Σε σταυροδρόμι η Σοφοκλέους

Με απώλειες 1,23% έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του Μαίου, αν και από τις αρχές του 2004 το ΧΑ έχει σημειώσει άνοδο 9,85%. Πάντως, ”μαγιά” για την επόμενη αντίδραση υπάρχει, αν και περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο περαιτέρω διολίσθησης. Και για τις δύο περιπτώσεις, η αφορμή, θα έλθει από τις ξένες αγορές, δηλαδή τη Ν. Υόρκη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Μαγιά” για την επόμενη αντίδραση υπάρχει. Μένει η αφορμή, που κατά πάσα βεβαιότητα θα έλθει από τις ξένες αγορές, δηλαδή τη Νέα Υόρκη.

Πάντως, η παρουσία και η δυναμική αυτών που έχουν το πάνω χέρι στην αγορά, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά τις εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη κατά 1,23%, κυρίως ξένοι επενδυτές απορρόφησαν την προσφορά που εκδηλώθηκε στα βαριά χαρτιά από την πλευρά Ελλήνων διαχειριστών. Το ζητούμενο κατά συνέπεια είναι η τάση της Wall Street, που καθορίζεται από το ”παιχνίδι” στην αγορά παραγώγων του ”μαύρου χρυσού”, αλλά και στις εντεινόμενες ανησυχίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ως κατ’ αρχήν ένδειξη για αναστροφή της τάσης θα πρέπει να αναμένουμε την ερχόμενη Τρίτη, το πολύ Τετάρτη, τα στοιχεία για τον ”μαύρο χρυσό”, καθώς εκτιμάται πως από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αποκλιμακωθεί η ένταση στο τρίπτυχο, πετρέλαιο- ομόλογα- επιτόκια.

Το ενδεχόμενο υποχώρησης του Γενικού Δείκτη προς τις 2.470 μονάδες συγκεντρώνει λίγο περισσότερες πιθανότητες από ό,τι το θετικό ενδεχόμενο. Θα πρέπει να θεωρηθεί όμως ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις εν όψει της επόμενης ανοδικής κίνησης από Νέα Υόρκη μέχρι Σοφοκλέους.

Από τη Δευτέρα ισχύουν και οι αναθεωρημένοι δείκτες (κλαδικοί και Γενικός) χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικές μεταβολές -διακυμάνσεις στην πορεία των εμπλεκόμενων μετοχών.

Το πιθανότερο είναι πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κινηθούν επιμέρους μετοχές με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και τις διαθέσεις των ισχυρών χρηματιστηριακών.

Η περίπτωση των Jumbo, ΕΧΑΕ, Πλαισίου, και αρκετών ακόμη, είναι ενδεικτικές μιας γενικότερης διάθεσης που επικρατεί. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η συνολικότερη προσπάθεια για αναστροφή της τάσης σε μετοχές εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Μόνο συμπτωματικό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το ”γύρισμα” μετοχών όπως οι Κλωνατέξ, Νάουσα, Γιαννούσης, Φάνκο, αλλά και Λογισμός, Καμπάς, Γενέρ, Μπαλάφας, Ευρωπαϊκή Τεχνική.

Εν κατακλείδι, εμμένουμε στη θετική μας προσέγγιση εκείνου του τμήματος της αγοράς που στηρίζεται στο ρυθμό ανάπτυξης των εταιριών, αλλά ταυτόχρονα συντηρεί και την ανοδική τάση, από τις αρχές του περασμένου Απριλίου.

Με απώλειες της τάξης του 1,24% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, ενώ από την έναρξη του έτους έχει σημειώσει άνοδο 9,85%.

Ο FTSE/ASE 20 έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 0,56%, πτώση κατά 3,62% κατέγραψε ο FTSE/ASE 40, ενώ ο FTSE/ASE 80 υποχώρησε 2,77% και ο FTSE/ASE 140 1,11%.

Πτώση 5,26% κατέγραψε ο κλάδος των συμμετοχών, κατά 3,31% υποχώρησαν οι τηλεπικοινωνίες, στο 4,48% ανέρχονται οι απώλειες των διυλιστηρίων, ενώ αντίθετα οι τράπεζες ενισχύθηκαν 1,40%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή της Εμπορικός Δεσμός (-17,4%), όπως και αυτή της Φάνκο, ενώ πτώση 16,4% κατέγραψε ο Κέκρωψ.

Κατά 16,2% σημείωσε πτώση η Παϊρης, 14,5% υποχώρησε η Λαν-Νετ Επικοινωνίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη σημείωσε πτώση 14,1%.

Αντίθετα, με κέρδη της τάξης του 18,5% έκλεισε η εβδομάδα για το προνόμιο της Βιοσώλ, άνοδο 14,3% κατέγραψε η Λιβάνης, περί το 13,2% ενισχύθηκε η Flexopack.

Η Moda Bagno σημείωσε άνοδο 12,5%, ενώ και το κοινό της Βιοσώλ κατέγραψε κέρδη 11,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v