”Σφυροκόπημα” στα blue chips

Επιθετικοί παραμένουν οι πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ, στην πλειονότητά τους ξένοι, ενώ μοιρασμένη είναι η τάση σε Εθνική και Alpha. Σχετικά λίγες μεν, πλην, όμως, επικεντρωμένες οι συναλλαγές, δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, οδηγούν σε ”δοκιμασία” και των 2.410 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κυρίως ξένοι συνεχίζουν να πωλούν μετοχές του ΟΤΕ.

Η τιμή του τίτλου υποχωρεί πλέον προς τα 11,26 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 1,3 εκατ. τεμαχίων (στις 14.00), με αποτέλεσμα να πιέζεται περαιτέρω ο FTSE-20 προς τις 4.762 μονάδες.

Πωλητές, που κινούνται, όμως, με βάση πρόγραμμα συναλλαγών, εμφανίζονται στις μετοχές των Alpha και Εθνικής, με την εικόνα να είναι μοιρασμένη μεταξύ ξένων και Ελλήνων.

Θα λέγαμε μάλιστα πως οι δεύτεροι υπερτερούν των πρώτων.

Οι συναλλαγές των περίπου 70 εκατ. ευρώ (μέχρι τις 14.00) δεν είναι πολλές, πλην, όμως, παραμένουν επικεντρωμένες σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως επιχειρείται η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών σε μετοχές του FTSE-20, κάτι που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για λήψη θέσεων ”πώλησης” τόσο σε συμβόλαια του FTSE-20 όσο και επιμέρους τίτλους.

Συντριπτικά υπέρ των καθοδικών μετοχών η σχέση τους με τις ελάχιστες που αντιδρούν, αν και η προσφορά στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, κατά κανόνα, δεν είναι σημαντική.

Είναι σχεδόν μηδενική, όμως, η ζήτηση, με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές να διολισθαίνουν σημαντικά χαμηλότερα.

Η συμπεριφορά μίας συγκεκριμένης μετοχής, σηματωρού κατά την εκτίμησή μας, της Coca-Cola 3E, αποτυπώνει τη διάθεση και την τακτική των ισχυρών παιχτών.

Με συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν τις 100.000 τεμάχια, η τιμή της μετοχής υποχωρούσε κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος συναλλαγών (κυρίως αγορών) έφτανε τις 130.579 τεμάχια.

Αν και η συγκυρία δεν είναι τόσο ενδεικτική της μεσοπρόθεσμης τάσης, αποκτά ενδιαφέρον –από πλευράς Γ.Δ.– η συμπεριφορά της αγοράς προς την περιοχή των 2.410 μονάδων.

Στο συγκεκριμένο επίπεδο το ποσοστό διόρθωσης της πρόσφατης ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. προς τις 2.559,6 μονάδες φτάνει στο 50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v