Ισχυρές πιέσεις μέσω ΟΤΕ - τραπεζών

Το έντονα πτωτικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ακολουθεί στο άνοιγμα (και) η Σοφοκλέους, με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 2% και τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών σε αρνητικό πρόσημο. Ισχυρότατες πιέσεις σε ΟΤΕ, ενώ οι ξένοι δεν βιάζονται να απορροφήσουν τώρα την προσφορά των Ελλήνων διαχειριστών.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Σημαντικές οι απώλειες στα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθεί ακόμη ”στήριξη” για το Γ.Δ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η προσφορά που εκδηλώνεται στη μετοχή του ΟΤΕ πιέζει την τιμή χαμηλότερα, προς τα 11,38 ευρώ (-3,73%).

Οι συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, περίπου 380.000 τεμάχια στα πρώτα 20 λεπτά, παραπέμπουν σε ρευστοποίηση θέσεων τόσο Ελλήνων όσο και ξένων διαχειριστών.

Αντιθέτως, στη μετοχή της Εθνικής, που αρχικά υποχώρησε στα 23,98 ευρώ, οι πωλήσεις αφορούν περισσότερο στη ρευστοποίηση θέσης Ελλήνων διαχειριστών και στη δικαιολογημένη απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ξένων.

Χαμηλότερα κινούνται περισσότερες των 200 μετοχών, ενώ μόλις 15–17 αντιδρούσαν στην αρχή.

Από πλευράς βασικών δεικτών, ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 2,17%, προς τις 4.771 μονάδες, χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί ακόμη τάση ανάσχεσης.

Οι απώλειες σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω διεύρυνση των απωλειών του FTSE-20 από το αρχικό –2,15%.

Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στον ΜΚ-40, όπου το ποσοστό μεταβολής κυμαίνεται χαμηλότερα του 2%.

Το σύνολο των συναλλαγών των πρώτων 30 λεπτών έφτανε στα 21 εκατ. ευρώ, με το περίπου 80% να αφορά στις μετοχές 7 δεικτοβαρών τίτλων.

Κυρίως σε ΟΤΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha Κύπρου επικεντρωνόταν ο μεγαλύτερος τζίρος.

Παρατηρείται, όμως, πως σε επιμέρους μετοχές υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση της ”κρίσης” από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους ειδικούς διαπραγματευτές.

Για παράδειγμα, είναι σαφώς καλύτερη η ”εικόνα” του Φουρλή στα 4,56 ευρώ, από αυτή του Χατζηιωάννου στα 2,35 ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση των Δρομέα, Βαρυτίνης, Euromedica, Finco, Λαζαρίδη, Κεραμείων Αλλατίνη.

Οπωσδήποτε δύσκολη η συνέχεια, καθώς η αναστροφή της τάσης εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από το χρόνο αντίδρασης της Ν. Υόρκης.

Χρήσιμη και για έναν επιπλέον λόγο η συνέχεια, καθώς καταγράφεται η συμπεριφορά διαχειριστών, Ελλήνων και ξένων, ειδικών διαπραγματευτών και βασικών μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v