O OTE, o Χοσέ και οι... τρίχες!

Ο ΟΤΕ έφαγε χτες πολύ ”ξύλο”. Αιτία για τις πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή είναι η εκτίμηση ότι ο Οργανισμός θα παρουσιάσει στο τρίμηνο μειωμένα κέρδη κατά 25%. Η μετοχή του ΟΤΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση εκείνη που οι ξένοι αποφασίσουν να μας κουνήσουν το μαντίλι...

O OTE, o Χοσέ και οι... τρίχες!
Ο ΟΤΕ έφαγε χτες πολύ ”ξύλο”. Αιτία για τις πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες στην μετοχή είναι η εκτίμηση ότι ο Οργανισμός θα παρουσιάσει στο τρίμηνο μειωμένα κέρδη κατά 25%.

Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι οι απώλειες μπορεί να είναι και στο 40% προ... ”μαγειρέματος”.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Για τις φήμες και τις διαρροές που οδηγούν σε απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά μιας μετοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι και στην περίπτωση του ΟΤΕ κάποιοι ήσαν πιο... ”ενημερωμένοι” απ’ όλους τους άλλους.

Η μετοχή του ΟΤΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση εκείνη που οι ξένοι αποφασίσουν να μας κουνήσουν το μαντήλι...

Τι σημαίνει μία απώλεια της τάξης του 3% για ένα θεσμικό χαρτοφυλάκιο του εξωτερικού; Έτσι κι αλλιώς η έκθεσή του σε ελληνικές μετοχές αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό κομμάτι του χαρτοφυλακίου του. Όχι περισσότερο από 1%-1,5% των κεφαλαίων του.

Ο ΟΤΕ μπορεί να αντιπροσωπεύει μέχρι το 1/3 των τοποθετήσεών τους σε ελληνικές μετοχές. Στην καλύτερη πάντοτε των περιπτώσεων. Διότι μπορεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να έχει επενδύσει στην Ελλάδα το 0,5% των διαθεσίμων του και ο ΟΤΕ να αποτελεί το 1/10 του ελληνικού του καλαθιού.

Πόσο λοιπόν είναι το 3% του 1/3 του 1,5%; Ή πόσο μπορεί να είναι το 3% του 1/10 του 0,5%; Σίγουρα όχι κάποιο τόσο σπουδαίο νούμερο που να αποτρέπει τον διαχειριστή να πατήσει enter στον υπολογιστή του και να δώσει έτσι την εντολή ρευστοποίησης.

Ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι για ποιους λόγους ο ΟΤΕ δεν πείθει. Ένα δεύτερο θέμα είναι τι μπορεί να συμβεί αν αύριο πάψουν να πείθουν και τα υπόλοιπα blue chips. Ας τα πάρουμε ένα ένα...

Ο άλλοτε ελπιδοφόρος ΟΤΕ έχει κατορθώσει να διαψεύσει και τους πλέον πιστούς του φίλους. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις τελευταίες διοικήσεις της εταιρίας.

Μία σειρά άστοχων ενεργειών οδήγησε στην απώλεια πολλών χρημάτων, ενώ ο Οργανισμός στερήθηκε στο ίδιο διάστημα ουσιαστικού και αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδιασμού. Με άλλα λόγια; Χάθηκε εντελώς το... τόπι!

Όσοι είστε επιχειρηματίες αναρωτηθείτε αν θα δείχνατε εμπιστοσύνη και θα προσλαμβάνατε στην επιχείρησή σας ανθρώπους που έχουν να επιδείξουν τόσο άσχημα αποτελέσματα...

Όσοι είστε μέτοχοι του ΟΤΕ έχετε, προφανώς, το δικαίωμα να μάθετε αν η κυβέρνηση είναι τόσο ευχαριστημένη από τον κ. Αντωνακόπουλο και έτσι τον διατηρεί και στη σύνθεσή της νυν διοίκησης του Οργανισμού...

Η ιστορία του ΟΤΕ είναι αρκετά πονεμένη. Η νέα διοίκηση του Οργανισμού έχει πολλά να κάνει. Αν θέλει, φυσικά. Όλα όσα συνέβησαν στους τομείς των επενδύσεων σε άλλες χώρες και των κονδυλίων των δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού, αποτελούν κοινό μυστικό.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς μέχρι την Κύπρο για να μάθει τι έχει συμβεί...

Η άλλη παράμετρος έχει να κάνει με το τι θα γίνει στην περίπτωση εκείνη που οι ξένοι δυσαρεστηθούν και από τις υπόλοιπες ”επίσημες αγαπημένες” τους στη Σοφοκλέους.

Η απάντηση βρίσκεται μπροστά μας, στο ταμπλό. Μείον 3%, 13% ή 33%, δίχως έλεος και συναισθηματισμό. Διότι τι μπορεί να σημαίνει το 33% στο 1%. Μόλις 0,33%. Δηλαδή, τρίχες!



Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v