Ο Τύπος της Τετάρτης

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στις ποινικές διώξεις για τις ”φούσκες” του 1999, στο Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, στα επιτόκια, αλλά και στη νέα υψηλή τιμή του ”μαύρου χρυσού” αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στις ποινικές διώξεις για τις ”φούσκες” του 1999, στο Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους, στα επιτόκια, αλλά και στη νέα υψηλή τιμή του ”μαύρου χρυσού” αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Εκκλησία: Με κυβερνητικό σχέδιο διευθέτησης της κρίσης στην Εκκλησία και με συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα καταφθάσει στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Γιαννάκου, σύμφωνα με Το Βήμα.

Δημόσιο Χρέος: Με εκρηκτικό ταμειακό έλλειμμα που ανήλθε σε 12,7 δισ. ευρώ και δημόσιο χρέος που ξεπέρασε τα 177,8 δισ. ευρώ έκλεισε η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του 2003, αναφέρει Το Βήμα.

Αποκρατικοποιήσεις: Τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης άνοιξαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δ. Σιούφας αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως ο φάκελος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 35% που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και τη διαχείριση του ομολογιακού των ΕΛΠΕ ύψους 325 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 8,21% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Δικαιοσύνη: Η Δικαιοσύνη εισέρχεται δυναμικά στις επίμαχες υποθέσεις του Χ.Α. και των προμηθειών όπλων, οι οποίες και προσδιόρισαν πολιτικά την προηγούμενη περίοδο, προκαλώντας τη μήνιν των πολιτών, τονίζει η Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Ευθύνες στις εποπτικές αρχές και στη διοίκηση του Χ.Α. για όσα έγιναν στη Σοφοκλέους το 1999 απέδωσε η δεύτερη έρευνα της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με Το Βήμα.

Ανοίγει ξανά –περισσότερο κατακερματισμένος και ομιχλώδης από ποτέ– ο περιβόητος δικαστικός φάκελος για τις μετοχές-”φούσκες” τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Νέο κύκλο δικαστικών ερευνών και μάλιστα με τη συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πυροδοτούν οι ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος που άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σ. Μουζακίτης για παράβαση καθήκοντος κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α., που είχαν την εποπτεία των χρηματιστηριακών συναλλαγών την περίοδο 1999-2000, τονίζει η Εξπρές.

Ανταγωνιστικότητα: Αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά επιδείνωση των υπολοίπων δεικτών της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει για το 2003 η εφετινή ετήσια έκθεση Ανταγωνιστικότητας του IMD, τονίζει το Κέρδος.

Συμβασιούχοι: Πέντε βασικά κριτήρια ορίζουν, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, που κατέθεσε χθες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Π. Παυλόπουλος, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Για δρακόντειο διάταγμα με σωρεία εξαιρέσεων κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία όσον αφορά στους συμβασιούχους, ενώ Τα Νέα αναφέρονται σε εκείνους που κόβονται από τις μονιμοποιήσεις, επισημαίνοντας πως ξεχάστηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του ο Ελεύθερος Τύπος τονίζει πως παραθέτει ολόκληρο το σχέδιο νόμου που υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Οριστικά εκτός θα βρεθούν όσοι δεν είχαν σύμβαση πριν από το καλοκαίρι του 2002, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως σε ομηρία μέχρι τις αρχές του χρόνου τίθενται και αυτοί που θα μονιμοποιηθούν.

Στις τελικές ρυθμίσεις αναφορικά με τους συμβασιούχους αναφέρεται Το Βήμα, επισημαίνοντας πως το Προεδρικό Διάταγμα καλύπτει και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Τέλος στην ταλαιπωρία των επιχειρηματιών που μετέχουν στους διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως η αποπληρωμή των προμηθευτών του Δημοσίου εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο νόμος είναι εξασφαλισμένη.

Ταχύτερη και έγκαιρη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου υπόσχεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, που επισημαίνει μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμα των κρατικών προμηθειών ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών εκτοξεύθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, τονίζει η Καθημερινή. Σύμφωνα με Το Βήμα στην αγορά του Λονδίνου το μπρεντ έφτασε στα 35,75 δολάρια το βαρέλι.

Επιτόκια: Κλείνει ο κύκλος των χαμηλών επιτοκίων σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως οι τράπεζες άρχισαν να αναπροσαρμόζουν τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν, ενώ επισημαίνει τι σηματοδοτεί ο χθεσινοβραδινός ”χρησμός” του προέδρου της FED Άλαν Γκρίνσπαν.

Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Τέλος εποχής και αρχή μιας νέας για την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η Καθημερινή, που μεταξύ άλλων τονίζει πως εισάγει μια καινοτομία αναδεικνύοντας για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου της ΕΕΤ έναν ιδιώτη τραπεζίτη, τον κ. Γ. Κωστόπουλο της Alpha Bank.

Τηλεπικοινωνίες: Δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την Εξπρές, που επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ είναι αυτός που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις εξελίξεις.

Για έλλειψη ευκαιριών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που αναφέρει πως οι ξένες εταιρίες έχουν παίξει τα ”χαρτιά” τους.

ΔΕΚΟ: Ανησυχητική αύξηση κατά 27,4% ή κατά 2,4 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι χορηγήσεις εγγυήσεων που κάλυψε πέρυσι το ελληνικό δημόσιο σε δημόσιους φορείς, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΠΑΕ: Στα 275 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές 16 ΠΑΕ τονίζει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως προωθείται νέα ρύθμιση χρεών, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως πολλές ΠΑΕ θα έπρεπε να είχαν κλείσει.

Τράπεζα Πειραιώς: Στην κατά 36,7% αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Γενική: Η Societe Generale καθυστερεί την πρόταση για τη Γενική Τράπεζα εξαιτίας της παρούσας υψηλής τιμής της μετοχής αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ATE Leasing: Η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ Leasing αποτελεί τον στόχο της νέας ηγεσίας, τονίζει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v