Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι διαπιστώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος, τα μηνύματα του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, οι δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου σχετικά με τη λειτουργία της Τράπεζας, είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι διαπιστώσεις της Eurostat αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος, τα μηνύματα του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, οι δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου σχετικά με τη λειτουργία της Τράπεζας, είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Κυπριακό: Με εκχώρηση μερικών κατεχόμενων εδαφών και ρυθμίσεις στα περιουσιακά, όπως προβλεπόταν από το σχέδιο Ανάν, θα επιχειρήσουν την προσέγγιση οι Τουρκοκύπριοι, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Έλλειμμα: Σε λήψη μέτρων λιτότητας, με κοινοτική εντολή, οδηγείται η κυβέρνηση μετά τον ευρω-έλεγχο που η ίδια προκάλεσε με τη δημοσιονομική της απογραφή τονίζουν Τα Νέα.

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται κατά πάσα βεβαιότητα πια στη ζώνη του δημοσιονομικού ελέγχου από τις Βρυξέλλες αναφέρει η Καθημερινή που επισημαίνει πως το έλλειμμα του 2003 διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Σε κατάσταση ασφυξία οδηγούν τον Κρατικό προϋπολογισμό οι δραματικές υπερβάσεις στο κόστος των Ολυμπιακών έργων, σε συνδυασμό και με την αδυναμία είσπραξης του συνόλου των κοινοτικών κονδυλίων, εξαιτίας των κακοδαιμονιών του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα και ”παραπέμπεται” στο Ecofin αναφέρει το Κέρδος.

Για σήματα κινδύνου στην οικονομία κάνει λόγο Το Βήμα που επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Eurostat προειδοποιεί ότι το έλλειμμα υπερέβη το 3% του ΑΕΠ το 2003 ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα ξεπεράσει το 4% το 2004.

ΣΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει πλέον στον δρόμο της επώδυνης διαδικασίας ”υπερβολικού ελλείμματος” που ξεκινάει με προειδοποιήσεις και καταλήγει σε επιβολή ποινών αναφέρει η Καθημερινή που συμπληρώνει πως ο ΣΕΒ ζητεί μέτρα μετά την απογραφή.

Επιτάχυνση της δημοσιονομικής απογραφής, γρήγορη ανάληψη αποφάσεων για την οικονομία και τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους έναντι των επιχειρήσεων ήταν τα μηνύματα που έστειλε στην κυβέρνηση η ηγεσία της βιομηχανίας αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Πρωτοβουλίες και έργο στο οικονομικό πεδίο ζήτησε χθες από την κυβέρνηση η ηγεσία των Ελλήνων βιομηχάνων, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή νέων φόρων και ”λιτότητας” για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, επισημαίνει το Κέρδος.

Η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει άλλο, επισημαίνει ο ΣΕΒ και ζητεί από την κυβέρνηση επιτέλους να δραστηριοποιηθεί αναφέρει η Ημερησία που συμπληρώνει πως την ίδια ώρα ο αρμόδιος υφυπουργός για το Γ΄ ΚΠΣ διαπίστωνε ότι η χώρα θα χάσει τεράστια κοινοτικά κονδύλια.

Διοικητικές Αλλαγές: Στις διοικητές αλλαγές σε Ολυμπιακή, ΙΚΥ, ΟΛΠ, ΕΒΟ-Πυρκάλ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Τουριστικά και Ολυμπιακά Ακίνητα αναφέρεται ο Ελεύθερος Τύπος.

Ανταγωνιστικότητα: Πάσχει σε ανταγωνιστικότητα ο ευρωπαϊκός νότος, με βάση τα κριτήρια της Λισσαβόνας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ε.Ε., σύμφωνα με σχετική έκθεση του Φόρουμ στο Νταβός, όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ναυτιλία: Στα 25,5 δισ. δολάρια ανέρχονται τα συνολικά δάνεια που έχουν αναλάβει οι έλληνες εφοπλιστές για τη ναυπήγηση νέων πλοίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας Petrofin Bank Research που επικαλείται Το Βήμα.

Πανωτόκια: Τις επόμενης ημέρες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα υποβάλει την πρόταση – εισήγησή της προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανωτοκιών αναφέρει η Καθημερινή.

Μέτρα-ανάσα της εν όψει του νέου νομοσχεδίου γα τα πανωτόκια θα υποβάλλει τις ερχόμενες ημέρες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Κλωστοϋφαντουργία: Την πολιτική της Κίνας επικρίνουν οι κλωστοϋφαντουργοί την οποία όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο κατηγορούν για αθέμιτες πρακτικές και καλούν τον ΠΟΕ σε δράση.

Ολυμπιακή: Σε ναυάγιο οδηγείται η πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών σύμφωνα με την Ημερησία που επισημαίνει πως το φθινόπωρο θα διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός.

Εθνική Τράπεζα: Κομβικό σημείο στο σχέδιο δράσης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με στόχο την ανάδειξη της Εθνικής σε κυρίαρχη δύναμη της ευρύτερης περιοχής αναφέρει η Καθημερινή, ενώ η Ημερησία κάνει λόγο για άνοιγμα της Τράπεζας σε Ρωσία και Τουρκία.

Η Ναυτεμπορική από την πλευρά της επισημαίνει πως όπως τόνισε ο διοικητής της Εθνικής κ. Τ. Αράπογλου η Τράπεζα δεν αναζητεί στρατηγικό επενδυτή.

Μύλοι Λούλη: Μείωση ζημιών προσδοκά η εταιρία Μύλοι Λούλη σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο που συμπληρώνει πως η εταιρία αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία το 2005.

Μπήτρος: Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται δυο από τις θυγατρικές του ομίλου Μπήτρος στον κλάδο των ακινήτων και στον πολλά υποσχόμενο τομέα των αντισεισμικών κατασκευών αναφέρει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v