Γνώμονας τα τρίμηνα και οι κινήσεις των ξένων

Ελλείψει ειδήσεων και κινήτρων είναι πιθανή η περαιτέρω διολίσθηση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών, που ίσως οδηγήσουν -τεχνικά– χαμηλότερα τον FTSE-20. Ως αντίβαρο μπορεί να λειτουργήσουν οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων σε μετοχές όπως οι 3Ε, ΟΠΑΠ, Cosmote, ΟΛΠ. Τα τρίμηνα κρίνουν και την τάση των μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τη διάθεση των ξένων εξαρτάται η τάση του Γ.Δ.

Η διολίσθηση της τιμής δεικτοβαρών μετοχών, ειδικότερα τραπεζικών, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας δημιουργεί συνθήκες επανατοποθετήσεων.

Καταρχήν, θα πρέπει να αναφερθεί και πάλι η χαμηλότερη περιοχή ”στήριξης” των 2.485 μονάδων, που θα πρέπει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς-ασφάλειας.

Το ζητούμενο αφορά στο πώς θα ”κρατηθούν” οι τραπεζικές μετοχές σε επίπεδα τιμών πολύ κοντά στα ”υψηλά” τους.

Είδηση, φήμη, κάποιο καλό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Οπότε θα πρέπει να αρκεστούμε στο ενδεχόμενο επαναγορών από πλευράς ξένων.

Η εικόνα του κλάδου την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μεν θετική, πλην, όμως, στο σύνολό τους οι μετοχές υποχώρησαν.

Ενισχύθηκε βέβαια κατά 6,84% στα 22,48 ευρώ η μετοχή της Εμπορικής και κατά 3,42% στα 24,82 ευρώ της Εθνικής, πλην, όμως, η Alpha παρέμεινε σταθερή στα 26 ευρώ, η δε Eurobank υποχώρησε κατά 0,56% στα 17,74 ευρώ.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος των δύο μετοχών που αναφέρθηκαν δεν ξεπέρασε τις 369.000 και 379.000 τεμάχια αντίστοιχα.

Πρακτικά και τεχνικά είναι οι μετοχές που με την Εμπορική θα μπορούσαν να προσελκύσουν αγοραστές, αν όχι σήμερα, ίσως αύριο.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE-20, για τον ΟΤΕ είναι γνωστή η θέση μας, ενώ για τη θυγατρική Cosmote οι προσδοκίες καταγράφονται στην τελευταία έκθεση της Alpha Finance.

Στην έκθεση αναφέρεται πως τα έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 14% και να φτάσουν τα 340 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων τα 143 εκατ. ευρώ (+10%).

Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν στα 63 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα τριμήνου της Cosmote θα ανακοινωθούν στις 13 Μαΐου.

Οι εκθέσεις–αναλύσεις για μετοχές εταιριών όπως οι Cosmote, ΟΠΑΠ, 3Ε, των οποίων οι γενικές συνελεύσεις συγκαλούνται μεταξύ 13-20 Μαΐου, λειτουργούν καταλυτικά ως προς την τακτική των ξένων.

Στη μετοχή της Cosmote, με μέσο ημερήσιο τζίρο την προηγούμενη εβδομάδα τις 403.000 τεμάχια, λαμβάνουν θέση οι ξένοι, στο επίπεδο των 13,40 ευρώ.

Στα 864.000 τεμάχια κυμάνθηκε ο τζίρος του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή στα 15,92 ευρώ και υψηλή 52 εβδομάδων στα 16,14 ευρώ.

Τοποθετήσεις καταγράφονται και στη μετοχή της Coca-Cola 3E, ενώ ερωτηματικό για την τάση του FTSE-20 παραμένει η ΔΕΗ.

Ενδιαφέρον, με βάση τα τρίμηνά της, εμφανίζει σειρά μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Μετοχές των Γερμανού, Intralot, Αβαξ, Μινωικές Γραμμές, Ελληνική Τεχνοδομική, Βασιλόπουλος, Επιχειρήσεις Αττικής, Ακτωρ, Βαρυτίνης, ΕΧΑΕ απαντώνται μεταξύ των επιλογών της.

Ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζει και η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου εταιρίες όπως οι Intramet, Μεβάκο, Ζήνων, Εθνική Ασφαλιστική, Μπενρουμπή, Λαζαρίδης, Μπουτάρης, Βάρδας και αρκετές ακόμη εμφάνισαν ή εκτιμάται πως θα εμφανίζουν βελτιωμένη εικόνα στο πρώτο τρίμηνο.

Στην περίπτωση που η αγορά θα αφεθεί να διολισθήσει, θα πρέπει να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.515 μονάδων ο Γ.Δ., να συντηρηθεί μία σχετική άμυνα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς η απουσία ειδήσεων ίσως οδηγήσει σε κάποιες περαιτέρω πωλήσεις, προκειμένου να είναι εφικτή μία επόμενη αντίδραση της αγοράς στην τεχνικά αναμενόμενη αναστροφή της τάσης σε Ν.Υόρκη και Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v