημασία το σημερινό εγερτήριο του φίλτατου Θανάση. Προσυπογράφουμε τη διαπίστωση πως η απόφαση της Fanco είναι απόλυτα νόμιμη.

Οι προσεκτικότεροι, και ειδικά οι... ταλαίπωροι μικροεπενδυτές που εδώ και χρόνια προσπαθούν να κατανοήσουν τις λογιστικές ”ασκήσεις” του ομίλου και βιώνουν από χρήση σε χρήση την απαξίωση του χαρτοφυλακίου τους, θα συνεχίσουν να χάνουν.

Ασφαλώς και η ακολουθούμενη πρακτική της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών είναι νόμιμη, αλλά διερωτάται κάποιος πόσα χρήματα έχουν αντλήσει ορισμένοι όμιλοι από την αγορά όλα αυτά τα χρόνια και με ποιο αποτέλεσμα.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά προχωρεί και ο Γρηγόρης, με την τιμή της μετοχής να απαξιώνεται καθημερινά και τους επενδυτές να αναζητούν πειστικές εξηγήσεις.

Δυστυχώς, αυτές οι δύο περιπτώσεις ασφαλώς και δεν είναι οι μόνες που ταλαιπωρούν τους μικροεπενδυτές.

Το δυστύχημα είναι πως έπονται και άλλες ανάλογες, με το μικροεπενδυτικό κοινό διαπιστώνει την αδυναμία άμυνάς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v