Οι ατυχήσαντες αξιότιμοι κύριοι μέτοχοι...

Την ίδια ώρα που οι εισαγγελείς αναζητούν τυχόν υπευθύνους για το έγκλημα του 1999, ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα εξελίσσεται στα μάτια μας το 2004. Θύματα και πάλι οι μέτοχοι της μειοψηφίας. Οι αποδείξεις βρίσκονται στους όρους των αυξήσεων κεφαλαίων και στους όρους των δημόσιων προσφορών...

Οι ατυχήσαντες αξιότιμοι κύριοι μέτοχοι...
Την ίδια ώρα που οι εισαγγελείς αναζητούν τυχόν υπευθύνους για το έγκλημα του 1999, ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα εξελίσσεται στα μάτια μας το 2004.

Θύματα και πάλι οι μέτοχοι της μειοψηφίας. Οι αποδείξεις βρίσκονται στους όρους των αυξήσεων κεφαλαίων και στους όρους των δημόσιων προσφορών...

Δεν είμαστε νομικοί και δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η ποινικά κολάσιμη έννοια της κλοπής και η διαφορά της από την κλοπή που γίνεται με τρόπο νομότυπο και καθωσπρέπει.

Από ηθικής άποψης, πάντως, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη Σοφοκλέους είναι νοσηρό. Οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών αποσύρουν τις μετοχές των εταιρειών τους από το χρηματιστήριο με τρόπο αναγκαστικό.

Σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του νόμου και με την απαραίτητη έγκριση των χρηματιστηριακών αρχών, προσφέροντας όμως ψίχουλα για μετοχές που οι ίδιοι πρόσφεραν στο προηγούμενο διάστημα στους μετόχους, σε τιμές σαφώς υψηλότερες από εκείνες της ”αναγκαστικής απαλλοτρίωσης”.

Έχετε υπόψη σας πόσο τραυματική είναι η εμπειρία να έχετε συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου καταβάλλοντας 6 χιλιάδες δραχμές ανά μετοχή, η εταιρεία να έχει αναπτυχθεί με τα δικά σας χρήματα και να σας εξαναγκάσουν στη συνέχεια να προσφέρετε τις μετοχές σας στην τιμή των 6 ευρώ;

Το πώς και το γιατί οι μέτοχοι προσφέρουν τις μετοχές τους σε τιμές εξευτελιστικές είναι άλλο θέμα συζήτησης. Μοιάζει με την αντίδραση φοβισμένου πληθυσμού στις επιταγές ενός στρατού κατοχής.

Οι ”άλλοι” έχουν στα χέρια τους τα πάντα. Λεφτά, προνομιακές σχέσεις με τις αρχές και την εξουσία, στρατιές δικηγόρων και χειροκροτητών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι μέτοχοι της μειοψηφίας έχουν μόνο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.

Θέλετε άλλους τρόπους με τους οποίους οι βασικοί μέτοχοι υφαρπάζουν την περιουσία των δήθεν συνεταίρων τους; Μελετήστε τους όρους κάποιων αυξήσεων κεφαλαίων και θα έχετε την απάντηση.

Το θέμα είναι ακανθώδες! Κι ίσως είναι βολικό να αναζητούμε τυχόν ευθύνες σε ιστορίες του παρελθόντος. Το κοστίζει άραγε να πυροβολήσει κανείς ένα πτώμα;

Αντίθετα, η ενασχόληση με τις νέες μεθόδους υφαρπαγής της περιουσίας των μετόχων της μειοψηφίας μπορεί να σημαίνει σύγκρουση με νυν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v