Ψηλότερα ο πήχης στη Σοφοκλέους

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τις περισσότερες μετοχές – επιλογές των ξένων οδηγεί την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ καταγράφονται οι πρώτες διερευνητικές αγορές στον ΟΤΕ. Σημαντικά κέρδη για Hyatt - Γερμανό λόγω εισόδου στον MSCI Greece. Πιέσεις στην Εμπορική σε συνάρτηση με τη ”γλώσσα της αλήθειας” που χρησιμοποιεί η νέα διοίκηση και η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τον ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Απογραφή, κάθαρση και στη συνέχεια... σωτηρία.

Προσεχτικά διατυπωμένη η κατάσταση της Εμπορικής από το νέο πρόεδρο της τράπεζας, Γ. Προβόπουλο, προσφέρεται για την καταγραφή συμπερασμάτων, αλλά και στοιχημάτων.

Το ενθαρρυντικό στην περίπτωση τόσο της Εμπορικής όσο και του ΟΤΕ, είναι πως οι διοικήσεις των οργανισμών αυτών δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να ωραιοποιήσουν την αρνητική εικόνα, που παρουσιάζουν οι δύο όμιλοι.

Το πνεύμα και η λογική που διατρέχει τις δηλώσεις, επισημάνσεις και προς κάθε κατεύθυνση προειδοποιήσεις της νέας διοίκησης της Εμπορικής, θα είναι αυτό, που θα χαρακτηρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης και στον ΟΤΕ, λένε πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαθέσεις του νεόυ διεθύνοντος συμβούλου του πολύπαθου οργανισμού.

Στην περίπτωση της Εμπορικής το παράδοξο είναι πως όχι μόνο καταγράφεται ακραία διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ προηγούμενης διοίκησης και... πραγματικότητας, αλλά επιβεβαιώνεται η πλήρης... εξαέρωση της μισής... Ιονικής Τράπεζας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η μισή Ιονική αγοράστηκε από την Alpha, προσδίδοντας υπεραξία και δυναμική στην Alpha, χάθηκε όμως, στην ”μαύρη τρύπα” του πωλητή, ήτοι την Εμπορική Τράπεζα.

Ανάλογα δραματική αναμένεται, πως θα είναι η καταγραφή της πραγματικότητας στην περίπτωση του ΟΤΕ.

Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως η νέα διοίκηση ουδεμία διάθεση ωραιοποίησης έχει.

Το πιθανότερο είναι πως εάν επιβεβαιωθούν ο ακραίες εκτιμήσεις για δραματική υποχώρηση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ στο τρίμηνο, τότε θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από εγκληματική, η εμμονή στην τακτική της προηγούμενης διοίκησης.

Η τέως διοίκηση του ΟΤΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδίαζε να θυσιάσει στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους το υποθηκευμένο μέλλον της εταιρίας.

Όπως σημειώνουν χρηματιστές, που συνεργάζονται με ξένους θεσμικούς, οι πελάτες τους κατά μέγιστο βαθμό έχουν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο διανομής μικρότερου μερίσματος, έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματική κατάσταση του οργανισμού και έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα των βραχυπρόθεσμων απωλειών.

Άλλωστε, όπως σημείωνε κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος, οι ξένοι ”φεσώθηκαν” την καθαρά εισπρακτικής λογικής μετοχοποίηση του οργανισμού πριν από δύο χρόνια στη δυσθεώρητη τιμή των 19 ευρώ.

Το να περιμένουν ένα και δύο τρίμηνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο η νέα διοίκηση μπορεί να σώσει τον οργανισμό, είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί.

Από τεχνικής πλευράς η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε εξασφάλιση των 2.460 μονάδων, με πιθανή αντίδραση προς το τέλος, πέραν των 2.475 μονάδων.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης δεικτοβαρών μετοχών (Εθνική, Alpha), της επαναφοράς της Eurobank πάνω από τα 18 ευρώ, αλλά και των Cosmote, ΟΠΑΠ.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφονται θετικές κινήσεις.

Τάση, για παράδειγμα, διαμορφώνεται στην περίπτωση των Μέτκα, Μυτιληναίο, Μπενρουμπή, με τη μετοχή να προσεγγίζει το ΚΜΟ 200, της Intralot προς τα 15,22 ευρώ, Κύπρου προς τα 2,60, αλλά και των Σαράντη, Φουρλή, Δρομέα, Alpha Γκρίσιν, Μάρακ, Ηρακλή, Centric, Elmec Spor, Λάμψα, Βάρδα, Ridenco, κ.α.

Σημαντικά τα κέρδη για τις μετοχές των Γερμανού (3,2%) και Hyatt (5,2%), λόγω και της αναβάθμισής τους στο βασικό δείκτη MSCI Greece.

Σημείωση: Με βάση την εικόνα, που εμφανίζει τις τελευταίες 10 μέρες η μετοχή του ΟΤΕ, ενισχύεται η εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων, πως οι πωλήσεις ξένων πελατών τους, βαίνουν προς ολοκλήρωση. Εκτιμούν πως στη μετοχή ενδέχεται να ασκηθεί πίεση για μία ακόμη και μάλλον τελευταία φορά, τη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Οι τελευταίες πωλήσεις, κυρίως Ελλήνων θεσμικών, θα είναι αυτές που θα σηματοδοτούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης.

Πάντως η μετοχή θεωρείται από διορατικούς ξένους αναλυτές επενδυτική ευκαιρία, κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσω των πρώτων διερευνητικών αγορών, που πραγματοποιούνται από τα 10, 98 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v