Στη δίνη των πιέσεων η αγορά (update)

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται σε πληθώρα μετοχών (κυρίως της περιφέρειας) στη Σοφοκλέους, παρασύροντας σε χαμηλότερα επίπεδα το Γενικό Δείκτη, επισκιάζοντας, ταυτόχρονα, άκρως θετικές ειδήσεις. Στο επίκεντρο των δονήσεων βρίσκονται οι μετοχές των εταιριών για τις οποίες θα υπάρξει δικαστική έρευνα αναφορικά με τη χρηματιστηριακή ”φούσκα”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται σε πληθώρα μετοχών (κυρίως της περιφέρειας) στη Σοφοκλέους, παρασύροντας σε χαμηλότερα επίπεδα το Γενικό δείκτη.

Στο επίκεντρο των δονήσεων βρίσκονται οι μετοχές των εταιριών που εμπλέκονται στη λίστα των ποινικών διώξεων για τη χρηματιστηριακή ”φούσκα” του 1998-1999.

Πάντως,χαρακτηριστική, κυρίως, όμως, ενδεικτική είναι η ακόλουθη επισήμανση κορυφαίου χρηματιστηριακού παράγοντα, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν σήμερα, στην αγορά μας: ”Τα ’χαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα”.

Κάτι, η αδιευκρίνιστη τάση των διεθνών αγορών, λίγο η υπόθεση της … Καλλιθέας, που έχει ”σηκωθεί” σε πρώτη είδηση στα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, λίγο οι νέες διώξεις, δημιουργούν δικαιολογημένα επιφυλακτικότητα στους επενδυτές.

Διάθεση, που καταγράφεται στις χαμηλές σήμερα συναλλαγές, που μέχρι τις 13.30 δεν ξεπερνούσαν τα 70 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα σταδιακά βαραίνει περισσότερο, καθώς η εισαγγελική δίωξη ρίχνει τη σκιά της και πάλι πάνω από τη Σοφοκλέους.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών έχει δραματικά διευρυνθεί στο 1 προς 10, επιβεβαιώνοντας τη ρήση πως ”κοντά στα ξερά, καίγονται και τα χλωρά”.

Αυτό, όμως, που επί τοις ουσίας ζητάει η αγορά, είναι να δοθεί επιτέλους ένα τέλος, μία λύση στις λίγο πολύ γνωστές υποθέσεις, που όμως, ταλανίζουν τα τελευταία 4 και πλέον χρόνια αδιακρίτως την αγορά.

Η λογική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας και της συνολικότερης απαξίωσης δεν κάνει διάκριση, καθώς αποτελεί ”βαρίδι” όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες μετοχές, αλλά για 280 και πλέον τίτλους, καθώς διασώζονται μόλις 28 μετοχές.

Η περίπτωση της Πειραιώς είναι ενδεικτική, του πως επηρεάζουν αυτές οι υποθέσεις την αγορά στο σύνολό της.

Μόλις μία συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση, των ομολογουμένως θετικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, και της θετικής ανάλυσης της UBS, η μετοχή της Πειραιώς όχι μόνο δεν αποκομίζει κέρδη, αλλά αντιθέτως κυμαίνεται χαμηλότερα μεταξύ 9,88-9,92 ευρώ.

Αυτό που θέλει στην πλειονότητά της η αγορά είναι η τελεσιδικία των γνωστών υποθέσεων, προκειμένου να απαλλαγεί η αγορά από έναν βραχνά ”που κόβει το βήχα όχι μόνο στους εμπλεκόμενους, αλλά και στο σύνολο των εισηγμένων”.

Βρίσκονται σε δυσχερή χρηματιστηριακή θέση μετοχές υγιών εταιριών, όχι επειδή οι διοικήσεις τους ανακοινώνουν βελτίωση ή μείωση οικονομικών αποτελεσμάτων και κερδών, αλλά επειδή το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργεί όλη αυτήν την κωλυσιεργία (και) στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v