Ακριβά τα ”καύσιμα” (και) για τη Σοφοκλέους

Η συνέχιση της διόρθωσης φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο και για τη σημερινή συνεδρίαση, με τις αναταράξεις που επιφέρει παγκοσμίως το ”χοντρό” παιχνίδι με το πετρέλαιο στο φόντο. Μένει να φανεί κατά πόσον οι Έλληνες θεσμικοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ξένων συναδέλφων και θα τοποθετηθούν στην επικείμενη αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι κερδοσκόποι της αγοράς πετρελαίου, ξαναχτυπούν στα παράγωγα του ”μαύρου χρυσού”.

Ουδέποτε από το ’73 έως σήμερα, έχει παρατηρηθεί τέτοιας έκτασης πετρελαιο- υστερία, σε περίοδο ειρήνης.

Ο χρυσός υποχωρεί χαμηλότερα των 390 δολ. ανά ουγκιά και το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, τον προσεχή Αύγουστο, έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.

Πρόχειρο, αλλά ουσιαστικό το ερώτημα για το ποια οικονομία πλήττεται καταρχήν από την πετρελαϊκή κρίση.

Η απάντηση οδηγεί τους ξένους αναλυτές στην εκτίμηση, πως ο Τζωρτζ Μπους θα πάει στις προσεχείς εκλογές με όπλο καταρχήν την οικονομία. Πόσο μάλλον, που μέρα με τη μέρα βγαίνει όλο και περισσότερο ”αποτρόπαιο” φωτογραφικό υλικό στη διεθνή κοινότητα.

Όλα αυτά είναι συμπτώσεις; Μάλλον όχι.

Δικαιολογημένη και πρωθύστερη η χθεσινή διόρθωση της Σοφοκλέους, προεξοφλείται πως θα έχει και συνέχεια.

Ήδη οι αναλυτές στην πλειονότητά τους μιλούν για ”κάλυψη” του κενού, που είχε διαμορφωθεί μεταξύ 2.470- 2.480 μονάδων.

Οι απόψεις τους για τη στάση των ξένων διίστανται. Η πλειονότητά τους υποστηρίζει πως οι ξένοι πωλούν, οι ελάχιστοι διορατικοί ότι οι πελάτες τους κάνουν συντήρηση δυνάμεων.

Αρκεί η παράθεση ενός και μόνου στοιχείου για να εξαχθούν συμπεράσματα και από τον πλέον... απλοϊκό μικροεπενδυτή.

Η συμμετοχή των ξένων, με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, σε μετοχές του FTSE- 20 ανέρχεται στο 41,4%.

Οι συναλλαγές καθημερινά σε δεικτοβαρείς μετοχές– επιλογές τους, δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Είναι χρήσιμο το περιεχόμενο της σχετικής ανάλυσης Π&Κ (06/05) με τίτλο ”Για ποιους λόγους μένουν οι ξένοι στο ΧΑ”.

Το θέμα για όλους αυτούς είναι απλό. Και καταγράφεται ακόμη πιο απλά στην παράθεση εξίσου απλών στοιχείων.

Ο Γ.Δ. από την αρχή της χρονιάς ενισχύεται κατά περίπου 12%, ο τραπεζικός κατά περίπου 14%, ο FTSE-20 ισόποσα, ενώ υποχωρούν ΜΚ-40 και SC –80 από 3,5- 7,5%.

Κατά συνέπεια, το πρόβλημα δεν είναι γιατί διορθώνει, λίγο, η υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά για ποιο λόγο απαξιώνονται – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– μετοχές υγιών εταιριών του 40άρη και του 80άρη.

Αμφίβολα, όλοι μας θα θέλαμε η αγορά να είχε περισσότερες Cosmote, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Φλεξοπάκ, Πλαίσιο, Jumbo, μετοχές ενδεικτικές του πως εννοείται η αξιοπρέπεια στον επιχειρηματικό στίβο και το ταμπλό.

Για σήμερα, αφού οι Έλληνες θεσμικοί, επιδιώκουν την υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις 2.470-2.480, για να έχουν... τεχνικό άλλοθι, ας τους γίνει το χατίρι.

Εμμένουμε δηλαδή, σε αυτό ου υποστηρίζαμε τις τελευταίες 2 ημέρες.

Οι αγορές, όμως, αντιδρούν, μετά από μία βίαιη διόρθωση.

Πολύ φοβούμαστε πως και μετά από αυτήν τη διόρθωση, οι κυρίως αγοραστές, σε μετοχές του FTSE-20 δε θα είναι οι Έλληνες – στην πλειονότητά τους – αλλά για πολλοστή φορά οι ξένοι, ισχυροί ”παίχτες”.

Σημείωση: Όταν είσαι μεγαλοσχήμων θεσμικός και δεν έχεις αγοράσει ούτε μία μετοχή της... Εθνικής, από τα 20 μέχρι τα 24 ευρώ στην τελευταία άνοδο και το σκέφτεσαι εάν αξίζει να τοποθετήσεις στα 23,5 και λες ”άσε καλύτερα, θα αγοράσω ακόμη πιο φθηνά”, τότε είσαι άξιος της τύχης σου και των σημαντικών εκροών που χαρακτηρίζουν το χαρτοφυλάκιό σου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v