Πωλητές με... ποικιλία πυρομαχικών

Το ”ανηλεές σφυροκόπημα” των βαριών χαρτιών λόγω (και) των ”εισαγόμενων” πιέσεων συνέθεσαν το τοπίο στη Σοφοκλέους. Επαγγελματίες εκτιμούν ότι η πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει αυξημένη, καθώς, σε συνάρτηση με το άσχημο διεθνές κλίμα, οι σημερινοί πωλητές έχουν την ”πολυτέλεια” να ρευστοποιήσουν ακόμα και επιθετικά μετοχές με σημαντικά κέρδη.

”Εισαγόμενο” ντόμινο πιέσεων και κάκιστη έως άκρως ανησυχητική τελική εικόνα συνέθεσαν το τοπίο στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους.

Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι το κλίμα και οι εξελίξεις στις διεθνείς Αγορές, αλλά και οι διαθέσεις των ξένων θεσμικών, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες διαμόρφωσης της τάσης σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, η συνέχεια αναμένεται δύσκολη και η αναστροφή της τάσης εξαρτάται από την αντίδραση των Αγορών στις ΗΠΑ και βέβαια τη χρονική διάρκεια θα έχει η αντίδραση αυτή.

Το αρνητικό κλίμα διαμορφώθηκε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και διαχύθηκε σε όλο το εύρος του ταμπλό, κάτι που φαίνεται τελικά από το –2,86% του FTSE, το –1,64% του FTSEM και το –2,08% του FTSES.

Επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης των τιμών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει αυξημένη, οι σημερινοί πωλητές έχουν την ”πολυτέλεια” να ρευστοποιήσουν ακόμα και επιθετικά (καθώς καταγράφουν σημαντικά κέρδη), ενώ η μικρή προσφορά και η ανύπαρκτη ζήτηση ”σπρώχνουν” ακόμα χαμηλότερα την ”καταταλαιπωρημένη” Περιφέρεια.

Απόλυτα επιφυλακτικοί και οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, καθώς ο Δείκτης διέσπασε με σχετική ευκολία το τεχνικό στήριγμα των 2.434 μονάδων, απλά εντοπίζουν τα επόμενα σημεία στήριξης στις 2.408-2389 και 2.374 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από αρχής μέχρι τέλους με αρνητικό πρόσημο ακολουθώντας μία ”τσουληθροειδή” κίνηση χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις μέχρι το χαμηλό των 2415,93 μονάδων, για να κλείσει τελικά κοντά σε αυτό και συγκεκριμένα στις 2421,08 μονάδες με απώλειες 2,63%, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος έφθασε τα 139,3 εκ. ευρώ, τα 2,5 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σημαντική αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Π.Α. (!).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ούτε μία διασώθηκε με θετικό πρόσημο (!), με ”εναλλακτικές λύσεις” οι σημερινοί πωλητές και απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Alpha Bank, Coca-Cola, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ είναι απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι μία εντολή αγοράς-στήριξης στην Εθνική (15.25) 35000 τεμ., περίπου, κατέρρευσε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (!).

Δεν επιτρέπει αισιοδοξία η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 281 πτωτικών και σε 24 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια της Γερμανός στα 22,68 ευρώ, ένα πακέτο 345 τεμάχια του ΟΤΕ στα 12,14 ευρώ, ένα πακέτο 184 τεμάχια της Eurobank στα 18,22 ευρώ και δύο πακέτα των 4.183 και 85.000 τεμαχίων της Cosmote στα 13,22 και 12,60 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v