Σπονδή στην Θεά της Τύχης!

Πόση βαρύτητα έχει η τύχη στην διαμόρφωση των επενδυτικών μας επιλογών; Μεγάλη! Ένας Αρκάς αγρότης υποστηρίζει ότι ”αν θέλει η μοίρα θα σου τα ”πάρει”, ακόμη και αν εσύ έχεις πάρει όλες τις σχετικές προφυλάξεις”!

Σπονδή στην Θεά της Τύχης!
Πόση βαρύτητα έχει η τύχη στην διαμόρφωση των επενδυτικών μας επιλογών; Μεγάλη! Ξυπνάτε ένα πρωί και αποφασίζεται να αγοράσετε μετοχές του ΟΤΕ ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας.

Και την αμέσως επόμενη μαθαίνεται ότι έχετε φτωχύνει. Κάνατε λάθος στο timing! Ένας Αρκάς αγρότης υποστηρίζει ότι ”αν θέλει η μοίρα θα σου τα ”πάρει”, ακόμη και αν εσύ έχεις πάρει όλες τις σχετικές προφυλάξεις”!

Ο αγρότης περιγράφει την εμπειρία του ως εξής: ”καλλιεργώ αμπέλια. Την μία χρονιά μας κτύπησε ο πάγος και χάθηκε η παραγωγή. Την άλλη χρονιά πουλήσαμε στην Αχάϊα, η εταιρεία χρεοκόπησε και εμείς χάσαμε τα λεφτά μας.

Την τρίτη χρονιά η παραγωγή ήταν καλή και το κρασί θεσπέσιο. Το έβαλα σε βαγένια, τα κλείδωσα στο υπόγειο και περίμενα ότι θα έβγαζα τα σπασμένα των περασμένων ετών. Σε μία ξαφνική νεροποντή, όμως, όλο το νερό του χωριού μπήκε στο δικό μου υπόγειο.

Σε κανένα άλλο. Γι αυτό σας λέω: Αν θέλει να σου τα ”πάρει”, και στο υπόγειο του σπιτιού σας μπορεί να φτάσει”!

Ο παράγοντας τύχη είναι σημαντικός. Όλοι οι αγρότες κέρδισαν εκείνη την χρονιά, εκτός από τον δικό μας. Έτσι και στην Σοφοκλέους. Όλος ο κόσμος μπορεί να χαίρετε και να μεθοκοπά και εμείς να έχουμε ”κηδεία”.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε έναν επενδυτή ο οποίος γλίτωσε από το 1999, γλίτωσε από τις εκλογές του 2000, γλίτωσε από την ”αναβάθμιση της Σοφοκλέους” και την ”βρήκε” από μία και μόνο άτυχη επιλογή:

”Εκείνο το πρωινό σηκώθηκα με καλή διάθεση. Ήθελα να τραγουδήσω, να χορέψω. Ακόμη και το καλημέρα στους γείτονές μου το έλεγα τραγουδιστά. Είχα καιρό να ασχοληθώ με το χρηματιστήριο.

Πώς μου ήρθε, ήθελα να πω καλημέρα και στον χρηματιστή μου. Είχα να του μιλήσω πάνω από τρεις μήνες. Κι έτσι τον πήρα από το κινητό μου. Αυτό ήταν! Είχε μία καλή πρόταση κι εγώ την ακολούθησα αγοράζοντας μάλιστα και με ”αέρα”! Ήταν ανάγκη να ήμουν τόσο χαρούμενος εκείνο το πρωινό”;

Ο παράγοντας τύχη δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ακόμη κι αν έχουμε καταστρώσει το πιο μελετημένο σχέδιο επενδυτικής στρατηγικής, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κρύβεται ύφαλος ή όχι στην επόμενη στραβοτιμονιά μας.

Εκτός από μελέτη και εμπειρία, οι χρηματιστηριακές αγορές απαιτούν και κάτι ακόμη: Μία σπονδή στην Θεά της Τύχης!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v