Cosmote, Eurobank, Εμπορική ενδυναμώνουν την αγορά

Αντέχουν σε κρίσιμα τεχνικά σημεία οι ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες. Συμπεριφορά καλύτερη από την πλειονότητα των ανεπτυγμένων αγορών επιδεικνύει η Σοφοκλέους. Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από την Cosmote, Eurobank, ενώ οι διοικητικές αλλαγές στον ΟΤΕ προοιωνίζονται διαδικασία κάθαρσης, ανάλογης με αυτήν της Εμπορικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε κρίσιμο τεχνικά σημείο οι βασικοί δείκτες των ξένων χρηματιστηρίων, αλλά οι αγορές το παλεύουν.

Οι κρίσιμες ”στηρίξεις” για τους Dow S+P 500 και του Dax έχουν διαμορφωθεί στις 9.800, 1.075 και 3.780 μονάδες αντίστοιχα.

Ο Dow κλείνει για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση λίγο πάνω από τις 10.000 και στη Φρανκφούρτη το ξεκίνημα προς τις 3.795 μονάδες θεωρείται ελπιδοφόρο.

Άλλωστε, η εικόνα της Σοφοκλέους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν των περισσότερων ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Η παρουσία των ξένων είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, καθώς οι ισχυροί οίκοι δεν αφήνουν ευκαιρία διόρθωσης να περάσει ανεκμετάλλευτη, σε μία συγκυρία που αποτελέσματα και απογραφή πεπραγμένων ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Eurobank, ψήφος όμως εμπιστοσύνης έχει δοθεί από χθες μέσω των 811.216 μετοχών που άλλαξαν χέρια και της κατά 1,68% ενίσχυσης της τιμής προς τα 18,18 ευρώ.

Εμπνέει εμπιστοσύνη στα 25,28 ευρώ η Εθνική, συσσωρεύεται στα 25,82 η Alpha, και οι ξένοι προεξοφλούν τα του ΟΤΕ με αγορές από τα 10,98 ευρώ.

Οι αλλαγές, που επιτέλους επιταχύνονται στον ΟΤΕ με παραίτηση του Γ. Σκαρπέλη από το Δ.Σ. και τον ορισμό του Ιάκωβου Γεωργάνα στη θέση του αντιπροέδρου σηματοδοτούν τη διαδικασία κάθαρσης στον όμιλο.

Το στοίχημα που παίζεται στον ΟΤΕ είναι μεγάλο και αλίμονο αν αφεθεί να χαθεί.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τη δεύτερη ταχύτητα του FTSE-20 δηλαδή της Coca Cola, Tιτάν, Γερμανό, ΚΑΕ, Μοtor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική.

Ενθαρρυντική η κατάσταση που διαμορφώνεται και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς ενισχύονται οι συναλλαγές σε μετοχές όπως οι Μυτιληναίος, Μέτκα, Σαράντης, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, αλλά και μικρότερων όπως οι Λαζαρίδης, Λάμδα Development, Βωβός, Βάρδας, Alpha Γκρίσιν και αρκετών ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Επίσης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, πως διατηρούνται τα αντανακλαστικά για τις μετοχές Εγνατίας, ΕΣΚΙΜΟ, Σιδενόρ, Ελβάλ και Μυτιληναίου, που συμπεριλαμβάνονται πλέον στον MSCI, Small Cap.

Σημείωση: Η χθεσινή συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, θύμισε στους παλιότερους την παροιμία που θυμόσοφα μας έλεγαν οι παππούδες μας ”Φωνάζει... ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.

Σημείωση2η: Το ότι η μετοχή της Εμπορικής προερχόμενη από νέα υψηλή τιμή 52 εβδομάδων διόρθωσε χθες κατά 2,31% στα 23,72 ευρώ με συναλλαγές 375.502 δικαιώνει την τόλμη της νέας διοίκησης, καθώς η γενναία αυτή κίνηση υπερθερματίστηκε από το σύνολο των ισχυρών παιχτών της αγοράς.

Οι θυμόσοφοι παππούδες μας έλεγαν επίσης πως ”Ο θεός αγαπά τον... κλέφτη, αγαπά όμως και τον νοικοκύρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v