Πότε θα ανέβει η Περιφέρεια!

Πότε θα ανέβει η Περιφέρεια; Ένας επαγγελματίας της αγοράς καταθέτει την άποψή του και πιστεύουμε ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να επαληθευτεί. Ένας ακόμη αναγνώστης τα λέει έξω από τα δόντια για τη Fanco...

Πότε θα ανέβει η Περιφέρεια!
Πότε θα ανέβει η Περιφέρεια; Ένας επαγγελματίας της αγοράς καταθέτει την άποψή του και πιστεύουμε ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να επαληθευτεί. Ένας ακόμη αναγνώστης τα λέει έξω από τα δόντια για τη Fanco...



”Καλό το σχόλιο για το dilution, αλλά ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Για να ξεκινήσει η άνοδος στην περιφέρεια, τα χαρτιά πρέπει να μαζευτούν.

Οι μικρομέτοχοι κυριολεκτικά θα ξετιναχτούν μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου με απίθανους όρους (βλέπε Plias), μετατρέψιμα ομολογιακά, αγορές ιδίων σε εξευτελιστικά επίπεδα και άλλα ”χρηματοοικονομικά εργαλεία”.

Όταν τα ποσοστά ιδιοκτησίας γίνουν τέτοια ώστε τα μετοχολόγια να γίνουν ελέγξιμα (φυσικά μιλάμε για 70% - 80% συγκέντρωση), τότε ως διά μαγείας και οι εταιριούλες οι οποίες αγκομαχούσαν να μην μπουν στην επιτήρηση ή να παραμείνουν στο ταμπλό θα βγουν με μεγαλόπνοα σχέδια και εξαγορές κολοσσών. Όπως Benetton, κ.λπ...

Αυτά και ας προσέ -χαμε –χουμε”.

Η παρέμβαση γίνεται από γνωστό επαγγελματία της αγοράς. Πιστεύουμε ότι τα σχόλια περιττεύουν. Όπως αντίστοιχα καλείστε να κάνετε τα δικά σας σχόλια στην επιστολή έτερου αναγνώστη μας, ο οποίος επεκτείνει την οπτική του και στον μετοχικό ακτιβισμό.

”Καλή η παρατήρησή σας, αλλά όποιος μικροεπενδυτής εν γνώσει τοποθετεί τα χρήματά του στη Fanco, γνωρίζει εκ των προτέρων περί τι εταιρείας (???) πρόκειται.

Εκτός βέβαια και αν έφτασε χθες το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη, όπως ο πολυαγαπημένος Χατζηχρήστος, πλένοντας πιάτα 30 χρόνια και κάνοντας ”μπίζινες”.

Εάν πάλι ήξερε τι αγόραζε, τότε πλήρωσε το τίμημα της σπέκουλας και της γρήγορης ”μπίζινας” στην οποία αποσκοπούσε. Δεν νομίζω να υπάρχει σόφρων Έλληνας που να επενδύει τα χρήματά του στις όποιες Fanco της Σοφοκλέους γιατί πιστεύει στις προοπτικές μιας υγιούς εταιρείας!!!

Για όνομα του θεού.

Λέτε ”στο εξωτερικό οι μικρομέτοχοι έχουν μεγάλη δύναμη και τα δικαιώματά τους έναντι των ισχυρών οικονομικά πλειοψηφιών είναι θέμα μιας μεγάλης συζήτησης”.

Και αυτή η τοποθέτηση είναι μόνο εν μέρει αληθής. Π.χ., το παράδειγμα της Alstom στη Γαλλία είναι από τα τρανταχτά στο χώρο των επαναλαμβανόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, με χιλιάδες θύματα Γάλλων μικροεπενδυτών.

Είχε γίνει αύξηση στα 12 ευρώ, μετά στα 6 και τέλος στο 1.10, ενώ ο αριθμός των μετοχών είναι πια κοντά στο ενάμισι δισεκατομμύριο!!!

Το ίδιο και στη Rhodia, Hagemeyer κ.λπ., κ.λπ. Βέβαια είναι όλοι μεγάλοι όμιλοι παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι δυστυχώς πήγαν πολύ άσχημα τα τελευταία χρόνια και είχαν άμεση ανάγκη από πολύ ρευστό για να μην κινδυνεύσουν με πτώχευση.

Δυστυχώς τη νύφη την πλήρωσαν πολλοί συνταξιούχοι που είχαν βάλει το εφάπαξ τους σε αυτές τις μετοχές.



Το ζήτημα δεν είναι εάν γίνεται μια τέτοια αύξηση, αλλά γιατί γίνεται. Έχει η εταιρεία ανάγκη από τόσο μεγάλη εισροή ρευστού; Πνίγεται στα χρέη;



Όσον αφορά στις γενικές συνελεύσεις, και εκεί δεν πρέπει να γενικεύουμε το πρόβλημα. Αν έχετε 1.000 ευρώ σε μετοχές της Εθνικής, θα χάνατε μια μέρα για να πάτε στη γενική συνέλευση;

Ακόμα και η πανίσχυρη Calpers με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις μόλις τώρα άρχισε να συμμετέχει ενεργά στις συνελεύσεις και να τις μετατρέπει σε πραγματικά συμβούλια κρίσης και κριτικής των διευθύνσεων των εταιρειών!!

Το ίδιο και τα μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια. Εάν η παρουσία αυτών στις συνελεύσεις μέχρι τώρα ήταν τυπική παρά ουσιαστική, δεν νομίζω να έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις από τον κυρ-Γιώργο από την Ηλιούπολη.

Ακόμα κι εγώ, παρότι την εργασία μου στο χώρο αυτό, ούτε μία φορά δεν έχω συμμετάσχει σε συνέλευση εταιρείας της οποίας είμαι μέτοχος (σε προσωπικό επίπεδο κι όχι επαγγελματικό).

Εάν είχα βέβαια ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετοχές του ΟΤΕ, σαφώς και θα πήγαινα στη συνέλευση, ακόμα κι αν δεν μένω στην Ελλάδα!! Αλλά για τις μερικές χιλιάδες ευρώ που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων, δεν αντισταθμίζεται το κόστος παρουσίας στις συνελεύσεις.



Βέβαια, οι παρατηρήσεις σας περί ανάγκης εκπαίδευσης του επενδυτικού κοινού κάθε άλλο παρά άστοχες είναι. Τουλάχιστο να έχει υπόψη ο μικροεπενδυτής τις δυσκολίες, υποχρεώσεις και τους κινδύνους κάθε επένδυσης της περιουσίας του”.

Για την… αντιγραφή:

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v