Προς ανατροπή κλίματος μέσω... Εμπορικής

Οι ξένοι είναι εδώ και επιβεβαιώνουν την παρουσία τους με την εντυπωσιακή –κόντρα στο ρεύμα– κίνηση της Εμπορικής. Στο ίδιο μήκος κύματος οι ισχυρές χρηματιστηριακές – συνεργάτες τους, αναθεωρούν επί τα βελτίω την τιμή-στόχο για βασικές επιλογές τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έντονη και οργανωμένη η παρουσία των ισχυρών της αγοράς, σε μία κρίσιμη καμπή για τη Σοφοκλέους.

Σύμπτωση ή όχι, οι ισχυρές χρηματιστηριακές ανεβάζουν μεθοδικά τον πήχη υψηλότερα για μετοχές–σηματωρούς, όπως για παράδειγμα η Alpha, και που κατά παράδοση αποτελούν προτίμηση των ξένων πελατών τους.

Την ίδια στιγμή δύο πανίσχυροι ξένοι οίκοι αγοράζουν μέσω χρηματιστηριακών της πρώτης πεντάδας οτιδήποτε προσφέρεται στη μετοχή της Εμπορικής, η οποία καταγράφει νέα υψηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Με συναλλαγές, για πρώτη φορά μετά από μήνες, περισσότερες από ό,τι σε Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς, που φτάνουν τα 440.000 τεμάχια (στις 13.16), η μετοχή της Εμπορικής ενισχύεται κατά 4,32% στα 24,14 ευρώ και αφού στις 13.02 είχε διασπασθεί η προηγούμενη υψηλή τιμή των 23,92 ευρώ.

Η κίνηση αυτή των ξένων αποτελεί τον καταλύτη για την αναστροφή του κλίματος στον τραπεζικό κλάδο και δίνει το έναυσμα για αντίδραση της Εθνικής προς τα 24,68 ευρώ.

Η μετοχή της τράπεζας κινείται σταθερά ανοδικά στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, κόντρα ακόμη και σε καθοδικές συνεδριάσεις, στοχεύοντας στην υψηλή τιμή των 23,92 ευρώ.

Οι παρατηρητικοί επισκέπτες της στήλης θυμούνται σχετικές αλλεπάλληλές αναφορές μας, τις τελευταίες μέρες.

Στη μετοχή συνεχίζουν να τοποθετούνται για λογαριασμό πελατών τους οι δύο ξένοι οίκοι, ο ένας εκ των οποίων, σημειωτέον, διατηρεί στενότατες σχέσεις με τους Γάλλους της Credit Agricole.

Σήμα-έναυσμα για λογαριασμό ξένων πελατών τους θεωρούν παράγοντες της αγοράς την αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Alpha.

Στα 31,6 ευρώ ανεβάζει τον πήχη η Π&Κ, στα 30,4 η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η θετική προσέγγιση εταιριών που παραμένουν αξιοπρεπείς και με σταθερό ρυθμό αναπτυσσόμενες.

Στα 18,10 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή των ΚΑΕ η Εθνική.

Και τα 5,6 ευρώ για τα Jumbo η Π&Κ.

Για την ίδια εταιρία, η Marfin Analysis αναφέρει πως τα αποτελέσματα 9μήνου της ήταν υψηλότερα των αναμενόμενων.

Θετικές εκτιμήσεις γίνονται από Eurobank-Marfin για την Cosmote, καθώς αναμένεται αύξηση καθαρών κερδών κατά 18,4%.

Κίνηση που, αν μη τι άλλο, παραπέμπει σε οξυδερκή διοίκηση είναι αυτή της Παντεχνικής.

Κίνηση που βεβαίως καταγράφει την πληθώρα των υπαρκτών και ουσιαστικών προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει συνολικότερα ο κλάδος, αποτελεί όμως από επιχειρηματικής πλευράς ενέργεια-σηματωρό.

Η Παντεχνική προχωρά στην πώληση του 19,1% της συμμετοχής της στην Αττική Οδό, ενώ στη μετοχή αναφέρεται η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ (7/5).

Διαπιστώνουν οι παρατηρητικοί και υπομονετικοί πως το σύστημα επιχειρεί –και δικαιολογημένα– να προασπίσει τα συμφέροντά του.

Αυτοί προτείνουν, κάνουν παιχνίδι για λογαριασμό τους και για λογαριασμό των ξένων πελατών τους και όποιος επιθυμεί προχωρεί στα περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v