Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Απώλειες στις τιμές των ομολόγων τον Απρίλιο

Απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τον Απρίλιο, ωστόσο η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον ίδιο μήνα ανήλθε σε 59,98 δισ. ευρώ από 39 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2003, σημειώνοντας ετήσια αύξηση άνω του 50% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

ΤτΕ: Απώλειες στις τιμές των ομολόγων τον Απρίλιο
Οι αυξανόμενες αισιόδοξες ενδείξεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επηρέασαν αρνητικά τις τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βασικός παράγοντας για την πτώση των τιμών των ομολόγων ήταν η ενίσχυση των προσδοκιών των επενδυτών για μια μελλοντική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, προσδοκίες που υποστηρίχθηκαν και από τη δημοσίευση καλών νέων σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα μετά από αρκετό καιρό.

Εξάλλου, όπως υποστήριξε και ο πρόεδρος της FED, κ. Greenspan, η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει μια σαφή ανοδική τάση και δεν είναι πλέον ανησυχητικός ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Μέσα στα πλαίσια αυτά, η Ευρώπη φαίνεται να ακολουθεί κι αυτή την παγκόσμια ανάπτυξη, με αργά, αλλά σταθερά βήματα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του Απριλίου.

Οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) κατέγραψαν απώλειες τον Απρίλιο, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι τιμές των ομολόγων αναφοράς (benchmark bonds) μειώθηκαν από 98 έως 257 μονάδες βάσης (bps). Ειδικότερα, η τιμή του 20ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς (λήξεως 22.10.2022) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς έκλεισε στις 111,19 (με απόδοση 4,96%) στα τέλη Απριλίου, από 113,76 (4,76%) στα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον, η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στις 100,52 (με απόδοση 4,43%) στις 30 Απριλίου από 102,43 (4,19%) στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου οριακά αυξήθηκε στις 23 μονάδες βάσης (bps), από 22 bps όπου είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους δύο μήνες.

Η καμπύλη των αποδόσεων μετακινήθηκε προς τα πάνω, ενώ μειώθηκε σημαντικά η κλίση της, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων βραχυπρόθεσμης διάρκειας αυξήθηκαν περίπου 10 bps περισσότερο από αυτές των τίτλων μακροπρόθεσμης διάρκειας, αντανακλώντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μελλοντική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στο 3ετές ομόλογο αναφοράς, του οποίου η απόδοση αυξήθηκε σε 3% στα τέλη Απριλίου, από 2,69% ένα μήνα πριν, ενώ η απόδοση του 20ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε σε 4,96% από 4,76% αντίστοιχα.



H αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 59,98 δισ. ευρώ, από 77,11 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 39 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2003.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην ΗΔΑΤ σημείωσε ετήσια αύξηση άνω του 50%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε και πάλι σε ομολογιακούς τίτλους μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας (7 έως 15 έτη), οι οποίοι απορρόφησαν το 59% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20.05.14 σημείωσε και αυτόν το μήνα τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 17,78 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το παλιό 10ετές ομόλογο αναφοράς, λήξεως 20.5.2013, με 4,69 δισ. ευρώ.

Από τις 10.793 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ κατά τον Απρίλιο, 48,55% ήταν εντολές ”πώλησης” και 51,45% ήταν εντολές ”αγοράς” τίτλων, καθώς οι χαμηλές τιμές προσείλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v