Ο Τύπος της Παρασκευής

Στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των καυσίμων, στο ύψος του ελλείμματος, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ερντογάν, αλλά και στις τιμές των ξενοδοχείων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των καυσίμων, στο ύψος του ελλείμματος, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ερντογάν, αλλά και στις τιμές των ξενοδοχείων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ερντογάν: Στο όνομα της καθολικής ελληνοτουρκικής συνεργασίας ”ομνύει” ο Ρετζέι Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας αποκλειστική συνέντευξη στο Βήμα, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει ότι επιθυμεί επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού αναφέρει η Ημερησία, ενώ ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει πως η κυβέρνηση προσδοκά καλή διάθεση στα Ελληνοτουρκικά.

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του συζήτησαν χθες σε ”οικογενειακό” περιβάλλον την προώθηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που άρχισε επί κυβέρνησης Σημίτη.

Πετρέλαιο: Στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης εκτιμά πως βρισκόμαστε Το Βήμα, το οποίο τονίζει πως στις διεθνείς αγορές πετρελαίου το βαρέλι χθες έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, και συγκεκριμένα κοντά στα 40 δολάρια, ενώ επισημαίνει πως η αμόλυβδη ”φλερτάρει” με το ένα ευρώ.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Καθημερινής, που αναφέρει πως στα όρια σήμανσης συναγερμού βρίσκονται πλέον οι τιμές των καυσίμων, ενώ επισημαίνει πως τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της τιμής του μαύρου αργού επιβεβαίωσαν χθες οι διεθνείς αγορές, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Στην επιβολή πλαφόν, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση στις τιμές των καυσίμων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς οι ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό είναι έντονες, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Δύο βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας βάζουν η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων που πλήττει ήδη τα εισοδήματα των καταναλωτών και οι απολύσεις περίπου 60.000 εργαζομένων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως στον τομέα των κατασκευών, αναφέρουν Τα Νέα.

Έλλειμμα: Εκτός ελέγχου είναι πλέον και το δημόσιο χρέος, το οποίο φαίνεται ότι για το 2003 εκτινάσσεται πάνω από το 103,5% του ΑΕΠ, έναντι αναθεωρημένου στόχου 101,7% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, αναφέρει το Κέρδος.

Στο 3,2% του ΑΕΠ διαμορφώνεται το έλλειμμα μετά την απογραφή σύμφωνα με την Ημερησία, που επισημαίνει πως τη Δευτέρα στο Eurogroup θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, ενώ συμπληρώνει πως την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Βουλή.

Σοφοκλέους: Με έναυσμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις επισημαίνει αφενός το γεγονός ότι ο ξένος Τύπος ασχολείται πλέον καθημερινά με τη χαρακτηριστική ολιγωρία που έχουμε επιδείξει στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει τι ακριβώς περίμεναν οι εταιρίες και η χρηματιστηριακή αγορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι τελικά εισπράττουν και τι μένει να εισπράξουν ενδεχομένως στη συνέχεια.

Για κοινό ταμπλό μετοχών σε Λευκωσία και Σοφοκλέους κάνει λόγο η Ημερησία, που συμπληρώνει πως πρόκειται για αποφασιστικό βήμα των δύο αγορών, παραθέτοντας τα σχέδια της ΕΧΑΕ και του ΧΑΚ.

Φορολογικό: Αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία που θα οδηγήσει σε νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων και σε μια πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα ενιαία για όλους τους φορολογουμένους, τονίζει Το Βήμα.

Συγκεκριμένη οδηγία για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις έδωσε χθες στις Επιτροπές για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, αλλά και του αναπτυξιακού νόμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΓΕΣ: Τα επαναλαμβανόμενα τελευταία θανατηφόρα δυστυχήματα στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης τονίζει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως δεκατρία δυστυχήματα βαρύνουν τη θητεία του παραιτηθέντος αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου κ. Παν Χαρβάλα.

Ακίνητα: Πόλος έλξης πολυεθνικών είναι η οδός Αθηνάς σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως αλυσίδες λιανεμπορίου συζητούν την αγορά των διατηρητέων κτιρίων.

Ασφάλιση: Ξεκινά και στην Ελλάδα ο θεσμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σύμφωνα με Το Βήμα.

Τρισέ: Επικαλούμενος την άνοδο του πληθωρισμού ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ κλείνει την ”πόρτα” στις πιέσεις για μείωση των επιτοκίων του ευρώ, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Στα 40 δολάρια βλέπει το πετρέλαιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Εξπρές.

Ξενοδοχεία: Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν οι ”αλμυροί” ξενοδόχοι τονίζει το Κέρδος. Στη συγκράτηση της υπερβολικής τιμολόγησης από μια μειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορμή για κερδοσκοπία και δυσφήμηση της χώρας μας, προχωρά το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση για εγκατάσταση γραμμής ADSL, αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, που κατακλύζεται από σχετικές αιτήσεις, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 7.500 προσβάσεων ADSL, χωρίς να αναφέρει πόσοι είναι οι καταναλωτές που έχουν ζητήσει τη σχετική υπηρεσία.

Αγροτική Τράπεζα: Αποφασισμένος να ανοίξει τον φάκελο των θυγατρικών εταιρειών που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα εμφανίσθηκε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δημήτρης Μηλιάκος, ο οποίος δήλωσε ότι η Τράπεζα προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει σε ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Δωδώνη και γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Γενική Τράπεζα: Οι αυξημένες προβλέψεις επισφαλειών απαιτήσεων ύψους 89,8 εκατ. ευρώ έπληξαν τον όμιλο της Γενικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την Καθημερινή, που επισημαίνει πως η Τράπεζα εμφάνισε ζημίες 1,9 εκατ. ευρώ.

Chipita: Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την Creamline η Chipita σύμφωνα με το Κέρδος.

Πετζετάκις: Στη συμφωνία συνεργασίας του ομίλου Πετζετάκι με την Goodyear αναφέρεται Το Βήμα, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως ο όμιλος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και πως χτίζει συνεργασίες εκτός και εντός των συνόρων.

Θεμελιοδομή: ”Πατάει πόδι” στη Ζυρίχη η Θεμελιοδομή σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως έντονη ήταν η παρουσία τοπικού Τύπου σε παρουσίασή της.

Ελληνική Υφαντουργία: Αύξηση της τάξης του 15,6%, στα 24,82 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν οι πωλήσεις της Ελληνικής Υφαντουργίας στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v