Αγορά για ”γερά στομάχια”

Συνεδρίαση δύο όψεων ήταν η τελευταία της πρώτης εβδομάδας του Μαίου με την θετικότερη προς το τέλος, αλλά και έντονη νευρικότητα σε μία Αγορά που έδειξε πως η ψυχολογία των εμπλεκομένων είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Νέο υψηλό 23 μηνών γαι την Εμπορική. Εβδομαδιαίες απώλειες 1,23% για το Γενικό Δείκτη.

Συνεδρίαση δύο όψεων με την θετικότερη προς το τέλος, αλλά και έντονη νευρικότητα σε μία Αγορά που έδειξε πως η ψυχολογία των εμπλεκομένων είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς την ώρα που τελείωνε η συνεδρίαση στην Σοφοκλέους τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν την εξής εικόνα, FTSE100 -0,99%, DAX -1,12%, CAC40 -0,49%.

Εβδομαδιαίες απώλειες 1,23% για το Γενικό Δείκτη.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι των επαγγελματιών του χώρου, καθώς όσες ΑΧΕ απευθύνονται σε retail προσομοιάζουν (σύμφωνα με δήλωση παλαιού παράγοντα) με ”σεληνιακό τοπίο” και οι υπόλοιπες λίγες περιμένουν τις όποιες εντολές των ξένων, καθώς η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών είναι απλοί θεατές (!).

Συγκρατημένοι και οι τεχνικοί αναλυτές, καθώς κρίνεται ”προβληματική” η εικόνα των διεθνών Αγορών (και βέβαια δύσκολα η Σοφοκλέους μπορεί να αυτονομείται επί μακρόν), κρίνουν σαν μόνο θετικό το γεγονός ότι ο Δείκτης κρατήθηκε πάνω από τις 2475 μονάδες (αν και τονίζουν ότι το επίπεδο αυτό διασπάστηκε με εξαιρετική ευκολία ενδοσυνεδριακά).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, νέο υψηλό 23 μηνών για την Εμπορική (κινήθηκε με υψηλούς όγκους εν μέσω φημών), αξιοσημείωτα κέρδη για την Βιοχάλκο και την Αγροτική και θετικό κλείσιμο σε Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, και ΗΥΑΤΤ.

Αντίθετα πιέστηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να βρεθούν στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος Ελ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Cosmote, σημαντικές απώλειες και στην Eurobank και αρνητικό πρόσημο σε Coca-Cola, Motor oil, Πειραιώς, Γερμανό, Ιντρακόμ, ΚΑΕ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ”βλέποντας” χαμηλότερα, έφθασε χωρίς αντιστάσεις στο χαμηλό των 2466,25 μονάδων, ανοδική αντίδραση που προς στιγμήν έφερε και θετικό πρόσημο μέχρι τις 2498,86 μονάδες και κλείσιμο στις 2486,43 μονάδες με απώλειες 0,26%, τον τζίρο να φθάνει τα 127,1 εκ. και τα ”πακέτα” τα 6,9 εκ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα (άγνωστο αν έχει διάρκεια) με 177 ανοδικές μετοχές έναντι 118 πτωτικών και σε 21 τίτλους τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα του 5%.

Από τους επιμέρους τίτλους, ομαδική ανοδική αντίδραση από τους τίτλους του ομίλου Κλωνατέξ (αγνώστου διαρκείας), ”βοήθειες” από τους αγοραστές για την Γενέρ, σημαντικά κέρδη για Μπαλάφα και Έμπεδο, συνεχίζει ανοδικά η Reds, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Δούρο, κινητικότητα σε Αστέρα και Ρόκα, αγορές της ”τελευταίας στιγμής” στον Ευκλείδη, σημαντικά κέρδη με 230 τεμ. για την Λανακάμ, συνέχεια της πλαγιοανοδικής κίνησης για το Κτήμα Λαζαρίδη και η Ελβιεμέκ ”κατόρθωσε” με 680 τεμ. να καταγράψει νέο χαμηλό σε κλείσιμο (!).

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 300 τεμάχια της Μαΐλλης στα 2,96 ευρώ, ένα πακέτο 159.000 τεμάχια της Εμπορικής στα 23,40 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Eurobank στα 18,10 ευρώ, ένα πακέτο 80.400 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,34 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Cosmote στα 12,92 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v