Διατηρείται η προτίμηση στις τράπεζες

Μεθοδικά, αν και με υποτονικό ρυθμό, λόγω της απροθυμίας των πωλητών, ισχυροποιείται ένα ακόμη υψηλό ”σκαλί” για το Γ.Δ., απορροφάται η περιορισμένη προσφορά σε μετοχές του FTSE-20, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια αυτονόμησης τμήματος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιστοί στην... παράδοση οι διαμορφωτές της τάσης ”χτυπούν” για μία ακόμη φορά λίγο πριν από τις 14.30.

Προηγουμένως και για περίπου 3,5 ώρες ο Γ.Δ. ”δοκιμαζόταν” γύρω από τις 2.535 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνονταν και οι αντοχές όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Για πολλοστή φορά θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανοιχτές αγορές, πράξεις ”αέρα” (στο βαθμό που επιτρέπονται ακόμη από ορισμένες χρηματιστηριακές), είναι ό,τι χειρότερο για έναν ενεργό παίκτη.

Καλώς ή κακώς η τάση διαμορφώνεται από τους μεγάλους, απροειδοποίητα και χωρίς να συνυπολογίζονται οι βουλές των μικρότερων.

Κυρίως γι’ αυτόν το λόγο θεωρούμε ”εγκληματική” την τοποθέτησή μας στην αγορά, ακόμη και για ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη ρευστότητας.

Ο Γ.Δ. ”γύρισε” προς τις 2.540-2.545 μονάδες, αφού προηγουμένως απορροφήθηκε η όποια προσφορά.

Ομολογουμένως, διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά η απροθυμία των πωλητών να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, καθώς ο συνολικός τζίρος μέχρι τις 14.30 έφτανε στο περίπου 60% του χθεσινού συνολικού πραγματικού κύκλου (των περίπου 105 εκατ. ευρώ).

Με βάση την πορεία μετοχών του FTSE-20 φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο παιχνίδι μεταξύ ξένων, ισχυρών χρηματιστών και αρκετών Ελλήνων διαχειριστών.

Οι πρώτοι κινούνται χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους, οι δεύτεροι συνεχίζουν να διαμορφώνουν την τάση στον FTSE-20, οι δε Έλληνες θεσμικοί, παρά το ότι επιθυμούν να τοποθετηθούν, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικοί.

Η ουσία είναι πως κορύφωση της μεσοπρόθεσμης τάσης, με συμμετοχή σημαντικού τμήματος ακόμη και της περιφέρειας, πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, χωρίς τη συμμετοχή των Ελλήνων θεσμικών.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι το επίπεδο τιμών για μετοχές του FTSE-20 στο οποίο θα λάβουν συντονισμένα και μαζικότερα θέση οι Έλληνες διαχειριστές.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών βελτιώθηκε σημαντικά μετά τις 14.20, για να κυμανθεί σε ικανοποιητικό βαθμό 1 προς 2,5 στις 14.40.

Πέραν των μετοχών του FTSE-20, που αντιδρούν, θα πρέπει να αναφερθεί η περίπτωση της εντυπωσιακής Φλεξοπάκ, των δύο θυγατρικών ασφαλιστικών Φοίνιξ και Εθνική, των Κορασίδη, Αλσίνκο, Ατέρμων, Εθνική Ακινήτων, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΥΑΘ, Ευκλείδης, Ιλυδα, Ιατρικό Αθηνών, Κεραμεία Αλλατίνης, Info-Quest, Λαζαρίδη, Κωτσόβολος, Λεβεντέρης, Vivere, Μεβάκο, Λιβάνης και ορισμένων ακόμη.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, θα ήμασταν ικανοποιημένοι –από τεχνικής πλευράς– εάν επιβεβαιωνόταν η ανθεκτικότητα της περιοχής των 2.535 μονάδων και συντηρούνταν οι καθαρές συναλλαγές στο επίπεδο των 110 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο προσέγγισης της υψηλής τιμής των 2.559,61 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v