Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Πειραιώς: Ικανοποιημένες οι ΑΧΕ από το τρίμηνο

Στα υψηλά έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά και στον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης αποδίδουν κυρίως οι αναλυτές την υπέρβαση των προβλέψεων όσον αφορά στα κέρδη πρώτου τριμήνου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Πώς σχολιάζουν Εθνική, Eurobank, Marfin, Εγνατία, και Π&Κ.

Τρ. Πειραιώς: Ικανοποιημένες οι ΑΧΕ από το τρίμηνο
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από την αύξηση που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2004, η οποία και ξεπέρασε τις προσδοκίες τους.

Στα υψηλά έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά και στον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης αποδίδουν κυρίως τη ”θετική” έκπληξη που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς οι Εθνική, Eurobank Sec, Marfin, Π&Κ, Εγνατία.

Ειδικότερα, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει στο πρωινό της report πως η αύξηση των ενοποιημένων καθαρών κερδών που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων από χρηματοοικονομικά κέρδη.

Στα υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές αποδίδει η Marfin Analysis την υπέρβαση των προβλέψεων της αγοράς όσον αφορά στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Από την άλλη, η Marfin Analysis αναφέρει πως τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ φόρων της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκαν οριακά κατώτερα των προβλέψεών της, κυρίως ως αποτέλεσμα αφενός των χαμηλότερων του αναμενόμενου καθαρών εσόδων από τόκους και αφετέρου των υψηλότερων προβλέψεων.

Επίσης, η Marfin Analysis επισημαίνει πως η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας είχε θετική επίδραση στη χορήγηση δανείων. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη επάρκειας η χρηματιστηριακή αναφέρει πως επηρεάστηκε από τα υψηλά κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές του πρώτου τριμήνου, τον οποίο η Marfin Analysis τοποθετεί στο περίπου 60% μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε γενικές γραμμές η Marfin Analysis χαρακτηρίζει τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ”ικανοποιητικά”, αν και επισημαίνει πως δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις της αναφορικά με τα λειτουργικά κέρδη του 2004, κάτι το οποίο θα διαφοροποιούσε και την τιμή-στόχο, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”neutral”.

”Θετικά” χαρακτηρίζει τα μεγέθη πρώτου τριμήνου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς η Eurobank Securities, η οποία εκτιμά πως αναμένεται να ικανοποιήσουν τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου καθαρά έσοδα από τόκους, η Eurobank Securities αναφέρει πως είναι αποτέλεσμα της πτώσης των στεγαστικών δανείων, ενώ συμπληρώνει πως από την άλλη η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνου του 2003.

Από την πλευρά της, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως τα υψηλότερα του αναμενόμενου ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς είναι αποτέλεσμα του χαμηλότερου συντελεστή φορολογίας.

Παράλληλα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως τα λειτουργικά κέρδη της Τράπεζας κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεών της ως αποτέλεσμα των υψηλότερων προβλέψεων.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζοντας τα μεγέθη πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει την υψηλή επέκταση στον χώρο των χορηγήσεων, την ισχυρή ανάπτυξη στα λειτουργικά κέρδη, τη βελτίωση του δείκτη αποδοτικότητας, τα υψηλά έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, αλλά και τις αυξημένες προβλέψεις.

Από την άλλη, στα ”αδύναμα” σημεία του πρώτου τριμήνου η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει την ήπια ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης, το σχετικά χαμηλό επιτοκιακό περιθώριο, τη μεταβλητότα των λειτουργικών κερδών και τη χαμηλή τους συμβολή στα κέρδη προ φόρων.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ καταλήγει αναφέροντας πως στα τρέχοντα επίπεδα, η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς είναι ”δίκαια” αποτιμημένη, επισημαίνοντας πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight”.

Στα ”ισχυρά” κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις (τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν από πέρυσι) αποδίδει η Εγνατία ΑΧΕ την υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο.

Η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως στην παρούσα φάση διατηρεί τη σύσταση ”διακράτηση” (hold) για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και την τιμή–στόχο των 10,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v