Βαρομετρικό χαμηλό (!)

Βαρομετρικό χαμηλό με πιθανό μέτωπο κακοκαιρίας (!!!) έπληξε τη Σοφοκλέους, όπου για 28 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν μεταξύ 5% και 16,24%. Η ”κόπωση” στα βαριά χαρτιά, η επιστροφή στο προσκήνιο της περίφημης ”φούσκας” του 1999 και η βομβιστική επίθεση στην Καλλιθέα αποτέλεσαν την θρυαλλίδα των ισχυρών πιέσεων.

Βαρομετρικό χαμηλό με πιθανό μέτωπο κακοκαιρίας (!!!) έπληξε τη Σοφοκλέους.

Και μάλιστα χωρίς το διεθνές περιβάλλον να συνηγορεί για τέτοια κάκιστη τελική εικόνα, που δικαιώνει όσους εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζουν ότι η Σοφοκλέους (δηλαδή ο Δείκτης για να κυριολεκτούμε) ανεβαίνει με 10-15 μετοχές και πέφτει με όλες, ή αλλοιώς λίγοι τίτλοι ανεβοκατεβαίνουν και η πλειονότητα κατεβοκατεβαίνει (!).

Παράγοντες της Αγοράς, ιδιαίτερα θορυβημένοι, εκτιμούν ότι αιτία της σημερινής απογοητευτικής συνεδρίασης είναι η επιστροφή στο προσκήνιο της περίφημης ”φούσκας” του 1999 και η βομβιστική επίθεση στην Καλλιθέα που εξελίχθηκε σε πρώτο θέμα αρκετών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Όμως αρκετοί, περισσότερο ψύχραιμοι, εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους ευρισκόμενη στα υψηλά 26 μηνών (πάντα αναφερόμενοι αποκλειστικά και μόνο στον Δείκτη και σε κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης), δείχνει να μένει από ”δυνάμεις”, να επιβραδύνεται το ανοδικό momentum και το κυριότερο να λείπουν οι ειδήσεις που θα στείλουν την Αγορά ψηλότερα.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σήμερα εμφανίστηκαν και φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όχι μόνο οδεύουν σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης, αλλά εντυπωσιάζουν με τον ”ενθουσιασμό” που επιδεικνύουν προκειμένου να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μάλιστα αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και σήμερα από το -0,87% του FTSE έναντι του -1,79% του FTSEM και του -2,25% του FTSES.

Προβληματισμένοι και οι τεχνικοί αναλυτές, θεωρούν ότι πιθανή καθοδική διάσπαση των 2475-2460 μονάδων θα εντείνει τις πιέσεις και θα ακυρώσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Από τις μετοχές του FTSE με σημαντικά κέρδη η Eurobank (νέο υψηλό 36 μηνών), το ”πάλεψε” η Εμπορική και με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Γερμανός, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ.

Όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι στο ”κόκκινο” και με απώλειες μεγαλύτερες του 2% Αγροτική (δείχνει να κινείται σε κατήφορο δίχως τέλος), Εθνική, Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική και Ιντρακόμ.

Ο Γενικός Δείκτης κατ΄ αρχήν έδειξε αναποφάσιστος κινούμενος πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, όμως μετά τις 12.15 φόρεσε τα ”κόκκινα” έφθασε μέχρι το χαμηλό των 2503,42 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 2513,87 μονάδες με απώλειες 1,03%, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος έφθασε τα 141,1 εκ. ευρώ από τα οποία τα 7,7 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν επιτρέπει αισιοδοξία η τελική εικόνα, καθώς δεν είναι μόνο οι τίτλοι που εμπλέκονται στην λίστα των ποινικών διώξεων για το 1999 οι οποίες υπέστησαν σημαντική πίεση, 43 ανοδικές μετοχές έναντι 271 πτωτικών και σε 28 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν μεταξύ 5% και 16,24%.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 20 τεμάχια της Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στα 3,04 ευρώ και τρία πακέτα των 34.180, 175.000 και 99 τεμαχίων της Alpha Bank στα 26,84 ευρώ τα δύο πρώτα και 26,70 ευρώ το τρίτο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,97 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v