Πάνω οι τράπεζες, κάτω η αγορά

Το ενδιαφέρον για τις τράπεζες (1,32%), εν αναμονή και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τριμήνου που στο τέλος της εβδομάδος, συντήρησε το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Υποχώρηση των συναλλαγών, πιέσεις στον όμιλο Λαναρά.

Πάνω ο Δείκτης κάτω το μεγαλύτερο τμήμα της Αγοράς, σε μία συνεδρίαση όπου συνεχίστηκαν οι ”κυκλικές” κινήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η παρατεταμένη απαξίωση στις χαμηλότερες.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύεται με σαφέστατο τρόπο από το +0,78% του FTSE, έναντι του –0,22% του FTSEM και του –1,26% του FTSES, ενώ για όσους αναζητούν τον ”δράστη” του θετικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, το +1,32% του Τραπεζικού κλάδου τα ”λέει όλα”.

Παράγοντες της Αγοράς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούν πολύ ψηλότερα επίπεδα και αναμένουν τάσεις σταθεροποίησης και κινήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών, χωρίς να αποκλείουν να συνεχιστεί το ”κυκλικό” αγοραστικό ενδιαφέρον σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που θα γίνει αιτία ο FTSE να διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων.

Περισσότερο αισιόδοξοι όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, ιδιαίτερα αν η όποια διορθωτική κίνηση του Δείκτη δεν τον φέρει κάτω από τις 2475 μονάδες, οι 2551 μονάδες (προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό 8/3) παραμένουν σημαντικό επίπεδο αντίστασης, όμως μιλούν και για ”μαγική εικόνα”, καθώς ο Δείκτης δοκιμάζει νέα υψηλά και περίπου 200 τίτλοι από την αρχή του χρόνου καταγράφουν αρνητική απόδοση (!!!).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό ”gap” φθάνοντας στο χαμηλό ημέρας των 2513,10 μονάδων, άμεση αντίδραση μέχρι το υψηλό των 2534,37 μονάδων, ακολουθεί ”στενή” κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με πολυάριθμες εναλλαγές προσήμου και κλείσιμο στις 2530,23 μονάδες με κέρδη 0,32%, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος σημαντικά μειωμένος έφθασε τα 102,3 εκ. ευρώ από τα οποία τα 7,1 εκ. ήταν ”πακέτα”.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρέθηκαν στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος, Εμπορική, Εθνική, ΔΕΗ, Πειραιώς, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, με θετικό πρόσημο Eurobank, Motor oil, Γερμανός, Ελ. Τεχνοδομική, ΚΑΕ, ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε υπό πίεση και παρά το αρνητικό μεσοσταθμικό κλείσιμο λίγο πριν το τέλος είχε γυρίσει σε θετικό πρόσημο δημιουργώντας υπόνοιες για εκτόνωση των βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων.

Αντίθετα πιέστηκαν σχετικά Ελ. Πτρέλαια, Τιτάν, Αγροτική, Cosmote και με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Coca-Cola, ΗΥΑΤΤ και Ιντρακόμ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 218 πτωτικών και σε 22 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Στις επιμέρους μετοχές, υπό πίεση όλος ο όμιλος συμφερόντων Λαναρά (η Fanco στο ανώτερο όριο πτώσης και χωρίς αγοραστές), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ελεύθερη Τηλεόραση και Δάριγκ, τρίτη για Νηρέα, Flexopack και ΕΧΑΕ (με σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών), αγορές προς το τέλος για ΑΕΓΕΚ και ΕΘΝΕΧ, σχετική κινητικότητα σε Βαράγκη και Moda Bagno, δεύτερη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και αυξημένο όγκο συναλλαγών για την Ippirotiki, ενώ ο Παίρης με συναλλαγές... μήνα δημιουργεί τουλάχιστον υποψίες (!).

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 7,30 ευρώ, τρία πακέτα των 100.000, 50.000 και 50.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 15,26 ευρώ, 15,28 και 15,30 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 22,02 ευρώ.

Ακόμη, ένα πακέτο 547.790 τεμάχια της Alpha Trust Ανδρομέδα στα 2,63 ευρώ και ένα πακέτο 502.180 τεμάχια της εταιρίας Πρόοδος στα 3,64 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v