”Παίρνουν κέρδη” στη Σοφοκλέους (update)

Περισσότερο σε διερεύνηση προθέσεων παραπέμπει μέχρι στιγμής η εικόνα της αγοράς, χωρίς να λείπουν οι διαθέσεις για αποκόμιση κερδών. Χαμηλές οι συναλλαγές, μικτή η τάση αγοραστών – πωλητών σε μετοχές του FTSE-20, με καίριο ερώτημα των ημερών, για τους ξένους θεσμικούς, τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικτή η τάση και αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις.

Η διόρθωση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.508 μονάδων και των 2.504 (χθεσινή χαμηλή τιμή) τον οδήγησε προς τις 2.494 μονάδες.

Στο εύρος των 2.470-2.480 μονάδων έχει διαμορφωθεί, όπως είναι γνωστό, ένα ”κενό” από την προηγούμενη αντίδραση του δείκτη προς τις 2.559,6 μονάδες.

Οι μέχρι στιγμής κινήσεις των ισχυρών παιχτών παραμένουν αντίρροπες σε αρκετές μετοχές, σε κάποιες άλλες, όμως, υπερισχύουν οι πωλητές.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του ΟΤΕ, όπου κυρίως ξένοι θεσμικοί έχουν διαμηνύσει την επιφυλακτικότητά τους για το κατά πόσο θα είναι εφικτή και φέτος η διανομή υψηλού μερίσματος ανάλογου του περσινού.

Μάλιστα, ισχυροί χρηματιστές-συνεργάτες των ξένων, σημειώνουν πως η πολιτική της υψηλής μερισματικής απόδοσης αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης διοίκησης, θεωρούν δικαιολογημένη τη μερική ρευστοποίηση θέσεων από πλευράς ξένων, θέτοντας ως τιμή–στόχο για επαναγορές τα 11,80 ευρώ.

Στα 13,04 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Cosmote.

Στη μετοχή της Εθνικής, η τάση είναι μικτή προς τα 24,64 ευρώ, καθώς υπάρχουν από πλευράς ξένων και πωλήσεις και αγορές.

Η χρηματιστηριακή του ομίλου διενεργεί αγορές, ενώ πωλήσεις εκδηλώνονται από την πλευρά ισχυρής ιδιωτικής χρηματιστηριακής.

Υπερισχύουν μέχρι στιγμής οι αγοραστές στη μετοχή της Eurobank, ενώ έκπληξη εκφράζεται για τα αλλεπάλληλα ”φράγματα” που τίθενται προς τα 10 ευρώ της Πειραιώς.

Συνεχίζεται, όμως, η απορρόφηση της προσφοράς από τιμή υψηλότερη των 9,50 ευρώ.

Και αν η διόρθωση σε αρκετές μετοχές, ειδικά τραπεζικές, του FTSE-20 θεωρείται δικαιολογημένη, απορίας άξια είναι η συνεχιζόμενη εμφανής αδυναμία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Μid Cap 40).

Χαρακτηριστικά, ανέφερε χρηματιστηριακό στέλεχος, πως ουσιαστικές εντολές αγοράς εμφανίζονται μεμονωμένα σε επιλεγμένες μετοχές του δείκτη.

Αναφέρεται για χθες η περίπτωση της Μυτιληναίος, η εντολή αγοράς που τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις καταγράφεται για τη μετοχή της Ολυμπιακής Τεχνικής, ενώ σήμερα εμφανίζονται αγοραστές από τα 7,12 ευρώ στη μετοχή της ΕΧΑΕ.

Για τη συνέχεια, θα ήταν θετική ένδειξη, από τεχνικής πλευράς, μια αντίδραση του Γ.Δ. έστω και οριακά υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Βέβαια, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν τα περίπου 58 εκατ. ευρώ γύρω στις 14.00, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης παραπέμπει περισσότερο σε διερεύνηση διαθέσεων, ένθεν κακείθεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v