Dilution, όπως λέμε ”χάσαμε”!

Σ’ αυτό το χρηματιστήριο ή από τον βασικό μέτοχο θα την βρεις ή από dilution. Δηλαδή, και πάλι από τον βασικό μέτοχο, αλλά με τρόπο πιο εκλεπτυσμένο και επιστημονικό. Δηλαδή, dilution, ή αλλιώς, πώς οι μικρομέτοχοι χάνουν την μπάλα αγγλιστί...

Dilution, όπως λέμε ”χάσαμε”!
Σ’ αυτό το χρηματιστήριο ή από τον βασικό μέτοχο θα την βρεις ή από dilution. Δηλαδή, και πάλι από τον βασικό μέτοχο, αλλά με τρόπο πιο εκλεπτυσμένο και επιστημονικό. Δηλαδή, dilution ή αλλιώς, πώς οι μικρομέτοχοι χάνουν την μπάλα αγγλιστί...



Ο κ. Λαναράς θέλει να κάνει αύξηση κεφαλαίου στη Fanco. Αλίμονο! Οι εταιρείες βρίσκονται στο χρηματιστήριο για να κάνουν, εκτός των άλλων, και αυξήσεις κεφαλαίου.

Με τη Fanco στα δύο ευρώ, ο κ. Λαναράς ψήφισε την πρόταση της έκδοσης πέντε νέων μετοχών για κάθε μία παλαιά στην τιμή της ονομαστικής αξίας, στην τιμή του ενός ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε παλαιός μέτοχος θα έχει δικαίωμα να πάρει πέντε νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά στην ονομαστική της αξία, καταβάλλοντας πέντε ευρώ.

Κάποιος που έχει ήδη επενδύσει 30.000 ευρώ πριν λίγες μέρες για να αγοράσει 15.000 μετοχές της εταιρείας, χρειάζεται τώρα να βρει άλλες 75.000 ευρώ για να αποκτήσει τις νέες μετοχές και να μην απολέσει τα δικαιώματά του.

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα βρει και δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Κι έτσι, εκείνοι που θα συμμετέχουν θα αυξήσουν το ποσοστό τους στην εταιρεία σε βάρος του.

Η υπόθεση αυτή έχει, φυσικά, και την καλή της πλευρά. Ο άνθρωπός μας έχει ”κλειδώσει” τη ζημία του στο 50%, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον...

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόφαση της Fanco είναι απόλυτα νόμιμη. Ότι το dilution είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις αγορές. Δηλαδή, η μείωση των ποσοστών κάποιων μετόχων με αύξηση κεφαλαίου ή με συγχώνευση.

Νόμιμο μπορεί να είναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να μας αρέσει! Νόμιμο επίσης είναι να μας ζητήσει αύριο ο κ. Αλογοσκούφης να πληρώσουμε έξτρα φόρους. Δεν θα τρέξουμε, όμως, να τους πληρώσουμε με το χαμόγελο στα χείλη.

Το 1999 οι μεγαλομέτοχοι μείωσαν τα ποσοστά συμμετοχής τους στις εταιρείες τους. Πούλησαν μετοχές και αυτές τις αγόρασε ο λαουτζίκος, ο οποίος πίστευε ότι συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στο θεάρεστο χρηματιστηριακά έργο της αύξησης της διασποράς των μετοχών.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι μαθαίνουν με τη μέθοδο του dilution ότι η διασπορά δεν είναι και τόσο καλό πράγμα. Γι’ αυτό και καλούνται να συμμετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συμμετέχουν.

Πριν από τη Fanco υπήρξε η Plias και έπειτα θα υπάρξουν κι άλλες. Γι’ αυτό να μην έχετε αμφιβολία.

Είναι σαν να καλούν όλους τους Ελληνες να συμμετέχουν σ’ έναν φιλανθρωπικό χορό, για τον οποίο η είσοδος κοστίζει 300.000 ευρώ το άτομο. Μπορεί να έχουν προσκληθεί άπαντες, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν 300.000 ευρώ για έναν χορό.

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι οι μικρομέτοχοι δεν είναι οργανωμένοι. Για την απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των μετόχων της Fanco δεν ευθύνεται κανένας άλλος από τους ίδιους τους μετόχους της Fanco. Οι περισσότεροι το έμαθαν από τη χθεσινή ειδησεογραφία του euro2day.gr.

Οι γνωστοί παλαιοί σύλλογοι των μικρομετόχων δεν έχουν απήχηση στον κόσμο (γιατί άραγε;), ενώ ο ”σύλλογος επενδυτών και Διαδικτύου”, ο οποίος προσπαθεί, βρίσκεται στα πρώτα βήματά του.

Ο μετοχικός ακτιβισμός στην Ελλάδα είναι ακόμη κάτι άγνωστο. Γι’ αυτό και στη γενική συνέλευση της Fanco συμμετείχαν ελάχιστοι μικρομέτοχοι. Γι’ αυτό και άλλοι βασικοί μέτοχοι θα λάβουν ανάλογες αποφάσεις. Δίχως ντροπή και κυρίως δίχως φόβο...



Στο εξωτερικό οι μικρομέτοχοι έχουν μεγάλη δύναμη και τα δικαιώματά τους έναντι των ισχυρών οικονομικά πλειοψηφιών είναι θέμα μιας μεγάλης συζήτησης. Στην Ελλάδα η συζήτηση αυτή δεν έχει καν ανοίξει.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιριών. Είναι θλιβερό το θέαμα να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση πέντε ή δέκα μέτοχοι, όταν έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής 50.000 ή 100.000 μέτοχοι.

Είμαστε μέτοχοι σε εταιρείες για τις οποίες δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Κι αφήνουμε έτσι πλήρη ελευθερία κινήσεων στους βασικούς μετόχους, οι οποίοι, φυσικά, θα προασπίσουν τα δικά τους και όχι τα δικά μας συμφέροντα...

Θανάσης Μαυρίδης

thmavridis@euro2day.gr


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v